آلودگی هوای پاییزی رخ نشان داد
کمبارشترین پاییز قرن امسال در ایران با کرونا همراه شدهاست
سیدمحمد فخار- خبرنگار
آلودگی هوای پاییزی سرانجام در بیستمین روز از پاییز99 در تهران نمایان شد تا نخستین روز آلوده در 6ماه دوم سال بهثبت برسد.
آلودگی هوای پاییزی از این نظر خطرناک است که آلاینده معیار آن ذرات معلق کمتر از 2.5میکرون است. این ذرات حاصل مواد آلی فرار(عامل تشدید بیماریهای تنفسی قلبی) و فلزات سنگین (عامل سرطان و مرگ مستقیم) و بازتولید گازهای سمی نظیر مونواکسید کربن، اکسیدهای نیتروژن و گوگرد در نزدیکی سطح زمین است.
به گزارش همشهری، طی 206روز گذشته از سال 99شهرهای اهواز با 94روز، تهران با 39روز، مشهد با 23روز و شیراز با 14روز آلودهترین شهرهای کشور هستند و کرج نیز که بیشک باید روزهای آلوده بسیاری داشته باشد، هنوز با خرابی دستگاههای سنجش آلودگی هوا روزگار میگذراند.
در تهران هوا از ساعت 23روز شنبه تا ساعت 12روز یکشنبه آلوده بود و شهروندان صبح یکشنبه را با آلودگی هوای پاییزی آغاز کردند تا برای نخستینبار در سالجاری ریههای شهروندان درگیر غلظت بالای آلایندههای خطرناک شود.
7درصد روزهای گذشته از سال99 تهران پاک، 73درصد سالم، 17درصد ناسالم برای گروههای حساس و یک درصد ناسالم برای همه بود.
روند مقایسهای دما و سرعت باد نشان میدهد طی امروز و فردا نیز در ساعات ظهر و بعدازظهر که ترددهای بازگشت به منازل آغاز میشود، آلودگی هوا در پایتخت افزایش یابد. وزش باد 1.4متر بر ثانیه نیز در افزایش این آلودگی مؤثر خواهد بود. بدینترتیب اگرچه ممکن است شاخص سرجمع ایستگاههای سنجش آلودگی هوای تهران بهعلت وزش باد غربی ملایم به سمت هوای سالم پیش رود اما در بزرگراهها و نقاط تمرکز ترافیک، هوا برای شهروندان آلوده خواهد بود.
پیشبینی آلودگی بیشتر
جدیدترین اطلاعات رسیده از ماهوارههای هواشناسی نشان میدهد پاییز امسال کمبارش اما آلوده خواهد بود. این داده در کنار تحلیل مدلهای اقلیمی اثبات میکند که روزهای پیشرو در ماههای مهر ، آبان و آذر بارشها در کشور آنطور که سازمان هواشناسی اعلام کرده است، کمتر از نرمال خواهد بود که این مسئله آلودگی هوا در شهرهای بزرگ کشور را بهدنبال دارد.
طی این پدیده که آنومالی (ناهنجاری) نام دارد، بارشها در روزهای باقیمانده از مهر و حتی آبان و آذر نسبت به شاخص طولانی مدت 50ساله منفی خواهد بود و با کم بارشی جدی مواجه خواهیم شد. این در شرایطی است که در دوره خشکسالی که هنوز در کشور ادامه دارد، شرایط نسبت به 100سال اخیر بدتر بوده و این یعنی یکی از بدترین پاییزهای قرن را از نظر بارشی تجربه خواهیم کرد.
همچنین مدلهای اقلیمی نشان میدهد طی 2 هفته آینده بارش قابل ملاحظهای در کشور نخواهیم داشت و بیشترین بارشها در مهرماه بیشتر به نوار شمالی و غربی کشور محدود میشود تا هوای بیشتر کلانشهرهای کشور که در مناطق پربارش نیستند با غلظت بالایی از آلایندههای جوی طی دورههای طولانی آلودگی هوا مواجه شوند.
مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی نیز این مهم را تأکید و اعلام کرده که دمای هوا در ماههای آبان و آذر حدود نیم تا یکدرجه سانتیگراد بیشتر از میانگین بلندمدت خواهد بود. بدینترتیب در شرایطی که گذر سامانههای فعال بارشی کم شود تعداد روزهایی که جو پایدار است، بیشتر میشود و باید برای تراکم آلایندهها در سطوح پایین جو آماده شویم.