با آغاز دور تازه نزول از 20مهر ماه، 413هزار میلیارد تومان از ارزش بازار سهام کاسته شده و شاخص بورس 15درصد افت کرده است. بررسیها نشان میدهد افزایش گمانه زنیها درباره احتمال افزایش نرخ سود بانکی و انتظار برای تعیین تکلیف انتخابات آمریکا در 13آبان به روند نزولی بازار سهام دامن زده است.
به گزارش همشهری، این روزها بحث بر سر انتخابات آمریکا به گفتمان اصلی بازار سرمایه تبدیل شده و با وجود اینکه کارشناسان بر این باورند که نتایج انتخاب آمریکا هر چه که باشد نمیتواند سیاستهای کلان آمریکا را در برابر ایران تغییر دهد با این حال بهنظر میرسد فعالان بازار سرمایه حساسیت ویژهای نسبت به نتایج این انتخابات دارند و اثر روانی نتایج این رویداد سیاسی برای بازار سهام بسیار مهم است. با این حال هماکنون این رویداد، تنها ریسک موجود در بازار سرمایه نیست و یک ریسک دیگر نیز به ریسکهای موجود در بازار سهام اضافه شده است.
ریسک جدید بازار سهام
تازهترین خبرهای غیررسمی حاکی از آن است که نرخ سود بین بانکی بین 22 تا 23درصد افزایش یافته و برخی حتی احتمال میدهند نرخ سود بین بانکی چه بسا تا 25درصد هم افزایش یابد. به زعم برخی کارشناسان این موضوع میتواند به رشد نرخ سود بانکی منجر شود و افزایش نرخ سود بانکی میتواند تأثیر منفی بر بازار سرمایه داشته باشد و به خروج نقدینگی از بازار سهام منجر شود. به باور بسیاری از کارشناسان یکی از دلایل رشد پر شتاب شاخصهای بورس درنیمه نخست سال کاهش نرخ سود بانکی بود که به هجوم نقدینگی از سپردههای بانکی به سمت بورس منجر شد. اما حالا بهنظر میرسد دولت بهدلیل درپیش گرفتن سیاستهای ضدتورمی در تلاش است نرخ سود بانکی را افزایش دهد تا باحبس نقدینگی درون بانکها، مانع از پیشروی تورم شود.
اگرچه هنوزهیچ مقام مسئولی این خبرها را تأیید نکرده اما برخی خبرها حاکی از آن است که شورای پول و اعتباردر تلاش است تا نرخ سود بانکی را هم افزایش دهد. برخی کارشناسان برآورد میکنند درصورت افزایش نرخ سود بانکی تا سطوح 22 تا 23درصد نسبت قیمت به درآمد بازار سهام تا سطح 5مرتبه کاهش خواهد یافت و این بهمعنای نزول بیشتر شاخص بورس خواهد بود. ولید هلالات، کارشناس بازار سرمایه در اینباره میگوید: دولت و بانک مرکزی در ابتدای سال که مردم را برای ورود به بورس دعوت کردند نرخ سود سپردههای بانکی را به 15درصد و سود بین بانکی را حتی به زیر 10درصد کاهش دادند و این موضوع اثر مثبتی بر بازار سهام داشت اما هماکنون این رقم در حال افزایش است. به گفته او، سیاست دولت و بانک مرکزی مشخص نیست و اگر بخواهند سود بانکی را بالاتر ببرند برخلاف رویه ابتدای سال، فشار فروش در بورس ادامه خواهد داشت.
اثر ریسک جدید
آمارها نشان میدهد بازارسهام بلافاصله به ریسک جدید یعنی افزایش نرخ سود بانکی واکنش نشان داده و تحتتأثیر همین رویداد شاخص بورس از 20مهر تاکنون 223هزار واحد کاهش یافته و به محدوده یکمیلیونو374هزار واحد رسیده است سهامداران در این مدت بهطور میانگین 15درصد زیان کردهاند و بیش از 413هزار میلیارد تومان ازارزش سهام شرکتهای حاضر در بورس و فرابورس کاسته شده است. تحلیل گران تکنیکال بر این باورند که درصورت نزول شاخص به زیر مرز یکمیلیونو300هزار واحد عمق نزول بورس بیشتر خواهد شد واین احتمال که شاخص بورس حتی به زیر یک میلیون واحد سقوط کند وجود دارد.
احسان رضاپور، کارشناس بازار سرمایه درباره عواملی که میتواند دوباره به صعود بازار سهام منجر شود میگوید: برای بازگشت بازار چندین مولفه بنیادین کمککننده داریم همانند گزارش ۶ماه شرکتها که طی چند روز گذشته برخی ازآنها منتشر شده که اغلب گزارشهای خوبی است. همچنین در گزارش عملکرد مهرماه شرکتها باید اثر دلار ۲۰هزار تومانی را جستوجو کنیم که اثر مهمی بر درآمد شرکتها دارد و نشان میدهد بازار به واسطه بهبود سودآوری شرکتها ناشی از نرخ دلار بالای ۲۰هزار تومان ارزندهترازآن چیزی است که امروز شاهد آن هستیم. به گفته او، همچنین بهنظر میرسد بهزودی نگرانیهایی ازجمله انتخابات آمریکا به پایان خواهد رسید و میتوان به برگشت بازار امیدوار بود.
همشهری ریسکهای منجر به تداوم نزول بازار سهام را تحلیل میکند
دلایل نزول 15درصدی بورس در 7روزکاری
در همینه زمینه :