بورس آخر هفتهای توفانی را پیشرو خواهد داشت. روز دوشنبه شاخص کل بورس به سقف 820هزار واحد رسید؛ محدودهای که بسیاری از تحلیلگران تکنیکال در بازارسهام اعتقاد دارند میتواند مرز صعود یا اصلاح بازار باشد؛ با این حال اغلب تحلیلگرانی که با همشهری گفتوگو کردهاند اعتقاد دارند روند صعودی بورس به پایان نرسیده و این رشد، درصورت عبور شاخص از مرز فعلی، بهویژه با عرضه سهام شرکتهای دولتی، همچنان ادامه خواهد یافت. با این حال برخی تحلیلگران تأکید دارند احتمال دارد شاخص بورس در محدوده 860تا 900هزار واحد با مقاومت تکنیکی مواجه و قیمتها تا حدودی اصلاح شود، اما پس از طی شدن این دوره اصلاح، رشد بورس بازهم ادامه خواهد یافت.
به گزارش همشهری، از دوماه پیش بهدلیل رشد پر شتاب شاخصهای بورس بسیاری از اقتصاددانان درباره رشد حبابگونه شاخصهای بورس هشدار دادهاند. البته این برای نخستین بار نیست که چنین هشدارهایی صادر میشود. در سه دهه گذشته بارها همزمان با صعود بازارسهام کارشناسان اقتصادی و اغلب ناآشنا با علوم مالی از روند صعودی بازار ابراز نگرانی کردهاند. با این حال اغلب تحلیلگران بازار سرمایه نه فقط معتقدند بازار سهام با حباب مواجه نشده بلکه به ادامه رشد بورس هم امیدوارند.کارشناسان مالی پیشبینی میکنند در روزهای آینده، روند رو به رشد بازار سهام روی موج رشد قیمت سهام شرکتهای بزرگ و همینطور افزایش ارزش سهام شرکتهای دولتی ادامه یابد. با این حال میتوان انتظار داشت در این دوره، یک اصلاح چند ماهه در شاخص بورس، که با نام موج چهارم الیوتی، شناخته میشود، رخ دهد، اما در بلندمدت روند بازار سهام صعودی خواهد بود.
بازار هنوز جای رشد دارد
حمید میرمعینی، کارشناس بازار سرمایه گفت: در چندماه گذشته صحبتهای زیادی درباره شکلگیری حباب در بازار سرمایه مطرح شده اما من به شکلگیری حباب در بازار سرمایه اعتقادی ندارم و اساسا معتقدم که تعریف تشکیل حباب در بازارهای سهام با آنچه اکنون از آن صحبت میشود متفاوت است. او توضیح داد: برای بیان روشنتر موضوع بهتر است سهام شرکتهای بورس را به 3دسته تقسیم کنیم. دسته اول که 40درصد نمادهای بورس را تشکیل میدهند عمدتا شرکتهای کوچک هستند که مقدار سهام شناورشان کم است این دسته از شرکتها عمدتا دستاویز گروهی از فعالان بازار قرار میگیرند و روی آنها سفته بازی انجام میشود اما ارزش این شرکتها کمتر از 20درصد ارزش بازار سهام است. او ادامه داد: دسته دوم که 30درصد شرکتهای بورس را شامل میشوند شرکتهایی هستند که قیمت سهامشان اندکی بیش از ارزش ذاتی آنهاست اما میتوان انتظار داشت با بهبود شرایط سیاسی و اقتصادی قیمت سهام این شرکتها متناسب با شرایط جدید تعدیل شود و نمیتوان گفت حبابی در سهام این شرکتها شکل گرفته است. میر معینی در ادامه به دسته سوم شرکتهای بورس اشاره کرد و گفت: دسته سوم شامل شرکتهای بزرگی هستند که هنوز فاصله زیادی با ارزش ذاتیشان دارند. قیمت سهام دسته سوم چندان رشد نکرده و به تازگی رشد قیمت سهام آنها آغاز شده است و هنوز این شرکتها با ارزش ذاتیشان فاصله دارند.او با پیشبینی روند بازار سهام گفت: با توجه به حجم نقدینگی موجود در بازار سهام جای نگرانی برای نزول نیست و بازار سهام هنوز جای رشد دارد.این کارشناس بازار سرمایه در عین حال تأکید کرد: با وجود اینکه بازار سهام دچار حباب نشده اما شدت و سرعت رشد شاخص غیرمعقول است در نتیجه بهتر است سهامداران عمده و بزرگ از طریق افزایش عرضه سهام شرکتها، قدری از عطش بازار کم کنند تا بازار به ثبات برسد.
