شش دستور غذایی با خوراکیهای نوبرانه بهاری
سبز بخورید!
لاله رضاپور
فصل نو، مبارک! روزِ نو مبارک! در این نو شدن، به غیراز نو شدن روزگار، طبیعتا باید تغییری هم در وضعیت غذاییمان ایجاد کنیم تا بتوانیم زندگی را بهتر و بیشتر نو کنیم. درواقع یکی از لذتهای تغییر فصل، تغییر رژیم غذایی ما براساس خوراکیهای نوبرانه فصل است. درواقع بخشی از این تغییر بهدلیل تغییر فصل و آب و هواست و بخشی دیگر، به بازار آمدن خوراکیهای بهاری است. بنابراین باید آستین بالا بزنیم و غذاهای بهاری را مهمان جسم و روانمان کنیم. آشپزی با نوبرانههای بهار و خوراکیهایی که برای بهار مناسب هستند، جالب و خاص است. بنابراین باید کمی بیشتر با سبزیها آشتی کنیم و آنها را سرسفرههایمان مهمان کنیم. سبزیها و نوبرانههای بهار کم نیستند. بعضی از آنها مانند چغاله بادام و گوجهسبز دو منظوره بوده و بهعنوان میوه و چاشنی غذا قابل استفاده هستند. پس، به بهار و آشپزی بهارانه خوش آمدید.
خورش چغاله بادام
طرز تهیه
پیازها را با کمی ادویه و زردچوبه، بدون اضافه کردن نمک تفت بدهید. به این ترتیب کاملا آب گوشت کشیده میشود. بعد از اینکه آب گوشت کاملا کشیده شد، نعناع و جعفری خرد شده را به آن اضافه کرده و تفت بدهید تا رنگ سبزیها تغییر کند. بعد از تغییر رنگ سبزیها، چغالههای پاک و شسته شده را اضافه کنید. کمی تفت داده و در قابلمه را بهمدت 4دقیقه بگذارید. سپس در قابلمه را برداشته و به آن چهار لیوان آب را اضافه کنید. یک ساعت باید صبر کنید تا چغالهها و گوشت کاملا بپزند. بعد از پختن کامل گوشت و چغاله بادامها به خورش، نمک و آبغوره اضافه کرده و 15دقیقه صبر کنید تا خورش طعمدار شود. خورش آماده است.
مواد لازم
گوشت خورشی/ 400گرم
پیاز/ یک عدد
چغاله بادام/ 300گرم
نعناع و جعفری خرد شده/ مجموعا 300گرم
نمک، فلفل و ادویه دلخواه/ به مقدار دلخواه
آبغوره/ به میزان دلخواه
آب/ 4لیوان
نکته
هم استفاده کنید. اما روش پخت به همین شکل است.
از همان ابتدا نباید به غذا نمک اضافه کرد چون چغالهها سفت میشوند.
میتوانید به این خورش کمی رب هم اضافه کنید
خورش گوجه سبز
مواد لازم
مرغ تکه شده/ 500گرم
نعناع و جعفری پاک شده/ یک کیلوگرم
گوجه سبز/ نیم کیلوگرم
پیاز درشت/ یک عدد
روغن مایع/ دو ق.غ
نمک/ به مقدار دلخواه
زعفران سائیده شده/ یک ق.غ
طرز تهیه
پیاز را پاک کرده، بشویید و خرد کنید. مرغها را بشویید و سپس استخوان را جدا کرده و آنها را تکه کنید. پیاز را پوست کنده، بشویید وخرد کنید. سپس آن را همراه با کمی روغن داخل ماهیتابه بریزید و تفت بدهید. کمی که خامی آن رفت، زیر شعله را خاموش کرده و پیاز را همراه با مرغ داخل قابلمه بریزید. آب اضافه نکنید. فقط کمی نمک اضافه کرده و زیر شعله را کم کنید تا مرغ آب انداخته و بپزد. بعد از اینکه مرغ پخت، به آن زعفران سائیده شده را اضافه کنید. کم تفت داده و بعد یک و نیم لیوان آب اضافه کنید. نعناع و جعفری را پاک کرده، بشویید و خرد کنید. آنها را با کمی روغن تفت داده و بعد از اینکه رنگشان تغییر کرد، به مرغ اضافه کنید. زیر شعله را کم کنید تا خورش جا بیفتد. ده دقیقه مانده به سرو غذا، گوجهسبزها را اضافه کنید.
