دیابت قابل درمان نیست اما قابل کنترل است
عادات بد غذایی و ناکافی به اضافه پرخوری و نداشتن فعالیتهای بدنی مناسب در سالهای اخیر یکی از مهمترین دلایل مبتلا شدن به بیماری دیابت بوده است. درواقع دیابت یکی از بیماریهای جدی در دنیاست و بسیاری از مردم در کشور ما هم به این بیماری مبتلا هستند. از آنجایی که دیابت بیماریای است که اثرات مختلفی روی بدن و زندگی افراد میگذارد، باید حتما سعی کنیم این بیماری را در کشور کنترل کنیم. دیابت علاوه بر اینکه یک بیماری مزمن است و مشکلات زیادی برای فرد ایجاد میکند میتواند موجب از کارافتادگی افراد نیز شود به همین دلیل پیشگیری از چنین بیماریای یکی از ضروریترین اقداماتی است که باید در کشور انجام شود. دیابت یا بیماری قند خون یکی از بیماریهای شایع در جهان است. طبق آمار رسمی وزارت بهداشت هماکنون حداقل۵ میلیون نفر در ایران و بیش از ۱۰درصد از جمعیت بالای ۲۵سال کشور مبتلا به دیابت هستند.
علل ایجاد دیابت
بیماری دیابت به ۲ دلیل در بدن ایجاد میشود؛ یکی اختلال یا نقص در هورمون انسولین که از غده لوزالمعده تراوش میشود و دیگری مختل شدن جذب و مصرف انسولین توسط سلولهای بدن بهدلیل مقاومت به آن است.
دیابت نوع یک
دیابت انواع مختلفی دارد که شایعترین انواع آن، دیابت نوع یک یا دیابت وابسته به انسولین و دیابت نوع2 یا دیابت غیروابسته به انسولین است. دیابت نوع یک که در اثر عدمترشح انسولین ایجاد میشود، بیشتر در کودکان و نوجوانان و بهطور کلی در افراد زیر ۳۰ سال شایع است.
دیابت نوع2
در این دیابت که به دیابت بزرگسالان نیز معروف است، انسولین ترشح میشود، ولی به عللی مؤثر واقع نمیشود. افراد بالای ۴۰ سال، افرادی که استعداد چاقی دارند و افرادی که در خانواده آنان سابقه دیابت وجود دارد، بیش از دیگران در معرض این نوع از بیماری دیابت هستند.
دیابت مخفی یا نهفته
افرادی که زمینه دیابت در خانوادهشان قوی است و دچار کبد چرب شدند، در معرض دیابت مخفی هستند.
در افراد مبتلا به دیابت نهفته، سطح قند خون نسبت به مقدار طبیعی قند خون در بدن اندکی بیشتر است. معمولا افرادی که مبتلا به دیابت نهفته هستند، ظرف مدت زمان ۱۰ تا ۱۵ سال به دیابت نوع2 آشکار مبتلا خواهند شد.
علائم دیابت
در صورت افزایش قند خون به مقادیر بالا، بیماری دیابت با علائم و نشانههایی بروز میکند. پرادراری و دفع ادرار بیش از اندازه در شب، نوشیدن مایعات زیاد برای رفع تشنگی شدید و خستگی مفرط ازجمله این نشانههاست. همچنین دیابت اگر بهخوبی کنترل نشود، عوارض متعددی برای بیمار در قسمتهای مختلف بدن مثل قلب، کلیه، چشمها و مغز ایجاد میکند. یکی از این عوارض، کبد چرب است. کبد چرب در دیابت نوع یک شایع نیست، ولی در نیمی از مبتلایان به دیابت قندی نوع2 دیده میشود. از طرف دیگر در ۱۰ تا ۵۵ درصد افراد مبتلا به کبد چرب غیرالکلی، دیابت نوع ۲ نیز دیده میشود. البته این مسئله هنوز حل نشده که آیا شیوع دیابت بهخاطر وجود چاقی است یا اینکه کمتحرکی، چاقی و عوارض ارثی سبب دیابت نوع ۲ میشود یا اینکه عوامل مختلفی منجر به بروز کبد چرب و در آینده دیابت نوع ۲ میشوند و در واقع وجود کبد چرب نشاندهنده وجود دیابت مخفی است.
مبتلایان به بیماری قند اغلب چاق هستند و با گرفتن رژیم غذایی، کنترل تغذیه و مصرف داروهای ضددیابت خوراکی میتوان از پیشرفت بیماری آنها جلوگیری کرد. دیابت هماکنون قابل درمان نیست، ولی قابل کنترل است. با کنترل این بیماری از بروز عوارض آن (مثل کبد چرب) جلوگیری میشود.
پس اگر چاق و کمتحرک هستید و سابقه دیابت، فشار خون بالا، سکتههای قلبی و مغزی یا کبد چرب در خانواده (بهخصوص مادر و پدر، برادران و خواهران) دارید، در معرض کبد چرب قرار دارید. باید توجه کنید که درجه چاقی، نه در همه موارد، ولی در اکثر موارد با شیوع و شدت کبد چرب مرتبط است. پس بهتر است وزن ایدهآل داشته باشید.