خیریه ها؛ بازوی توانمند در حل مشکلات
حجت نظری/ عضو شورای اسلامی شهر تهران
پایه و اساس کار خیر و تشکیل خیریهها در فرهنگ ما، سنت حسنهای است که ریشه در باورهای دینی و سبک زندگی اهلبیت عصمت(ع) دارد و به ما به یادگار رسیده است.
باید قدردان این نعمت باشیم و اهمیت و ضرورت آن را بشناسیم و بدانیم زمانی این امور به کمال میرسد که در انجام آن برنامهریزی دقیق و حسابشدهای کرده باشیم. بی تردید نمیتوان منکر نقش حیاتی خیریهها و گروههای مردمنهاد در دنیای کنونی بود. چون این مراکز از دل جامعه بیرون آمدهاند و در نتیجه درک بهتری نسبت به نیازها و مشکلات مردم دارند. بهویژه پس از پیروزی انقلاب اسلامی که تشکیل خیریهها در ایران رواج بیشتری پیدا کرد و شاهد تلاش و تأثیر آنها در ترمیملایههای آسیب دیده جامعه بودیم. بنابراین، شکی نیست که خیریهها میتوانند چهره زیباتری برای شهر و زندگی مردم ترسیم کنند و بازوی توانمندی در حل مشکلات جامعه باشند.
بهویژه در شرایط کنونی که «کرونا» سبب بروز آسیبهای زیادی به مردم شده است و در این میان، شهروندان غرب پایتخت بهویژه در برخی مناطق کم برخوردار از این آسیبها در امان نبودهاند. برای تحقق این امر و بالفعل شدن پتانسیل بالای این مراکز باید قدمهای جدی در زمینه فرهنگسازی، تخصصیکردن و جهتدهی آنها برداشته شود.
در این میان، رسانهها ابزار قدرتمندی برای رسیدن به این مهم و انتقال فرهنگ نوعدوستی، تعاون، همیاری و افزایش سطح مشارکت مردم هستند. همچنین دولت علاوه بر تسهیلگری در امور اداری خیریهها، میتواند نقش حمایتی داشته باشند و با برنامهریزی و آگاهیبخشی، خیّران را از اولویتبندی نیازهای جامعه مطلع کنند و به حرکت آنها جهت دهند، تا خیریهها بتوانند با دید روشن و متناسب با نیازهای اساسی جامعه قدم بردارند و سبب رشد و تعالی بیشتر شهر تهران شوند.
البته اکنون شاید نبود چهارچوب مشخص برای فعالیت مؤسسههای خیریه سبب شده آنگونه که باید و شاید تأثیر نقش مثبت آنها در حل مشکلات جامعه به وضوح دیده نشود وگاه نبود هماهنگی لازم مانع تمرکز منابع و امکانات این مراکز در مسیر شناسایی و رفع بهتر نیازها و اولویتهای جامعه شده باشد.
اما باید به کار خیر و فعالیت خیریهها بهای بیشتری داد و باور داشت که این مراکز در صورت تخصصی شدن و جهتدهی مناسب میتوانند کارهای بزرگی برای توسعه و پیشرفت کشور و کاهش فقر مادی و معنوی در جامعه انجام دهند. تنها کافی است با بسترسازی مناسب برای ترویج و ظرفیتسازی، شرایط رشد کیفی و همافزایی آنها را فراهم آوریم.