نکته
این خورش را میتوانید با برنج یا نان میل کنید.
بعضی افراد برای ملس شدن طعم این خورش درصورتی که گوجههای نوبرانه خیلی ترش باشند، به آن یک تا دو قاشق غذاخوری سکنجبین اضافه میکنند. این کار را با ید در زمان اضافه کردن گوجهسبزها به غذا انجام دهید.
خورش باقلا سبز با گشنیز
مواد لازم
باقلا سبز تازه/ 500گرم
سینه مرغ پاک و تکه شده/ 500گرم
گشنیز پاک و خرد کرده/ 250گرم
پیاز/ 2عدد
سیر/ 6حبه
زعفران/ یک ق.س
زردچوبه/ یک ق.غ
نمک و فلفل/ به میزان لازم
روغن / به مقدار کم
طرز تهیه
پیازها را پوست کنده، بشویید و خرد کنید. داخل ماهیتابه روغن بریزید و پیازها را اضافه کنید. کمی تفت بدهید تا طلایی شود. سینه مرغ را پاک کرده، تکه کنید و بشویید. آن را به پیازها اضافه کنید. تفت بدهید تا زمانی که آب سینه مرغ تمام شود. سیرها را پوست کنده، بشویید و بکوبید. زردچوبه را به سیرها اضافه کرده و هم بزنید. زعفران را هم اضافه کنید. این مخلوط را به مواد داخل ماهیتابه اضافه کنید. نصف یک پارچ آب به ماهیتابه اضافه کرده، در ظرف را بگذارید و بگذارید با درجه کم مواد بپزند. سبزی را پاک کرده، بشویید و خرد کنید. سپس آن را با کمی روغن داخل ماهیتابه تفت دهید. کمی که آب داخل قابلمه کم شد، سبزیها را اضافه کنید. ده تا پانزده دقیقه مانده به سرو غذا، باقلاها را اضافه کنید. زیر شعله را کم کنید تا خورش کاملا جا بیفتد.
نکته
این خورش را میتوانید با گوشت گوسفند تکه شده نیز بپزید
این خورش را با کته یا برنج میل کنید.
پیتزای مارچوبه، پیازچه و تخممرغ
مواد لازم
مارچوبه/ 150گرم
پیازچه خرد شده/ یک و نیم فنجان
نان پیتزای آماده/ یک بسته پنج تایی
تخممرغ/ 15عدد
پنیر پیتزا/ یک بسته 300گرمی رنده شده
قارچ خرد شده/ دو فنجان
آرد سفید/ دو ق.غ
پودر آویشن/ یک ق.غ
طرز تهیه
مارچوبهها را پاک کرده، بشویید و بگذارید آب آن برود. مارچوبهها را خرد کنید. پیازچهها را پاک کرده، بشویید و خرد بکنید و بعد با مارچوبههای خرد شده مخلوط کنید. قارچها را پاک کرده، بشویید و بعد آنها را به شکل هلالی خرد کنید. آنها را هم به پیازچه و مارچوبه خرد شده اضافه کنید. به این مخلوط پودر آویشن را اضافه کنید. روی نان پیتزا ابتدا کمی پنیر بریزید. سپس به مقدار مناسب از مخلوط مارچوبه، پیازچه و قارچ را اضافه کنید. روی این مواد سه عدد تخممرغ بشکانید. پنیر پیتزا اضافه کنید. فر را داغ کرده و روی حرارت 180درجه سانتیگراد بگذارید. کف سینی فر آرد بریزید. سپس پیتزاهای آماده شده را کف سینی گذاشته و داخل فر بگذارید. بعد از ده دقیقه از حرارت بالای فر بهمدت 5دقیقه به روی پیتزاها حرارت دهید تا تخممرغها کاملا پخته و کبابی شوند. فر را خاموش کرده و غذا را سرو کنید.
نکته
میتوانید هر نوع ادویه دلخواه را نیز به این پیتزا اضافه کنید.
