آمارها نشان میدهد با وجود آنکه تعداد تولید خودرو در کشور 14درصد افزایش یافته اما میانگین کل درآمد حاصل از فروش شرکتهای خودروساز دستکم 56درصد رشد کرده است. این رشد درآمدها عمدتا ناشی از افزایش شدید تقاضا و دریافت مجوز افزایش نرخ از سوی شرکتهای خودروساز است و این خود به این دلیل است که سطح تولید در 2 سال گذشته بهشدت کاهش یافته و میزان عرضه در مقابل تقاضا تناسب ندارد.
به گزارش همشهری، کاهش شدید تولید در 2 سال گذشته بازارخودرو را از مدتی پیش آشفته کرده و منجر به رشد شدید قیمتها در بازار شد. با این حال بهنظر میرسد موضوع کاهش تولید به نفع شرکتهای خودروساز تمامشده است چرا که از یک طرف قدرت چانهزنی شرکتهای خودروساز را برای دریافت مجوز افزایش نرخ افزایش داده و از سوی دیگر شرکتهای خودروساز مثل همیشه موفق شدند از سیاستهای حمایتی دولت و دریافت نقدینگی بهرهمند شوند.برخی بر این باورند که با وجود اینکه تحریمها نقش زیادی در کاهش تولید داشته است اما سیاست کاهش تولید یا کاهش عرضه محصول در بازار موضوعی مطلوب برای شرکتهای خودروساز محسوب میشود، چرا که قدرت آنها را برای تعیین قیمتهای مدنظر خودشان بیشتر میکند.
در چنین شرایطی آمارها نشان میدهد که درآمد شرکتهای خودروساز تحتتأثیر دریافت مجوز افزایش قیمت و همینطور افزایش مقدار تولید در حال افزایش است. با این حال این شرکتها هنوز بهدلیل بدهیهای سنگین مسیر سختی را تا سود آور شدن در پیش دارند.
باید توجه کرد که این افزایش درآمدها بهمعنای رشد سودآوری شرکتهای خودروساز نیست چرا که در این محاسبات هزینهها، بهای تمامشده تولید و مالیات درنظر گرفته نشده است و در عین حال باید توجه کردکه شرکتهای خودروساز با دارا بودن چند 10هزار میلیارد تومان بدهی احتمالا تا سالها قادر به شناسایی سود واقعی نخواهند بود اما در مقابل برخلاف بسیاری از صنایع از حمایتهای دولتی برخوردارند و همیشه بیشترین نفع را ازدولت بردهاند. حتی برخی معتقدند که صنعت خودروسازی در دریافت کمک از دولت همیشه حق سایر صنایع را خورده است.
رشد تولید و درآمد
آمارها نشان میدهد شرکتهای خودروساز در4ماهه امسال جمعا 298هزار دستگاه تولید کردهاند که این مقداردرمقایسه با مدت مشابه سال قبل 14درصد رشد نشان میدهد.دراین مدت شرکتهای خودروساز موفق شدهاند 241هزار دستگاه خودرو بفروشند درحالیکه میزان فروش خودرو در مدت مشابه سال قبل نزدیک به 204هزار دستگاه بود. با وجود اینکه مقدار تولید و فروش با تغییر خیلی زیادی مواجه نبوده است و هنوز فاصله زیادی با رکوردهای قبلی دارد اما در مقابل درآمد شرکتهای خودروساز تحتتأثیر دریافت مجوز افزایش نرخ بهطور میانگین 56درصد رشد کرده است.
این اطلاعات نشان میدهد که 4شرکت ایرانخودرو، سایپا، پارسخودرو و زامیاد توانستهاند در این مدت جمعا 11هزارو 300میلیارد تومان خودرو به مردم بفروشند درحالیکه جمع کل خودروهای فروخته شده در سال قبل 7200میلیارد تومان بود.
شرکت ایرانخودرو به تنهایی توانسته است نزدیک به 103هزار دستگاه به ارزش 6100میلیارد تومان بفروشدکه این مقدار فروش نسبت به سال قبل 53.7درصد رشد نشان میدهد.ایرانخودرو امسال درطول 4ماه 132هزارو 326دستگاه خودرو تولید کرده که نزدیک به 34هزار دستگاه بیشتر از پارسال است.
درمیان شرکتهای خودروساز بهترین عملکرد را پارس خودرو داشته است بهطوری که جمع کل درآمدهای این شرکت در 4ماهه امسال در مقایسه با پارسال 228درصد افزایش داشته است.سال قبل جمع کل درآمدهای پارس خودرو به زحمت به 224میلیارد تومان رسیده بود درحالیکه امسال این شرکت 736میلیارد تومان درآمد حاصل از فروش در طول 4ماهه نخست سال داشته است. با این حال اطلاعات آماری نشان میدهد که احتمالا بخش عمده رشد درآمد پارسخودرو ناشی از گرانتر شدن قیمت محصولاتش باشد چرا که سطح تولید در این شرکت فقط 18درصد رشد کرده است البته باید درنظر داشت که راهبرد و سیاستهای خط تولید نیز با تغییرات زیادی مواجه شده است.
زامیاد نیز شرایط مشابهی داشته است بهطوری که مقدار تولید در این شرکت 20درصد و جمع کل درآمدهای حاصل از فروش این شرکت 76درصد افزایش نشان میدهد. این شرکت سال قبل جمعا 412میلیارد تومان خودرو در طول 4ماه فروخته بود درشرایطی که جمع کل درآمد زامیاد در 4ماهه امسال به 726میلیارد تومان رسیده است.
شرایط سایپا اما اندکی متفاوت است بهطوری که مطابق آمارهای موجود سطح تولید در این شرکت هنوز روند نزولی را طی میکند با این حال بهدلیل رشد قیمتها، درآمد این شرکت نیز همگام با سایر خودروسازها نزدیک به 42درصد افزایش داشته و به 3هزارو 722میلیارد تومان رسیده است.
رشد 56درصدی درآمد خودروسازان
شرکتهای خودروساز در 4ماهه امسال 11هزارو 300میلیارد تومان خودرو فروختند
در همینه زمینه :