• پنج شنبه 4 بهمن 1403
  • الْخَمِيس 23 رجب 1446
  • 2025 Jan 23
دو شنبه 3 آذر 1399
کد مطلب : 116615
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/ADX8O
+
-

یزدی، فرمانده سابق سپاه محمدرسول‌الله ص و جانشین سازمان بسیج مستضعفین:

عزت بسیج را در تعامل با مردم می‌دانیم


سروش جنابی و ابوذر چهل‌امیرانی ـ خبرنگار

وقتی از همرزم شهید احمد متوسلیان می‌خواهیم که تعریفی از مفهوم بسیج و بسیجی ارائه کند، با تاملی کوتاه که به‌نظر مرور وقایع 40سال اخیر را دربر‌دارد، می‌گوید: «بسیجی هر آن کسی است که دغدغه خدمت به مردم و کشور را دارد.» گفت‌وگوی ما با سردار محمدرضا یزدی فرمانده سابق سپاه محمد رسول‌الله(ص) به مناسبت هفته بسیج درباره فعالیت‌های اجتماعی این نهاد در دهه اخیر به‌ویژه روزهای سختی که در آن به‌سر می‌بریم، همزمان شد با پایان ماموریت او در فرماندهی و آغاز خدمتش در عرصه دیگر یعنی جانشینی رئیس سازمان بسیج مستضعفین.


