• دو شنبه 8 بهمن 1403
  • الإثْنَيْن 27 رجب 1446
  • 2025 Jan 27
سه شنبه 21 فروردین 1397
کد مطلب : 11602
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/k29v
+
-

تأثیر دوگانه افزایش قیمت دلار بر بورس

 بازارهای مالی پس از پایان تعطیلات نوروز با نوسانات شدید روبه‌رو شدند؛ رشد شدید نرخ ارز و عبور قیمت دلار از مرز 4هزار و 800تومان بر سایر بازارهای موازی، تأثیر منفی گذاشت به‌طوری که قیمت سکه افزایش قابل توجهی یافت و شاخص بورس افت کرد. تحولات روزهای اخیر بازار ارز و بورس سبب بروز دغدغه‌هایی میان فعالان بازار سرمایه شده است به‌طوری که برخی معتقدند افزایش بهای دلار و سکه، باعث خروج سرمایه‌ها از بورس و افت بازار سهام می‌شود اما گروهی دیگر می‌گویند این نوسانات، مقطعی و کوتاه‌مدت بوده و در هفته‌های آتی روندی معقول و طبیعی خواهد یافت.

بهروز عباس زاده، کارشناس بازار سرمایه در گفت‌وگو با ایرنا، درباره نوسانات نرخ ارز و تأثیر آن بر بازار سرمایه، اظهار داشت: دلیل اصلی رشد نرخ دلار و سکه، سیاسی و مربوط به تحولات مرتبط با برجام در هفته‌های آینده است. این مدیر بازار سرمایه درباره تأثیر این نوسانات بر بازار سهام نیز گفت: طلا و ارز به‌عنوان بازار جانشین بورس به شمار می‌روند؛ بنابراین رشد معاملات آنها تأثیر منفی بر بورس خواهد داشت.

این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به تأثیر چندگانه رشد نرخ دلار بر بورس، ادامه داد: از یک سو، رشد نرخ دلار باعث کاهش تمایل به بازار سهام شده است، اما از سوی دیگر، افزایش بهای ارز، به رشد سودآوری شرکت‌های صادرات محور بورسی منجر می‌شود. شرکت‌هایی که محصولات آنها براساس نرخ جهانی، قیمت‌گذاری می‌شوند نیز از رشد ارزش دلار، منتفع می‌شوند. وی گفت: رشد بهای دلار، برای شرکت‌هایی که مواداولیه آنها براساس نرخ دلار محاسبه می‌شود، منفی بوده و سبب بالا رفتن هزینه‌های آنها می‌شود. تجربه سال‌های گذشته نشان می‌دهد افزایش نرخ دلار در ابتدا سبب ایجاد فضای منفی می‌شود، اما در نهایت و پس از گذشت چند‌ماه برگشت روند مثبت را به‌دنبال دارد.

این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه تا زمان رفع نشدن مسائل سیاسی، ریسک سیستماتیک در بورس وجود دارد، افزود: پس از آرام شدن شرایط سیاسی در ماه‌های آینده، شاهد تأثیر مثبت افزایش بهای دلار در بورس خواهیم بود که البته تأثیر مثبت بر شرکت‌های صادرات محور بیشتر است.

عباس‌زاده با توصیه به سهامداران، گفت: در شرایطی که بازار ارز و بورس دچار نوسان شده، بهترین راهکار، مدیریت سرمایه و مدیریت ریسک توسط سهامداران است. وی اضافه کرد: بازار منفی کنونی، فرصت خوبی برای جایگزینی سهام و رفتن سراغ بازارها و شرکت‌هایی است که از نوسان نرخ ارز، منتفع می‌شوند. وی همچنین به در پیش بودن مجامع شرکت‌ها اشاره کرد و گفت: شرکت‌هایی که تقسیم سود خوب دارند از گزینه‌های مناسب برای جایگزینی در سبد دارایی‌ها هستند.


   نوسان شدید نرخ دلار، هیجانی است

این تحلیلگر بازار سرمایه به افزایش قابل توجه نرخ دلار در روزهای گذشته اشاره کرد و گفت: معاملات ارز در روز یکشنبه، به‌شدت هیجانی بود و رشد چند صد تومانی دلار در یک روز، توجیهی نداشت. عباس‌زاده با انتقاد از جلوگیری از رشد بهای ارز در سال‌های گذشته، گفت: در 2و 3سال گذشته، بهای ارز، رشد مناسبی نداشت بنابراین قیمت ارز به فنر فشرده‌ای تبدیل شده بود که اکنون یکباره آزاد شده است. او گفت: با توجه به عوامل سیاسی بین‌المللی و اقتصادی مانند رشد شدید نقدینگی و اختلاف تورم میان ایران و کشورهای طرف معامله، رشد قیمت ارز، طبیعی است اما نوسان شدید آن منطقی نیست. این تحلیلگر بازار سرمایه به نگرانی‌های اقتصادی مربوط به تصمیم آمریکا درباره برجام و خروج احتمالی این کشور از توافق برجام اشاره کرد و گفت: خروج احتمالی آمریکا از برجام، تأثیر واقعی و عملیاتی منفی نخواهد داشت. او ادامه داد: به‌دلیل اقدامات آمریکا، ریسک سیستماتیک فعالیت اقتصادی در کشور افزایش یافته و منافع مورد انتظار از برجام به نحو مناسبی برآورد نشده است؛ اکنون با تهدید برجام، فضای اقتصادی کشور متحمل هزینه‌های سنگینی نمی‌شود؛ البته اثرات روانی خروج از برجام تأثیرات خاص خودش را بر بازارها خواهد داشت.

این خبر را به اشتراک بگذارید