سمفونی شهرزاد نا امید از تلویزیون
نزهت امیری از اجرای سمفونی «شهرزاد» و مشکلات گروههای موسیقی میگوید
فهیمه پناه آذر_روزنامه نگار
نزهت امیری، رهبر ارکستر سمفونیک بانوان سرزمین مادری، در فصل تابستان در محوطه باز تالار وحدت، قطعاتی از سمفونی شهرزاد را اجرا کرد. این اجرا از معدود اجراهای موسیقی کلاسیک در دوران کرونا محسوب میشود. امیری 58ساله، بهعنوان تنها رهبر ارکستر زن ایرانی ساکن ایران، دروس دانشگاهی موسیقی را پیش از ورود به دانشگاه نزد استادان موسیقی به پایان رساند. او در اوایل دهه ۸۰ در مقطع کارشناسیارشد رشته آهنگسازی فارغالتحصیل شد. نزهت امیری علاوه بر آهنگسازی و رهبری ارکستر در زمینه موسیقی کودکان نیز فعالیت دارد و کارهای پژوهشی و آموزشی زیادی انجام داده. این معلم موسیقی، کتابهای «ترانههای کودک»، «آموزش موسیقی برای مهدکودکها» و... را نیز تدوین کرده است.
نزهت امیری درباره انتخاب اجرای سمفونی «شهرزاد» که رهبری ارکستر آن را برعهده داشت، به همشهری میگوید: «هزار سال قبل، شهرزاد قصهگو، با روایت قصههای اساطیری و تمثیلی، جان هزاران دختر نوباوه زادبومش را نجات داد و با این کار، خود نیز هزارهها پایید. قرنها بعد، امینالله حسین، با ساختن بالتسمفونی شهرزاد، به این بانوی اسطورهها جانی تازه داد.» وی در ادامه توضیح می دهد: «ارکستر سرزمین مادری، در شرایط دشوار کرونایی، با انتخاب سوئیتهایی از باله شهرزاد، همراهی و همصدایی جمعی از دختران و بانوان هنرمند را با ایثارگران عرصه درمان، به نمایش گذاشت؛ با این امید که مرهمی بر دردِ خستگی کادرِ بهداشت و درمان گذارده و پیامآور صلح و دوستی باشد.» امیری با بیان این مطلب که در این مسیر، دشواریهای بسیاری را پشت سر گذاشتهایم، اضافه میکند: «هنرمندانی که بیمار شدند، نوازندگانی که عزیزانشان را از دست دادند، آنانی که با ناامنی شغلی مواجه شدند، آنانی که در روز اجرا بستری شدند، آنانی که با وجود میل باطنی، برای حفظ سلامت خانواده، از شرکت در کنسرت محروم شدند و آنانی که با وجود همه مصایب -شهرزادگونه- تا پایان مقاومت کردند و از این مبارزه سربلند بیرون آمدند.»
این هنرمند موسیقی از حمایتها میگوید و اینکه در شرایط سخت میتوان از گروههای موسیقی حمایت کرد، اما این حمایت صورت نمیگیرد؛ حمایتی که میتواند اجرا و برگزاری آن در بالا بردن روحیه مردم مؤثر باشد. وی عنوان میکند: «اولین، بدیهیترین و بیهزینهترین کار، پخش این اجرا از تلویزیون برای همه مردم میهنمان بود. در شرایطی که خبر مرگ انسانها، بیشترین بخش خبر را تشکیل میدهد، در زمانی که امیدبخشی به آینده، نیاز حیاتی مردم بیپناه و دردمند است و پخش چنین آثاری، دستیافتنی است، چنین کوتاهی تعمدی، قابل درک نیست. موسیقی زیبایی که با تلاش تیم ۴۰ نفره، با هنرمندی دختران و بانوان ایرانی پس از ماهها به بار نشست، در هر جای دنیا اجرا میشد، بالاترین بیننده را بهخود اختصاص میداد، اما دریغ که امیدی به پخش از رسانه ملی نیست.»