سیر تحولات، نحوه شکل‌گیری و دلایل راه‌اندازی بسیج در بستر تاریخ انقلاب چگونه بوده است؟ 
شروع فعالیت‌های بسیج مستضعفین پس از تشکیل این نهاد در 5آذر سال1358به فرمان امام خمینی(ره) با کارهای خدمات اجتماعی و محرومیت‌زدایی همراه بود. جوانان به فرمان امام(ره) به مناطق محروم و برای کمک به محرومان رفتند تا در کنار فعالیت‌های جهادی، مشکل اشتغال و مسائل اقتصادی را حل کنند. با شروع جنگ هم امام(ره) فرمودند «کشوری که 20میلیون جوان دارد، 20میلیون ارتش دارد.» به همین دلیل، ارتش 20میلیونی در بسیج شکل گرفت و در طول دفاع‌مقدس دیدیم که چگونه بسیج همپای نیروهای نظامی و امنیتی از کشور دفاع کرد. به جرأت می‌توان گفت بسیج نیروی خط مقدم و به نوعی بهترین کمک به نیروهای مسلح برای دفاع از کشور بود و تعداد شهدای بسیجی از شهدای کادر نیروهای مسلح بیشتر بود. بسیج از این دوران سربلند بیرون آمد و بعد از آن سیر تکامل خود را طی کرد.
منظور از سیر تکاملی چیست؟
بلافاصله بعد از دوران دفاع‌مقدس، بچه‌های بسیج به بدنه دستگاه‌های اجرایی تزریق شدند و به پیشبرد اهداف نظام و انقلاب کمک کردند. البته بعد از جنگ هم موضوعات امنیتی و دفاعی برای ما در اولویت بود، چون دشمنان ما را رها نکرده بودند و در مرزهای غربی و حتی شرقی نگرانی‌هایی داشتیم. به همین دلیل، بخشی از فعالیت بسیجیان مانند دوران دفاع‌مقدس، مسئله دفاعی و امنیتی بود. پس از آن، حضور بسیج در عرصه‌های اجتماعی، فرهنگی و علمی به‌شدت احساس شد.
نمونه‌ای از فعالیت‌های اجتماعی، اجرای طرح سراسری واکسیناسیون فلج اطفال بود که در دنیا بی‌بدیل بود. در عرصه‌های فرهنگی هم ثبت خاطرات جنگ، تهیه رمان‌های جنگ، شعر، سینما، فیلم و سریال، کتاب‌ها و... انجام شد. همینطور بسیجیان در عرصه‌های علمی و راه‌اندازی شرکت‌های دانش‌بنیان هم به‌طور جدی وارد شدند و در زمینه‌های مختلف ازجمله عرصه فناوری، نانوفناوری، پزشکی، نفت و... خوش‌درخشیدند، به‌گونه‌ای که ارتباط بیش از 15هزار شرکت را قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیا(ص) برقرار کرده و امروز بیش از 30هزار نفر از مردم با این قرارگاه ارتباط دارند. تعداد زیادی از این شرکت‌ها را بسیجیان راه‌اندازی کرده‌اند که در زمینه چاه نفت، راه‌اندازی پالایشگاه، ساخت پل‌ها و تونل‌ها فعالند.
اخیرا فعالیت‌های بسیج در حوزه پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی در تهران افزایش یافته است.
 بله، درست است. در حوزه اجتماعی در زمینه‌های مشاوره‌های قبل و بعد از ازدواج، اهدای جهیزیه به زوج‌های نیازمند، حمایت از آسیب‌دیدگان کرونا، همچنین مقابله با آسیب مواد‌مخدر با تاسیس یک مرکز بازپروری در کل تهران به‌ویژه محله‌های محروم فعالیت گسترده‌ای صورت داده‌ایم. ما از قبل انقلاب گرفتار معتادان متجاهر بودیم و این وضع فقط به بعد از انقلاب مربوط نمی‌شود و ناشی از شرایط جغرافیایی کشور و ترانزیت موادمخدر از اطراف آن است. هر سال، کمپ‌های ترک اعتیاد هزینه‌های بسیار زیادی برای ترک معتادان صرف می‌کنند که بخشی از آن بر دوش مردم و بخشی هم برعهده دولت است. با وجود این، افراد زیادی بعد از درمان دوباره گرفتار اعتیاد می‌شوند. خب، این چرخه ایرادی دارد. با تحقیق و مطالعه، ‌کاری کردیم که حضور معتادان در کمپ‌ها تا زمان برگشت آنها به جامعه، یک چرخه صحیح را طی کند. دوستان بهزیستی و مجموعه دانشگاه علوم پرشکی پرسیدند چرا بسیج درحالی‌که تخصص این کار را ندارد، وارد این عرصه شده است. ما گفتیم براساس مطالعات، این چرخه ایراد دارد و پیشنهاد خود را به وزارت کشور دادیم. بعد از 6ماه جلسات متعدد، پذیرفتند که می‌توانیم وارد این عرصه شویم و کمک کنیم.
سؤال و انتقادی پیش می‌آید. مگر این اموری که بسیج وارد آنها شده و شما به آنها پرداختید، متولی ندارند؟  
بسیج اساسا وارد چرخه‌هایی می‌شود که ناقص هستند یا نمی‌توانند تکمیل شوند. به‌عبارتی، نقص ساختاری یا مدیریتی دارند. ما شانه‌هایمان را زیر بار هر‌کاری که در کشور ناقص انجام می‌شود یا متوقف شده است، می‌بریم. درحقیقت هرجا مشکلی ببینیم وارد می‌شویم. کار ما نفت یا راه‌اندازی پالایشگاه نیست، ولی وقتی دیدیم کشورها یا شرکت‌های خارجی ما را تحقیر می‌کنند، وارد عمل شدیم و از فناوری‌های داخلی که بعضی‌ها به آن توجه نمی‌کنند، بهره‌ بردیم و فناوری راه‌اندازی پالایشگاه را ایجاد کردیم. الان پالایشگاه راه‌اندازی می‌کنیم و حتی از خارج از کشور هم درخواست راه‌اندازی پالایشگاه داریم. ما به‌دنبال الگوسازی هستیم. وارد کارهایی می‌شویم که نقص دارد و وقتی موفق شدیم، کنار می‌رویم تا نهادها، سازمان‌ها و افرادی که متولی این کارها هستند، با الگوبرداری از بسیج، کار را ادمه دهند. بسیج به‌نوعی پیشگام هر چیزی است که نیاز انقلاب و مردم است. همیشه هم مدافع مردم و کشور بوده‌ایم و هدفمان کاهش آسیب‌های کشور در هر موضوعی بوده و هست. 
به‌نظر می‌رسد که فعالیت اجتماعی بسیج پس از احراز مسئولیت شما در سال97 گسترده‌تر و متنوع‌تر شده است.
بسیج به‌نوعی پیشگام هر چیزی است که نیاز انقلاب و مردم است. همیشه هم مدافع مردم و کشور بوده‌ایم و هدفمان کاهش آسیب‌های کشور در هر موضوعی بوده و هست. آنچه در روزهای ابتدایی به حوزه مدیریت بسیج با طرح شعار «پاکدستی، چشم‌پاکی و خوش‌اخلاقی» گفتم، به‌منظور ایجاد الگو برای همه کشور بود. به هرحال در کشور نگرانی‌هایی از پاکدستی و چشم‌پاکی بعضی از مسئولان به‌وجود آمده بود. متأسفانه بعضی هم با مردم بداخلاقی می‌کردند. البته عمومیت نداشت، ولی برای مجموعه نظام اسلامی باید به حداقل می‌رسید.
در عین حال باید این شعارها را در بسیج نهادینه می‌کردیم تا خودمان بتوانیم جلوی آنها را بگیریم. بالاخره ممکن بود بچه‌های بسیج هم دچار آسیب‌هایی شوند و در جایی برخورد بدی کنند. بر این اساس، سعی بر صیانت بسیج داشتیم و در عین حال، توسعه این مفاهیم بین مسئولان نظام و مردم مدنظر بود. خوشبختانه خوب هم عمل کردیم و شما در ایست و بازرسی‌‍‌ها می‌بینید که بسیجیان موظفند با بهترین الفاظ و خوش‌رو‌ترین حالت با مردم، به‌خصوص افرادی که همراه خانواده هستند، برخورد کنند.  البته عزت بسیج را در تعامل و ارتباط خوب با مردم می‌دانیم و معتقدیم بسیج باید با رفتار خوب نزد مردم عزیز باشد. ما نیازمند اقتدار در برابر مردم نیستیم و اقتدار ما باید در مقابل دشمنان باشد؛ یعنی کسانی که بخواهند به این کشور تعرض کنند و امنیت کشور را بر هم بزنند. دشمنان باید بدانند بسیج ما مقتدر و مردم بدانند بسیج خادم آنهاست. عزت بچه‌های بسیج هم در خدمتگزاری به مردم است.

