ویروس کووید-19چه رسوم جدیدی را برای ازدواج بهوجود آورده؟
ازدواج برخط
استفاده از ماسک یا شیلد لاکچری، دعوت کردن مهمانان بهصورت آنلاین و حذف کلاسهای آموزشی پیش از ازدواج از رسمهای تازه ازدواج کردن در روزهای شیوع ویروس کرونا به شمار میروند
آوین آزادی_روزنامه نگار
عقدهای بدون مهمان، مراسم ساده، جشن دفترخانهای... اینها شاید نخستین محصولات کرونا باشند. ویروس چینی سبک زندگی همه، نه فقط ایرانیها را کاملا تغییر دادهاست. ازدواج شاید یکی از نخستین رسومی بود که در ایران تغییر کرد و به شکل متفاوتی ادامه پیداکرد. کرونا نهتنها عروسی بلکه بهطور تقریبی همه مراحل آن از خواستگاری، انجام آزمایشها، عقد، خرید و حتی نحوه پذیرایی را تحتتأثیر قرارداد؛ موضوعی که به اعتقاد متخصصان نیازمند تبیین آموزشهای بهروز و متناسب با شرایط فعلی جامعه است. بر اساس قانون، زوجها پیش از ازدواج باید مراحل مختلف از جمله کلاسهای ۲روزه آموزشی، آزمایش خون، اعتیاد و غربالگری و مشاوره ژنتیک را انجام دهند که در روزهای شیوع ویروس کرونا بهمنظور پیشگیری از ابتلا، گذراندن کلاسهای ۲روزه از حالت اجباری خارج و لغو شد. ماهها سپری شدند و کمکم انگار که همه راه سازش با کرونا را یادگرفتند و از دل این توفیق اجباری، رسمهای تازهای شکلگرفت. بعضی کشورها ازدواج آنلاین را به راه انداختند. در بعضی مراسم، تماسهای تصویری، جایگزین حضور مهمانها شد و در بعضی دیگر تعداد مهمانها به کمتر از 10نفر رسید؛ رسمهای تازهای که هر روز بر تنوع آنها افزوده میشود.
لباسهای راحت و اسپرت
مراسم ساده در زمان کمتر از 2ساعت، ملزومات دیگری را هم از جشنهای روزگار کرونا حذف کردهاست. تا پیش از این سفارش لباسهایی مثل لباس شب، ماکسی، کفشهای پاشنه بلند، دانتل، کتوشلوار، کراوات و... از ملزومات اصلی و غیرقابلحذف برای مهمانان دعوتشده به مراسم جشن عروسی بود اما حالا آنقدر این جشن بدون تشریفات انجام میشود که تقریبا همه آن چند نفر اندکی که در مراسم حاضرند ترجیح میدهند که با لباس سادهتر، راحتتر و البته مرتب به سیاق سابق، در عروسیها ظاهرشوند. پوشیدن لباسها و کفشهای آنچنانی بهنظر میرسد دیگر محلی از اعراب ندارد.
رسم بیرسمی
بررسیهای همشهری نشانمیدهد که این روزها بسیاری از زوجها با یکی کردن عقد و عروسی و برگزاری مراسمی بسیار ساده و خلوت، به خانه خود میروند؛ یعنی اگر قرار باشد تابع قانون باشی و نگران سلامتی خود، عزیزانت و کادر درمان، تقریبا هیچ رسمی از آن رسم سابق باقینمیماند. وضعیتی که بهنظر میرسد مورداستقبال زوجهای بسیاری هم قرارگرفتهاست.
خبرآنلاین در گزارشی نوشته است کرونا بخت جوانان ایرانی را باز کرده است:« با شیوع ویروس کرونا در کشور بسیاری از مناسبات و روابط اجتماعی کاهش شدید پیداکرد و برخی هم بهطور کامل حذف شدند، این در حالی است که برخلاف تصور عموم مبنی بر کاهش آمار ازدواج بهدلیل حذف مراسم عروسی، در چهارماهه نخست سالجاری با آماری افزایشی در این زمینه مواجهبودهایم.» به گفته علی مظفری، رئیس کانون سردفتران ازدواج و طلاق، در 4ماه نخست امسال حدود ۲۰۰هزار واقعه ازدواج و ۳۵هزار واقعه طلاق ثبت شده درحالیکه در مدت مشابه سال قبل ۱۶۷هزار ازدواج و ۳۷هزار طلاق ثبت شدهبود. این آمار نشان میدهد که با وجود اینکه ویروس کرونا همچنان در کشور وجود دارد، اما دختران و پسران به قولی، تمایل به حذف مراسم داشته و با یک عقد ساده زندگی مشترک خود را آغازمیکنند. به گفته او، به علت ماندگاری بیماری، به همین عقد ساده در دفترخانه بسنده میکنند، هرچند برخی از دختران و پسران از این اتفاق خوشحال هستند و معتقدند که تا اندازه زیادی از ریختوپاشها و صرف هزینههای زیاد جلوگیری میشود.
