
روند کند تفکیک زباله از مبدا در یزد
فعالیتهای تفکیک زباله در 3 سال گذشته تنها 10 تا 20 درصد افزایش داشته است

آسیه طاهریزاده| یزد - خبرنگار
براساس آمارهای موجود در سال 93 میزان 10 تن پسماند خشک به ارزش از در منازل و ایستگاههای ثابت یزد جمعآوری میشد که این آمار تا انتهای سال 96 به 11 تا 12 تن افزایش یافته است.
افزایشی که نشان از رشد تنها 10 تا 20 درصدی در 3 سال گذشته دارد؛ موضوعی که در کنار ساخته نشدن کارخانه کمپوست و نیز شهرک بازیافت که 3 سال است از وعده مسئولان در مورد ساخت آن میگذرد، بیانگر ضعف مجموعه مدیریت پسماند یزد است.
واگذاری زمین برای ساخت شهرک بازیافت
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری یزد از ایجاد شهرک بازیافت خبر میدهد و میافزاید: پس از 3 سال پیگیری در کمیسیونهای مختلف با محوریت فرمانداری در اسفند سال گذشته، ساخت این شهرک از سوی کمیسیون امور زیربنایی مصوب شد و مورد موافقت قرار گرفت.
«حمیدرضا رحیمدل» ادامه میدهد: شهرداری و فرمانداری در حال اقدامات بعدی برای تحویل زمین از امور اراضی هستند تا پس از آمادهسازی زمین و غرفهبندی، غرفههای مذکور به کارگاهای مجاز تحویل شوند.
وی عنوان میکند: به این ترتیب با ایجاد شهرک بازیافت، شاهد تجمیع واحدهای فعال در حوزه مواد بازیافتی، بهبود سیما و منظر شهری و کاهش آلودگی ناشی از سوزاندن ضایعات در شهر خواهیم بود و بخش بزرگی از معضلات اجتماعی که مربوط به خرید و فروش ضایعات و آهنآلات مستعمل است، برطرف خواهد شد.
وی ادامه میدهد: یکی دیگر از مزایای این طرح، جلوگیری از خروج پسماند قابل بازیافت است که باعث افزایش اشتغال جوانان و ایجاد منبعی برای تامین درآمد و افزایش ارزش افزوده میشود.
رحیمدل از وظایف سازمان مدیریت پسماند شهرداری به برنامهریزی، ساماندهی، مراقبت اجرایی مربوط به کاهش تولید، جمعآوری، ذخیرهسازی، حملونقل، بازیافت، پردازش و دفع پسماندهای عادی ازجمله پسماندهای شهری، ساختمانی و عمرانی اشاره میکند.
به گفته این مسئول، اکنون با همت و مشارکت شهروندان، روزانه 11 تا 12 تن پسماند خشک باارزش از در منازل و ایستگاههای ثابت موجود در یزد جمعآوری میشود.
وی درباره زباله تولیدی یزدیها نیز میگوید: سرانه تولید زباله هر یزدی 580 گرم است که منجر به تولید روزانه 320 تن زباله خانگی در یزد میشود.
برنامهریزی مدون، لازمه مدیریت پسماند خشک
رحیمدل با تاکید بر اینکه مدیریت پسماند خشک شهر نیازمند برنامهریزی مدون و مناسب است، از شهروندان میخواهد که شهرداری را در اجرای برنامه طراحیشده به این منظور همراهی کنند.
وی میافزاید: جمعآوری پسماند خشک از وظایف ذاتی سازمان مدیریت پسماند است، اما با توجه به مشکلاتی که در گذشته در جمعآوری این پسماندها وجود داشته، تلاش شده است که از بهترین پیمانکاران برای اجرای این طرح بهره گرفته شود.
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری، با اشاره به لزوم فرهنگسازی برای تفکیک زبالهها از مبدا، عنوان میکند: برنامههای آموزش شهروندی، آموزش چهره به چهره در منازل و مدارس، برگزاری جشنهای بازیافت و تشویق مشارکتهای مردمی در طرح تفکیک از مبدا ازجمله این فرهنگسازیهاست.
وی، با اشاره به اجرای طرحهایی برای فرهنگسازی در مورد جداسازی زباله خشک از تر در ایام قبل از عید نوروز، میگوید: مردم از طرح اهدای گل به شهروندان در قبال دریافت زباله خشک استقبال خوبی کردند؛ به طوری که 25 اسفند، 6 هزار گلدان گل اطلسی بین شهروندان در ایستگاههای ثابت توزیع و در ازای آن ١٠ تن زباله خشک دریافت شد.