   فرمانده سپاه محمدرسول‌الله(ص) تغییر کرد

 فرمانده کل سپاه با تأکید بر اینکه تفکر بسیجی، محدودیت جغرافیایی ندارد، گفت: امروز قدرت فرسایشگر انقلاب اسلامی، آمریکا را از قرارگاه راهبردی‌اش دور کرده است.  سردار حسین سلامی تأکید کرد: امروز گفتمان بسیج در یمن، لبنان، سوریه و عراق تکثیر شده ‌و تا آمریکای لاتین و قسمت‌هایی از آفریقا پیش رفته است. سردار سلامی که در آیین تکریم و معارفه فرمانده سپاه محمد رسول‌الله(ص)  سخن می‌گفت، با تقدیر از تلاش‌ها و زحمات سردار سرتیپ دوم پاسدار محمدرضا یزدی در مدت تصدی مسئولیت، سردار سرتیپ دوم پاسدار حسن حسن‌زاده را به‌عنوان فرمانده جدید سپاه محمد رسول‌الله(ص) منصوب کرد. سردار حسن‌زاده پیش از این مسئولیت فرماندهی سپاه سیدالشهدا علیه‌السلام استان تهران را بر‌عهده داشت؛ فرماندهی سپاه قائم آل‌محمد(ص) استان سمنان نیز در کارنامه سردار حسن‌زاده وجود دارد.

این خبر را به اشتراک بگذارید