ماسکها و شیلدهای منجوقدوزی شده
ماسک و شیلد لاکچری هم از آن محصولاتی بودند که تحلیلگران همان ابتدای کار، تولید آنها را در آیندهای نه چندان دور پیشبینی کرده بودند. کمکم وقتی همه فهمیدند که راهی جز تحمل کرونا و زندگی با شرایط جدید - حداقل تا تولید واکسن- وجود ندارد، ماسکهای طرحدار به بازار روانه شدند. یکی از این ماسکها آن دسته از ماسکهایی بودند که برای عروس طراحی شدهاند؛ سفید، منجوقدوزی شده، گران قیمت. ادمین یکی از صفحات اینستاگرامی که سفارش ماسک عروس قبول میکند، برای یک ماسک مرواریددوزیشده حدودا ۲۳۰هزارتومان طلب میکند. البته گزارش بعضی رسانههای کشور مانند هفتصبح نشان میدهد که دریای ماسکهای لاکچری را پایانی نیست و بعضی از این ماسکها - که قرار بود کارکرد سلامتی داشته باشند- امروز تا 500هزار تومان هم قیمتگذاری شدهاند؛ برای مثال ماسک چرم سفید یکی از محصولاتی است که تازهعروسان این ایام به خرید آن گرایش نشان دادهاند. شیلد لاکچری با حاشیهدوزی مروارید هم از آن خبرهایی بود که توجه هرکسی را بهخود جلب میکرد. بعضی آرایشگاهها شیلدهای تزئینشده عروس را در این ایام برای فروش گذاشتهاند و بین 100تا 500هزار تومان ارزشگذاری کردهاند. فروشنده این شیلدها به همشهری میگوید: مشتری برای این نوع خاص شیلد کم پیدامیشود اما آنطور نیست که روی دستمان بماند و نتوانیم بفروشیم.
خدمات ازدواج آنلاین
ازدواج آنلاین اسکات مارمون، ۳۲ساله از نیویورک آمریکا و آگوستینا مونته فیوری ۲۸ساله از آرژانتین در حالیکه حدود ۶۰۰۰مایل از هم فاصله داشتند با کمک نرمافزار زوم انجام شد. ازدواج این مرد و زن جوان بهعنوان نخستین ازدواج آنلاین از دو کشور متفاوت از زمان شیوع کرونا بهشمار میرود. بیستوچهارم فروردین دولت امارات متحده عربی اعلام کرد که برای تسهیل ازدواج در دورهای که محدودیتهای مربوط به شیوع کرونا برقرار است، خدمات ازدواج آنلاین راهانداختهاست. اردیبهشت امسال هم، مدتی بعد از شیوع ویروس کرونا، دادگستری عربستان سعودی برنامهای با عنوان «ازدواج آنلاین» راهاندازی کرد که متقاضیان میتوانستند از راه دور عقد کنند. همچنین دولت عربستان برای آن دسته از کسانی که مایل به ازدواج از راه دور هستند، چند سمینار آموزشی برگزار کرد. در ایران اما آنطور که بهنظر میرسد ازدواج آنلاین مورداستقبال زوجها واقع نشده اما دعوت آنلاین مهمانها به مراسم یکی از مرسومترین رخدادهای مربوط به عقد و عروسی در این روزهاست. امیر و مبینا که به تازگی با برگزاری مراسمی ساده در حیاط خانه خود ازدواج کردهاند درباره مراسم خود توضیحاتی به همشهری دادهاند. مبینا میگوید: راستش کرونا برای مراسم من نعمتی بود. همیشه دنبال آن بودم که بهنحوی از قطار رسوم سخت عروسی ایران فرار کنم که خب در این ایام به راحتی توانستم. یک دوست نزدیکم و خانواده دوطرف در جشن من حاضر بودند. بقیه به شکل تماس تصویری و با نرمافزار واتساپ ما را همراهی کردند. همه فکر میکنند غریبانه است اما برای ما که دلچسب بود.