رحیمدل ادامه میدهد: برنامه جمعآوری پسماند خشک به صورت هفتهای یک بار در هر منطقه از شهرداری و از ساعت 8 تا 16 بعداز ظهر از در منازل انجام میشود.
وی در این مورد تصریح میکند: این امر از طریق 15 خودرو نیسان مجهز به ملودی خاص برای اطلاع به شهروندان و تعداد 7 ایستگاه ثابت در شهر که تا پایان امسال به 12 ایستگاه ارتقا مییابد، اجرایی میشود.
وی درباره کارخانه کمپوست که سالها از قول ساخت آن میگذرد نیز میگوید: در مورد کارخانه با دستور شهردار از مدیران و معاونان کلانشهرها برای همفکری و انتقال تجربیات دیگر شهرها به یزد دعوت شده است و در حال تصمیمسازی برای انجام کار اساسی هستیم.
ماجرای دنبالهدار و بیپایان کارخانه کمپوست
عضو شورای اسلامی شهر و رئیس کمیسیون خدمات شهری یزد عنوان می کند: احداث کارخانه کمپوست از برنامههای در دستور کار شورای شهر است که در بازیافت زبالههای خانگی بسیار مهم و موثر است.
«مهدی کاشفیزاده» در مورد حادثه آتشسوزی کارخانه کمپوست نیز اظهار میکند: به دنبال اختلافی که شرکا در این شرکت داشتند، کارخانه آتش گرفت.
وی با بیان اینکه قرار بود کارخانه فعلی در سال اول 100 تن و بعد ۱۵۰ تن زباله در روز فرآوری کند که هیچ کدام انجام نشد، ادامه میدهد: در بعضی کارها سرمایهگذار فقط به دنبال سود اقتصادی خود است مثل اینکه کارخانه را آتش بزنند تا برای تولید کود هزینهای نشود و فقط با فروش زبالههای خشک، درآمدی هنگفت کسب کنند.
کاشفیزاده با اشاره به نظر شهرداری درخصوص وضعیت کارخانه کمپوست نیز میگوید: شهرداری خواستار فسخ قرارداد با پیمانکار کارخانه کمپوست شده و برگه فسخ قرارداد در حال بررسی است.
وی میافزاید: از این به بعد، برای پیمانکاران جمعآوری زبالهها از سطح شهر قرارداد سنگینی بسته میشود تا نتوانند زبالهها را در مسیر برای خود تفکیک کنند.
نبود آب، از موانع اصلی ایجاد کارخانه کمپوست
یک عضو شورای شهر با اشاره به وجود طرحهای مختلف برای راهاندازی کارخانه کمپوست، میگوید: در حال حاضر، طرحهای متعددی به شهرداری ارائه میشود که باید به دقت بررسی کرد که کدام مزایای بیشتری دارد. حتی در این بین پیشنهادهایی از آلمان و رومانی هم داشتیم که در حال بررسی است و نمیخواهیم عجولانه تصمیم بگیریم. امیدواریم بتوانیم کارخانه را با سرمایهگذار جدید به زودی راهاندازی کنیم.
«مهدی کاشفیزاده» یکی از موانع اصلی بر سر راه کارخانه کمپوست را نبود آب میداند و اظهار میکند: مساله آب مشکلی بر سر راه فعالیت کارخانه کمپوست است که حدود ۱۱کیلومتر از منبع آب فاصله دارد و برای رساندن آب به کارخانه باید هزینه زیادی را تقبل کرد.
رئیس کمیسیون خدمات شهری شورای شهر یزد با بیان اینکه خدمات شهری یکی از گستردهترین حوزههای شهرداری است، میافزاید: این حوزه دارای چند بخش است که اگر کوتاهی در یک بخش صورت گیرد، ممکن است به طور آشکار شاهد این کمکاری باشیم.
وی با اشاره به فعالیتهای شورای شهر در مورد نظافت شهر میگوید: در گذشته پاکبانها تنها پیادهروها را جارو میزدند، ولی در حال حاضر باید تمام مکانها ازجمله باغچهها جارو شوند تا شهری پاکیزهتر داشته باشیم.
کاشفیزاده ادامه میدهد: نظافت پارکها و سرویسهای بهداشتی نیز بر عهده پیمانکاران جمعآوری زباله قرار دارد تا شهری تمیزتر داشته باشیم. پیمانکاران را نیز موظف کردهایم تا از ماشینهای جمعآوری زباله یکدست با امکان جمعآوری شیرابه استفاده کنند.