همشهری ارتباط جامعه و حاکمیت
مهران کرمی _ مدیر مسئول
روزنامه همشهری در دوران 27ساله فعالیت خود با 2 مفهوم اساسی زندگی مدرن بشری همزاد و همراه بوده است؛ یکی زندگی شهری و فرهنگ شهرنشینی و دیگری مفهوم شهروندی که به حقوق فردی شهروندان در زندگی اجتماعی نظر دارد.
زمانی که همشهری در پایان دهه اول انقلاب و آغاز عصر سازندگی انتشارش را آغاز کرد، ایران تازه از یک جامعه عمدتا روستایی پا به عرصه زندگی مدرن شهری گذاشته بود و اینک که پس از نزدیک به 3دهه از فعالیتش بیش از سهچهارم مردم ایران در شهرها زندگی میکنند، بیش از هر زمانی ضرورت توجه به شهرنشینی و شهروندمداری به چشم میخورد.
همشهری اگرچه یکی از مؤسسات زیرمجموعه شهرداری تهران است و طبیعتا بخشی از توجه آن به مسائل شهر تهران و مدیریت شهری این کلانشهر معطوف میشود، ولی در همه جای ایران نامی آشناست و به مسائل کلان ملی و مباحث همه شهرهای کشور میپردازد و از این رو نمیتوان آن را روزنامه مدیریت شهری تهران دانست. از آنجا که کلانشهر تهران جامعه متنوع، متکثر و تشکیل شده از مردمی از همه نقاط ایران است، تحولات فرهنگی و فرهنگ شهرنشینی، زیستی و زیرساختی این شهر بر شهرسازی و زندگی شهری همه شهرهای ایران تأثیر میگذارد و پرداختن به مسائل و معضلات این شهر به نوعی مورد توجه دیگر شهرها نیز قرار میگیرد؛ بهویژه آنکه بخش عمده موضوعات سیاسی، اقتصادی و فرهنگی این شهر به جهت پایتختی کشور و استقرار نهادهای دولتی و حاکمیتی رنگ و بوی ملی پیدا میکند. با این حال، همشهری از پرداختن به موضوعات دیگر شهرها و استانها بهویژه در امر محیطزیست و مسائل اجتماعی غفلت نمیکند. سیل بهار امسال از موضوعاتی بود که خبرنگاران همشهری با حضور در مناطق سیلزده کوشیدند این نگاه ملی را به خوانندگان همشهری در سایر مناطق کشور عرضه کنند. افزون بر این، همشهری در همه استانهای کشور فعالیت خبری و دفتر نمایندگی دارد که آن را در تراز یک روزنامه ملی قرار میدهد.
پوشش خبری و بهویژه تحلیلی روزنامه همشهری در قالب گزارشهای میدانی از سطح شهر و استان تهران و برخی استانهای درگیر در ماجرای ناآرامیهای آبان ماه، گفتوگو و میزگردهای کارشناسی و یادداشت در این خصوص همشهری را در رده رسانههایی قرار داده که ضمن رعایت اصول امنیت ملی و نظم عمومی جامعه، بیشترین توجه را به مخاطبان خود نشان داده و توانسته زبان گویای مردم در این شرایط دشوار جامعه باشد. این رویکرد همشهری ضمن آنکه به کارکرد رسانه در برقراری اعتماد میان شهروندان و حکومت کمک میکند، موجب میشود تا لبه تیغ رسانهها یا شبهرسانههایی که مغرضانه در این زمینه شایعهسازی میکنند یا اهداف دیگری را در سرمیپرورانند که متضمن منافع حیاتی کشور نیست، کند شود و مرجعیت اجتماعی به رسانههای شناسنامهدار درون کشور برگردد.
تجربه تحولات آبانماه نشان داد که برخلاف برخی ادعاها، زمانه رسانههای معتبر و مکتوب به سر نیامده است. چه در پوشش رویدادهای سیل بهار گذشته و چه ناآرامیهای آبانماه، رسانههای مکتوب نشان دادند که درصورت برقراری اعتماد میان ارکان جامعه، جامعه مدنی، کارشناسان و حاکمیت، رسانههای داخلی توانایی کامل پوششدهی به اخبار و وقایع و تحلیلهای اقناعکننده برای همگان را دارند و رسانه بهترین جایی است که این مباحث اقناعی میتواند در آن صورت بگیرد و تجمیع شود. همشهری میکوشد در این راه همچنان صدای رسای مردم در تبادل اطلاعات دوسویه میان جامعه و حاکمیت باشد.