بلینکن؛ مأمور آشتی با جهان
آنتونی بلینکن، دوست و مشاور قدیمی جو بایدن که یکی از حامیان سرشناس ائتلافهای جهانی است از سوی رئیسجمهور منتخب آمریکا برای پست مهم و کلیدی وزارت خارجه کشورش درنظر گرفته شده است. به گزارش نیویورکتایمز، او بهعنوان وزیر خارجه آمریکا، ماموریت خواهد داشت تا همکاریهای بینالمللی آمریکا و متحدانش را به سمت رقابت هماهنگ با چین در عرصه جهانی پیش ببرد.
بلینکن 58ساله پیش از این در دولت باراک اوباما، معاون وزیر خارجه بوده است. او فعالیت حرفهایاش در وزارت خارجه را در دولت بیل کلینتون شروع کرد. اعتبار او در سیاست خارجی بعد از 4سال سیاست خارجی پرهرجومرج در دولت ترامپ، مایه آرامش دیپلماتهای آمریکایی در سراسر دنیا و همینطور رهبران متحدان آمریکا خواهد شد.
رسانهها در آمریکا گزارش دادهاند که بایدن همچنین یک دستیار نزدیک دیگر خود، جی سالیوان را بهعنوان مشاور امنیت ملی انتخاب خواهد کرد. سالیوان، بعد از بلینکن بهعنوان مشاور امنیت ملی بایدن در دوران معاون اولی او در دولت اوباما مشغول بهکار شد. او در دوران حضور هیلاری کلینتون، رئیس بخش برنامهریزی سیاستهای کلان و یکی از نزدیکترین مشاوران استراتژیک وزیر خارجه بود.
بلینکن و سالیوان که سابقه دوستی مشترک زیادی هم دارند بهشدت مورد اعتماد بایدن هستند و عملا صدای او در مسائل سیاست خارجی به شمار میروند.
بایدن همچنین قرار است لیندا توماس- گرینفیلد، دیپلمات باتجربه را که در پستهای دیپلماتیک زیادی در سراسر دنیا خدمت کرده بهعنوان سفیر آمریکا در سازمان ملل معرفی کند. بایدن قرار است این پست را که در دوران ترامپ تنزل درجه یافته بود، دوباره ارتقا دهد و وارد کابینهاش کند. به این ترتیب، خانم توماس-گرینفیلد که سیاهپوست است، یکی از اعضای شورای امنیت ملی بایدن خواهد بود. انتخاب او، همچنین در راستای وعدههای بایدن برای تنوع بخشیدن به ترکیب نژادی افراد حاضر در کابینهاش است. بلینکن برای 20سال یکی از نزدیکان جو بایدن بوده است. او زمانی که بایدن رئیس کمیته روابط خارجی سنا بود هم در کنار او بوده است. بلینکن بهعنوان مشاور امنیت ملی بایدن در دولت اوباما، در سیاستهای آمریکا در خاورمیانه ازجمله در رویدادهای مصر، عراق، سوریه و لیبی نقش داشت.
یکی از اولویتهای اصلی او در سمت جدید، بازتعریف آمریکا بهعنوان یک متحد مورد اطمینان است؛ متحدی که آماده است به توافقها و سازمانهای بینالمللیای بپیوندد که ترامپ از آنها خارج شده بود. بازگشت مجدد به توافق محیطزیستی پاریس، سازمان بهداشت جهانی و توافق هستهای با ایران، مهمترین کارهایی است که با آمدن بلینکن انجام آنها در اولویت قرار خواهد گرفت. او پیشتر درباره توافق هستهای با ایران گفته بود که طرف ایرانی، چه آمریکاییها خوششان بیاید یا نه، به تعهدات خود پایبند بوده است. او که در مذاکرات منتهی به برجام نقش فعالی داشته، همین تابستان در مجمع امنیتی آسپن که بهصورت مجازی برگزار شده بود، از این توافق دفاع کرده و گفته بود که درصورت پیروزی بایدن، اگر ایران به تعهدات خود برگردد، دولت جدید آمریکا این توافق را طولانیتر و قویتر خواهد کرد.
قبل از دولت باراک اوباما، بلینکن در دولت بیل کلینتون یکی از کارکنان شورای امنیت ملی در کاخسفید بوده و بعدا بهعنوان دستیار مخصوص رئیسجمهور مشغول بهکار شده است. مدیر ارشد امور اروپایی، مسئول نوشتن متن سخنرانیهای مربوط به سیاست خارجی و مشاور برنامهریزی استراتژیک، از دیگر سمتهای او در دولت کلینتون بوده است.
جیمز ملویل، یکی از دیپلماتهای سابق آمریکایی در گفتوگو با سیانان از تصمیم بایدن برای انتصاب بلینکن بهعنوان وزیر خارجه استقبال کرده و گفته است: «او یک معاون وزیر خارجه معرکه بود. او باهوش و مهربان است و رهبری شگفتانگیز و مؤثر در یکی از حساسترین مقاطع وزارت خارجه خواهد بود. او باید رد کارهای بدترین رئیسجمهور و بدترین وزیر خارجهای که ما تا حالا داشتهایم را پاک کند.»
یک مقام فعلی وزارت خارجه آمریکا البته به سیانان گفته است که بایدن میتوانست گزینههای بهتری را برای این کار انتخاب کند. از مدتها پیش گمانهزنیهای زیادی درباره انتخاب کریس کونز، سناتور دلوور و سوزان رایس مشاور سابق امنیت ملی باراک اوباما و همینطور سفیر دولت او در سازمان ملل مطرح بود. با این حال بایدن مشاور و دوست قدیمی خود را برای آشتی دادن آمریکا با متحدان قدیمیاش انتخاب کرده است.
از حقوق به سیاست
آنتونی بلینکن، کمی خبرنگاری کرده و شانس خود در دنیای حقوق را آزموده بود، اما راهش سرانجام به جایی کشیده شد که بزرگترین بخش زندگی او بود؛ دنیای سیاست. بلینکن 58ساله در خانوادهای یهودی در نیویورک متولد شد و همانجا تحصیل کرد تا اینکه همراه با خانوادهاش به پاریس مهاجرت کرد. او در پاریس به یک مدرسه خصوصی سرشناس رفت و بعد از برگشت به آمریکا، در هاروارد حقوق خواند. نخستین شغل جدی زندگیاش خبرنگاری برای مجلس نیو رپابلیک بود. او در طول سالها، به نوشتن تحلیل و یادداشت برای رسانهها ادامه داد. بعد از تجربه کار در نیو رپابلیک، در نیویورک و پاریس به وکالت پرداخت، اما چندان در این شغل نماند و در سال 1988بهعنوان یکی از اعضای ستاد انتخابات مایکل دوکاکیس شروع بهکار کرد و از همانجا وارد دنیای سیاست شد.