به این پیتزا میتوانید هر نوع سبزی بهاره دیگری هم اضافه کنید به شرطی که طعم آن با مارچوبه و تخممرغ هماهنگ باشد.
سیر پلو با تره
مواد لازم
سیر/ دو گل
برنج/ چهار پیمانه
تره خرد شده/ دو لیوان
زعفران/ یک ق.س
پیاز/ دو عدد
گوشت گوساله خورشی/ نیم کیلوگرم
نمک و فلفل/ به مقدار لازم
طرز تهیه
سیر را پاک کرده، بشویید و ریز خرد کنید. ترهها را پاک کرده، خیس کنید و بعد بشویید. آب آنکه رفت، ترهها را تقریبا ریز خرد کنید. برنج را پاک کرده و خیس کنید. پیازها را پوست کنده، بشویید و خرد کنید. گوشت را پاک کرده، بشویید و تکه کنید. پیاز را با گوشت و کمی نمک داخل قابلمه بریزید تا بپزد. برنج را با اضافه کردن کمی نمک روی شعله بگذارید تا بجوشد. آن را آبکش کنید. سیر را به تره خرد شده اضافه کرده و هم بزنید. سپس در زمان دم کردن برنج، یک لایه برنج و یک لایه مخلوط سبزی وسیر اضافه کنید. زعفران را سائیده و با کمی آب جوش مخلوط کنید و روی برنج بریزید. برنج را دم بگذارید. بعد از اینکه برنج و گوشت پخت، برنج را داخل ظرف مناسب ریخته و روی آن نیز گوشتها را بچینید.
نکته
میتوانید برای جلوگیری از افت فشار، کمی دارچین نیز در زمان دم کردن برنج به آن اضافه کنید.
این غذا را با یک نوشیدنی با مزاج گرم مانند نوشیدنی دارچین یا زنجبیل میل کنید.
لازانیای اسفناج
مواد لازم
اسفناج تازه/ یک کیلوگرم
گوشت چرخ کرده/ 400گرم
پیاز/ دو عدد
سیر/ دو گل
پنیر پیتزای مکعبی/ 400گرم
لازانیا/ یک بسته
پنیر پیتزای رنده شده/ 100گرم
پودر آویشن تازه/ یک ق. غ
آرد سفید/ یک ق.غ
نمک و فلفل/ به میزان دلخواه
رب گوجهفرنگی/ یک ق.غ
طرز تهیه
اسفناجها را پاک کرده، خیس کنید و بشویید. آب آنکه رفت، کمی اسفناجها را خرد کنید. پیاز و سیر را پوست کنده، بشویید و خرد کنید. سپس آنها را به گوشت چرخ کرده اضافه کرده و نمک را هم اضافه کنید و این مخلوط را تفت بدهید. بعد از اینکه آب گوشت کاملا تمام شد، رب را داخل یک لیوان آب حل کرده و به گوشت اضافه کنید. بگذارید گوشت با رب بپزد و خوشرنگ شود. اسفناج، گوشت و پودر آویشن را مخلوط کنید. پنیرها را به شکل مربع کوچک برش زده و آنها را هم به مخلوط گوشت و اسفناج اضافه کنید. فلفل را اضافه کنید. لازانیاها را مانند همیشه بجوشانید و آبکش کنید. آرد سفید را کف ظرف پیرکس ریخته و یک لایه لازانیا روی آن بگذارید. از مخلوط لازانیا، گوشت و پودر آویشن، روی لازانیا بریزید. این کار را ادامه دهید تا مخلوط گوشت و لازانیا تمام شود. بعد از اینکه مواد اصلی تمام شدند، روی آن یک پنیر پیتزای رنده شده را بریزید. فر را روی حرارت 180درجه سانتیگراد گرم کنید. بعد از اینکه کاملا گرم شد، پیرکس را داخل آن قرار دهید. نیم ساعت بعد، حرارت زیر فر را خاموش کرده و از بالا به لازانیا حرارت دهید.
نکته
نگران آب اسفناج نباشید. آب دادن اسفناج باعث خوشطعمتر شدن لازانیا میشود.
اگر دوست ندارید لازانیا طعم اسفناج بگیرد، پیش از اضافه کردن آن به گوشت، برای مدت کمی آن را حرارت دهید تا آب اسفناج درآمده و تمام شود.