آنتیبیوتیکهای «تاریخمصرف گذشته» را دور نریزید
مدیرکل دفتر نظارت و پایش مصرف فراوردههای سلامت سازمان غذا و دارو ضمن تشریح نحوه امحای خانگی آنتیبیوتیکهای تاریخمصرف گذشته، گفت: اگر آنتیبیوتیکها وارد طبیعت شوند، از طریق باران، آبهای زیرزمینی و... وارد خاک و آب آشامیدنی شده، تصفیه شده و بدون اینکه اطلاع داشته باشیم وارد چرخه خوراک مردم میشوند و مقاومت میکروبی ایجاد میشود.
مهرناز خیراندیش با اشاره به وضعیت مصرف غیرمنطقی آنتیبیوتیکها، گفت: فرهنگ مصرف غیرمنطقی آنتیبیوتیک در بسیاری از نقاط جهان وجود دارد. اگر به نمودار تولید آنتیبیوتیک نگاه کنیم، میبینیم که یک سال بعد از ورود آنتیبیوتیک به بازار دارویی، نخستین گزارش مقاومت میکروبی هم منتشر شد. مسابقه بین میکروبها و انسانها از همان زمان آغاز شد، بهطوریکه انسانها آنتیبیوتیکهای جدیدی تولید کردند و میکروبها هم نسبت به آنها مقاوم شدند زیرا میکروب، موجودی هوشمند است و آنتیبیوتیک را شناسایی میکند و خودش را در برابر آن تغییر میدهد.
دوره طلایی آنتیبیوتیکها
وی افزود: بر همین اساس در سالهای ابتدایی تولید این داروها، تعداد زیادی آنتیبیوتیک به بازار عرضه میشد؛ بهطوری که یک دوره را دوره طلایی تولید آنتیبیوتیک اعلام کردند زیرا آنتیبیوتیکهای جدید کشف شد و به بازار آمد، اما از یک جایی به بعد سرعت این اقدام کاهش یافت؛ بهطوری که ایجاد و شناسایی آنتیبیوتیکهای جدید بسیار سخت شده است. زیرا ساخت آنتیبیوتیک هزینههای زیادی دارد و از طرفی به سرعت مقاومت برایش ایجاد میشود. همچنین مصرف آنتیبیوتیک همیشگی نیست.
مصرف آنتیبیوتیک را منطقی کنید
وی ادامه داد: بر همین اساس در تمام دنیا هفتهای را برای آگاهسازی نسبت به مقاومت میکروبی ناشی از مصرف خودسرانه آنتیبیوتیک برگزیدند. در این هفته به مردم آگاهیهایی درباره مصرف آنتیبیوتیک و مقاومت میکروبی ناشی از آن ارائه میشود. یکی از راههای کاهش مقاومت میکروبی ناشی از آنتیبیوتیکها، مصرف منطقی آنتیبیوتیک است اما مؤثرترین راه، پیشگیری از ابتلا به بیماری است. بر همین اساس رعایت نکات بهداشتی، ضدعفونیهای مناسب در بیمارستانها و...، شستن دقیق، درست و مکرر دستها با آب و صابون که یکی از مؤثرترین راههایی است که باعث میشود کمتر بیمار شویم و کمتر به آنتیبیوتیک نیاز پیدا کنیم و... باید مورد توجه قرار گیرد. حال اگر با وجود همه این اقدامات بیمار شدیم باید آنتیبیوتیکها را بهصورت دقیق، درست و طبق دستور پزشک مصرف کنیم.
آنتیبیوتیکها را دور نریزید، کپسوله کنید
وی ادامه داد: باید توجه کرد که آنتیبیوتیکهایی که دور میریزیم، بسیار خطر آفرین بوده و منجر به مقاومت میکروبی میشوند؛ چراکه وقتی میگوییم تاریخ مصرف یک دارو گذشته، ۱۰درصدش از بین رفته و ممکن است موادش به مواد سمی تبدیل شده باشد، اما ۹۰درصد موادش وجود دارد. حال وقتی وارد طبیعت میشود و از آنجا که آنتیبیوتیکها اکثرا بهصورت محلول در آب هستند، از طریق باران، آبهای زیرزمینی و... وارد خاک و آب آشامیدنی شده، تصفیه نمیشوند و بدون اینکه اطلاع داشته باشیم از طریق حیوانات و گیاهان وارد چرخه خوراک مردم میشوند و مقاومت میکروبی ایجاد میشود. از یک طرف استفاده غیرمنطقی و غیراصولی آنتیبیوتیکها در دامپزشکی هم به مقاومت میکروبی کمک میکند.
مدیرکل دفتر نظارت و پایش مصرف فراوردههای سلامت سازمان غذا و دارو تأکید کرد: مردم آنتیبیوتیکهای تاریخگذشتهای را که در خانه دارند، میتوانند با روش کپسوله کردن، به درستی امحا کنند؛ بهطوری که آنها را در پاکتهای مخصوص بستهبندی شده قرار داده و رویشان نوشته شود که در آنها آنتیبیوتیک است و سپس به قسمت بازیافت شهرداری تحویل داده تا از سوی شهرداری بهصورت مناسب امحا شوند. شهرداری این آنتیبیوتیکها را داخل بتن میریزد که نتوانند وارد فضای آب و خاک شوند و آن زمان آنها را دفع میکنند.