اصلاح تکنیکی
مهدی میرزایی، از تحلیلگران تکنیکی هم درباره آینده بازار سهام گفت: روند رو به رشد بورس که از آبانماه سال 1396آغاز شده احتمالا درمحدوده ۸۰۰ و سپس ۸۶۰ تا ۹۰۰ هزار واحد با مقاومتهای داینامیکی روبهرو خواهد شد که میتواند نقاط بالقوه شروع موج ۴ اصلاحی باشد. او توضیح داد: دو محدوده مقاومتی برای شاخص کل یعنی ۸۶۰ الی ۹۰۰هزار واحد یکی از سطوح بالقوه شروع موج اصلاحی است، هرچند هنوز از ۵ فاکتور شروع موج اصلاحی هیچکدام بروز نکرده، پس باید روند را تعقیب کرد، چون این موج میتواند کشیدهتر شود. به گفته میرزایی، بازار کنونی سهام از نظر اندازه شبیه بازار رو به رشد سالهای 81تا 84است اما از نظر ماهیت با آن فرق دارد. او افزود: این روزها مفهوم نسبت قیمت به در آمد(P/E) و مفهوم تنزیل جریانهای نقدی در ارزشگذاری شرکتها اساسا کنار رفته و حس طمع در بازار جولان میدهد. به همین دلیل از دیدگاه برخی اقتصاددانها و تحلیلگران بنیادی، این قیمتها برای بازار سهام حباب محسوب میشود.
او با بیان اینکه بخش زیادی از دلایل رشد بورس به دولت بازمیگردد گفت: دولت درتلاش است پایانی خوش رابرای خود رقم بزند هماکنون شاهد صفهای خرید سنگین برای سهام فولاد مبارکه، ملی مس، بانکهای ملت، تجارت و صادرات و هلدینگهای سهامدار این دسته از شرکتها هستیم. این رشد قیمتها باعث افزایش ارزش خالص دارایی (nav) یونیتهای3صندوقی میشود که قرار است دولت در بازار بفروشد، در نتیجه با رشد قیمت سهام این دسته از شرکتها درآمد دولت هم بیشتر میشود.
رشد بورس تا شهریورماه
آلبرت بغزیان، از کارشناسان اقتصادی هم با بیان اینکه رشد بورس، حداقل تا شهریورماه امسال ادامه خواهد داشت گفت: اگر بخواهیم ارزش بورس را بهصورت دلاری محاسبه کنیم، این عدد از ظرفیتهای توسعه کشور بسیار دور است و در مقایسه با نرخ دلار، بورس همچنان جای توسعه دارد. آلبرت بغزیان گفت:راهکار وزارت اقتصاد هم برای تعمیق سرمایه که به افزایش عرضه در بازار سرمایه منجر میشود، در شرایط فعلی راهکار مطلوبی است که هم به افزایش حق انتخاب منجر میشود و از طرف دیگر سهامی که بهاصطلاح جا ماندهاند، به ارزش واقعی خود نزدیک خواهند شد.او تأکید کرد: اگر شرایط فعلی بورس را تحلیل کنیم، به لحاظ داشتن حباب قیمت، بسیار پایینتر از دورههای قبل است و احتمال سقوط یا کاهش شدید در این بازار، حداقل در سهمهای بنیادی بسیار دور از ذهن است. بغزیان توضیح داد: روند رشد بورس تا زمانی که منابع جدید جذب این بازار میشوند، ادامهدار خواهد بود.
دلیلی برای خروج پول وجود ندارد
نادر جزایری، مدیرعامل کارگزاری بهین پویا هم درباره آینده بازار سهام با تأکید بر اینکه نگرانیها تا حدی منطقی است و داغشدن زیاد بازار هم خوب نیست تأکید کرد: معتقدم بازار سرمایه حباب ندارد و جای نگرانی بابت ریزش شاخص بورس وجود ندارد. او در عین حال افزود: سهامداران باید ریسک و بازده این بازار را در کنار هم بپذیرند. به گفته جزایری اگر بازار سرمایه، بازاری شفاف و مناسب برای سرمایهگذاران باشد، دلیلی برای خروج پول از این بازار وجود ندارد. این فعال بازار سرمایه در توصیه به سهامداران گفت: بهتر است سهامداران در سهمهای بنیادی و بزرگ و ارزنده بازار، سرمایهگذاری کنند. سهام شرکتهای بزرگ در گروههای فولاد، خودرو و پتروشیمی، گزینههای مناسب تری برای سرمایهگذاری است.
کارشناسان پیشبینی میکنند؛ بورس روی موج صعود یا اصلاح؟
آخر هفته توفانی در بازار سهام
در همینه زمینه :
گشتی در اقتصاد ایران
گشتی در اقتصاد جهان