
از تو خسته شدیم!
معترضان در رژیم صهیونیستی با ادامه تجمعات خیابانی خواهان استعفای نتانیاهو از ریاست دولت هستند

همزمان با ادامه دادرسی پرونده فساد اقتصادی نتانیاهو، اعتراضات خیابانی علیه ریاست او بر دولت رژیم صهیونیستی نیز ادامه دارد؛ آن هم در شرایطی که نظرسنجیها نشان میدهد میزان نارضایتی عمومی از عملکرد نخستوزیر در بحران کرونا بسیار بالاست. طی 2شب گذشته، هزاران تن از شهرکنشینان در مقابل محل اقامت رسمی نتانیاهو در قدس غربی و همچنین منزل شخصیاش در ساحل قیساریه تجمع کردند. به گفته خبرنگار شبکه الجزیره، اصلیترین شعارهای سر دادهشده در این تجمعات، «از تو خسته شدیم»، «فاسد استعفا»، «اینجا برای ماست نه نتانیاهو» و «اخلاق کجا رفته ارزشها کجا رفته» بوده است. همچنین پلیس اسرائیل در ساعات پایانی شب، درپی افزایش تعداد معترضان مخصوصا در قدس غربی ناچار به استفاده از خودروهای سنگین آبپاش، گاز اشکآور و حتی بازداشت برخی معترضان شده است.
این نخستینبار طی سالهای گذشته است که اعتراضات خیابانی در رژیم صهیونیستی از دایره تلآویو و قدس غربی خارج شده و مناطقی نظیر ساحل قیساریه را نیز دربرمیگیرد. روزنامه هاآرتص، علت اصلی انفجار نارضایتیها را علاوه بر عملکرد دولت در بحران کرونا، روند نامطلوب حاکم بر وضعیت اقتصادی رژیم صهیونیستی در دوران نتانیاهو بهشمار آورده؛ نخستوزیری که ازقضا در 3پرونده حساس به فساد اقتصادی، دریافت رشوه و سوءاستفاده از قدرت در جهت منافع شخصی متهم است.
احتمال سقوط دولت
نظرسنجیها نشان میدهد 51درصد از شهرکنشینان باوری به ادامه کار این دولت نداشته و احتمال سقوط آن، پیش از انتهای موعد رسمی را بالا میدانند. این در حالی است که دولت ائتلافی نتانیاهو-گانتز در ابتدای کار از مقبولیت نسبی برخوردار بود. براساس این نظرسنجی که توسط کانون اجتماعی ماجار ماحوت انجام شده، میزان افرادی که معتقدند نتانیاهو به تمام وعدههای سیاسی و اقتصادی خود تا پایان دولت عمل خواهد کرد از 42درصد به 34درصد کاهش یافته است.
تمام اینها در حالی است که بهنظر میرسد حتی اتفاق نظر اولیه میان رهبران لیکود و آبی-سفید بر سر مسائلی نظیر اجرای معامله قرن، الحاق کرانه غربی و وادی اردن هم در سایه تشدید تنشها بین طرفین کمرنگ شده است. به نوشته روزنامه معاریو، اختلافات نتانیاهو و گانتز به جایی رسیده که حتی قادر به توافق بر سر تصویب بودجه سال جدید دولت نیستند. در چنین شرایطی بهطور طبیعی باز هم زمزمه احتمال تکرار انتخابات در محافل و رسانههای سیاسی اسرائیل شنیده میشود.
روزنامه هاآرتص در اینباره نوشته: تمام نشانهها بیانگر تلاش نتانیاهو برای تداوم بحران سیاسی و حتی فشار برای برگزاری دور جدید انتخابات پارلمانی است. او نسبت به ادامه روند دادگاهها نگران بوده و با خلق چنین بحرانهایی، بهدنبال تمدید حضور خود در قدرت است.
همزمان، روزنامه واشنگتنپست به نقل از منابعی در دولت آمریکا مدعی شده تلاشهای این کشور برای میانجیگری بین رهبران لیکود و ائتلاف آبی-سفید با هدف اجرای یکپارچه طرح «معامله قرن» متوقف شده است. روزنامه العربی الجدید هم ضمن تأیید این ادعا از لغو جلسات هفتگی دیوید فریدمن، سفیر آمریکا در سرزمینهای اشغالی با نتانیاهو و گانتز خبر داده است.
آویگدور لیبرمن، وزیر دفاع سابق اسرائیل و ازجمله منتقدان سرسخت نتانیاهو با حمایت تلویحی از اجرای مجدد انتخابات گفته است: نتانیاهو با اصرار جنونآمیز برای باقیماندن در قدرت، منافع حیاتی اسرائیل را به خطر انداخته است. شرایط رژیم صهیونیستی در سایه انتشار ویروس کرونا دیگر بهگونهای نیست که بتواند چنین لجاجتهایی را در سطح ریاست دولت تحمل کند.
حامیان نتانیاهو چه میگویند؟
اگرچه شرایط سیاسی حاکم بر سرزمینهای اشغالی در مجموع علیه نتانیاهو ارزیابی میشود اما نباید فراموش کرد که او همواره از چنین بحرانهایی در جهت تحکیم موقعیت خود در قدرت بهره برده است.
صالح النعامی، پژوهشگر امور اسرائیل و ساکن غزه با تأکید بر این امر، تجمعات موازی شهرکنشینان افراطی را مورد بررسی قرار داده که به شکل قابل توجهی از چشم رسانهها دور مانده است. او در اینباره مینویسد: دوقطبیسازی همواره اصلیترین راهکار نتانیاهو برای پیشروی و حذف رقبایش بوده است.
حجم بالای اعتراضات علیه او، نباید ما را از تجمعات موازی گروه نژادپرست «لاوامیلیا» در این شبها غافل کند. این جریان که به «راست بیبی»( اشاره به لقب بنیامین نتانیاهو) مشهور است در این شرایط به خیابان آمده تا حمایت مطلق خود از نتانیاهو، مقابل فشارهای سیاسی و مردمی را به نمایش بگذارد.
این جریان، هسته اعتراضات علیه نتانیاهو را به دو گروه چپ افراطی و عربها نسبت داده و ادامه آن را خیانت علیه امنیت اسرائیل بهشمار آورده است. النعامی در مقاله خود در روزنامه العربی الجدید مینویسد: بهسادگی نمیتوان از سقوط نتانیاهو سخن گفت. او هنوز هم علاوه بر حمایت این بدنه خیابانی، روابط عمیقی با جریانات افراطی دینی، ازجمله حریدیها دارد، چراکه طی سالهای گذشته امتیازات سیاسی و اقتصادی ویژهای در اختیار آنها گذاشته است. از سوی دیگر حریدیها نیز میدانند درصورت سقوط نتانیاهو، هیچ نخستوزیری همچون او حاضر به تامین منافع این جریان نخواهد بود. مجموعه این شرایط دوقطبی بزرگی را در جامعه اسرائیل پدید میآورد؛ دوقطبیای که همواره ابزار قدرت نتانیاهو بوده است.