گفتوگو با «سعید مرادیکیا»، کارشناس پسماندهای شهری
وقتى کرونا طبیعت را بیمار کرد
نفیسه مجیدیزاده:
کرونا به محیطزیست آسیب رسانده است؛ این برخلاف تمام خبرهایی است که دربارهی پیامدهای مثبت کرونا در محیطزیست شنیده و خواندهایم. میزان آسیبها به اندازهای است که نمیتوان از آن چشم پوشید. افزایش مصرف پلاستیک، افزایش مصرف شویندهها و افزایش تولید زباله از نتایج شیوع کروناست. تولید زبالههای بیمارستانی در شهر تهران از روزی ٨٠تن به 110تن رسیده است! تعطیلی چندماههی مراکز بازیافت و دفن زبالهها هم اتفاق خوبی برای محیطزیست نیست.
به همین جهت با «سعید مرادیکیا»، کارشناس پسماندهای شهری گفتوگو کردهایم. او مهمترین مسئله در بحث زباله و پسماند را شیوهی نادرست دفع ماسکها و دستکشهای آلوده میداند که به اشتباه در زبالههای خشک میروند و کارگران واحد بازیافت را آلوده میکنند.
او معتقد است برخی دانشمندان بر این باورند که در کوتاهمدت، شیوع بیماری کووید19 در جهان با پیامدهای مثبتی برای محیطزیست همراه بوده؛ مانند کاهش مصرف سوختهای فسیلی، کاهش تولید گازهای گلخانهای تا 17درصد، تعطیلی مجموعههای حیاتوحش، تالابها، سواحل، کاهش شکار حیوانات، کاهش سفرهای هوایی و کاهش مصرف ظروف یکبارمصرف در هواپیما و قطار، استفاده بیشتر از تکنولوژی، برگزاری جلسههای آنلاین و کاهش مصرف کاغذ و کاهش فشار بر جنگلها و...، اما کرونا پیامدهای منفی هم داشته است.
مرادیکیا دراینباره نظرهای کارشناسی خود را میدهد!
همچنین میزان تولید پسماندهای بیمارستانی در این دوران به شدت زیاد شده؛ بهطوری که براساس خبرهای منتشرشده میزان تولید پسماندهای بیمارستانی شهر تهران از 80تن در روز قبل ازشیوع بیماری کرونا به حدود 110تن در روز افزایش یافته است. در محیطهای عادی زندگی هم، میزان مصرف ماسک و دستکش و محلولهای ضدعفونی افزایش یافته که این مسئله با افزایش تولید پسماندهای خطرناک خانگی (ماسک و دستکش) و پسماند خشک (پسماند بستهبندی پلاستیکی مواد ضدعفونی) همراه بوده است.
البته از سوی دیگر به دلیل کاهش ساختوساز در این دوران، میزان تولید پسماندهای ساختمانی کاهش و همچنین در همین دوران، بسیاری از واحدهای صنعتی و تولیدی یا تعطیل شدند یا با حداقل ظرفیت خود فعالیت میکنند و این یعنی کاهش تولید پسماندهای صنعتی و خطرناک.
به نوجوانان کشورم پیشنهاد میکنم ضمن رعایت تمام مسائل بهداشتی و ایمنی، تا حد امکان این نکات را رعایت کنند:
به اعضای خانواده یادآوری کنید برای خرید، کیسهی پارچهای همراه داشته باشند.
پسماند ماسک و دستکش، پسماند خشک نیستند. آنها را در کیسههای جدا گذاشته، کیسه را گره زده و همراه با پسماندهای تر دفع کنید.
از رهاکردن ماسک و دستکش در معابر و خیابانها خودداری کنید.
پسماندهای خشک را حتماً به پیمانکاران مجاز شهرداریها تحویل بدهید.