رئیسجمهوری: تکرار میکنم، 2میلیارد دلار کجاست؟
بحث این 2میلیارد و 700میلیون دلار را بار دهم است که تکرار میکنم و مردم حق دارند بدانند این پول کجاست
رئیسجمهوری همپای برگزاری برخی دادگاههای مفاسد اقتصادی در قوه قضاییه، بار دیگر ماجرای بدهی 2.7میلیارد دلاری بابک زنجانی، متهم بزرگ نفتی تحریمهای سال91 را نیز پیش کشید و خواهان تعیین تکلیف پروندههای کلان اینچنینی شد. پرونده زنجانی در دولت تدبیروامید بارها با درخواست تعیین تکلیف پولهای گمشده در این پرونده مواجه شده بود و حتی مناقشات میان بیژن زنگنه وزیر نفت و بابک زنجانی در زندان را هم رقم زده بود. عدد و رقم این بدهیها با سود حاصل از آن تا 4میلیارد دلار نیز تخمین زده میشد. به گزارش پایگاه اطلاعرسانی ریاستجمهوری، حسن روحانی در جلسه چهارشنبه هیأت دولت به وظایف رئیسجمهوری طبق قانون اساسی اشاره کرد و گفت: ممکن است بعضیها از اجرای این وظیفه خوشحال باشند و یا نباشند، از قدیم به ما گفتند، الحق مُر. حق مزهاش اول یک مقدار تلخ است اما بعدا شیرین میشود. ما میگوییم بیاییم در این مبارزه با فسادی که از سال 92شروع کردیم و الحمدلله بعضی دیگر هم آمدند و کمک میکنند، قاطعانه عمل کنیم و این مبارزه با فساد را تبدیل به اختلاف نکنیم؛ بلکه تبدیل به وحدت کنیم. روحانی با تأکید بر ضرورت مبارزه با مفاسد اقتصادی بدون نگرشهای جناحی یادآور شد: اگر دیده شود همه جناحها، گروهها و تفکرها و هر فردی که فساد کرده پای میز محاکمه است، این وحدت ایجاد میکند اما اگر ببینیم یک عده آن گوشه و کنار پردهای رویشان کشیدهاند و یک عده پای میز محاکمهاند، آن موقع دعوا میشود و نباید اجازه داد دعوا شود. رئیسجمهوری با بیان اینکه باید متحد بوده و وحدت داشته باشیم، گفت: رئیسجمهوری نمیتواند بگذرد و بحث این 2میلیارد و 700میلیون دلار را بار دهم است که تکرار میکنم و طی چند سال گذشته مداوم گفتهام. مردم حق دارند که بدانند این 2میلیارد و 700میلیون دلار، سودش چه شد و پشت پرده چه کسانی بودند. این را 3سال پیش در سخنرانیام گفتم که اگر شما یکی را بگیرید و اعدام کنید، کار درست نمیشود و ما دنبال اعدام نیستیم، بلکه دنبال پول هستیم. این پول کجاست؟ اینکه بد نیست و همه باید خوشحال بشویم و فکر کردم این را بگویم، همه خوشحال میشوند و میگویند این عیبی ندارد که رئیسجمهوری که طبق قانون اساسی مسئول اجرای این قانون و احقاق حقوق مردم است، میگوید حساب و کتاب این پولها روشن شود.
2میلیارد دلار را قبلا هم گفتیم
رئیسجمهوری همچنین با اشاره به ماجرای بلوکهشدن 2میلیارد دلار پولهای ایران از زمان ریاستجمهوری محمود احمدینژاد در آمریکا، تصریح کرد: میگویند چرا رئیسجمهوری تازه گفته است! ما تازه گفتیم؟ این 2میلیارد دلار را چند سال پیش در شورای امنیت ملی تصویب کردیم و چند سال پیش وزیر اقتصاد زمان ما به قوه قضاییه نامه رسمی نوشته است. این تازه نیست، بلکه همه تکرار مکررات است. منتها گرفتاریهای ما زیاد است و حافظه ما یک کم مشکل پیدا کرده، یادمان میرود! خود من اینها را بارها و در سخنرانیهای متعدد گفتهام و باز هم خواهم گفت تا روزی که حل بشود. حل که شد آن وقت میآییم از همه آنهایی که مشکل را واقعا حل کردند، تشکر میکنیم. رئیسجمهوری گفت: یکی60میلیون دلار و دیگری420 الی430میلیون دلار از ما نفت برده پولش را نداده است. بیایید حساب پس بدهید. این حدود 700میلیون دلاری که نفت ما را بردید، چه کار کردید؟ اینکه عیبی ندارد. ممکن است بیایید حساب پس بدهید، ما شما را تشویق کنیم و بگوییم شما کارهای خوبی کردید. روحانی با اشاره به نامهنگاریهایی که از سال اول ریاستجمهوری دوره یازدهم برای مشخصشدن سرنوشت پول این نفت و سود آن نوشته است، گفت: مقام معظم رهبری به من فرمود اینهایی که شما میگویید حق شماست و اینها باید به شما جواب بدهند و بگویند چه کردند، این دستور آقا، اسلام و قانون است. ممکن است طرفها بیایند و بگویند این پول را درکجا و طبق قانون صرف کردیم. ما که نمیگوییم حتما محکوم شوند، ما میگوییم روشن شود.
تذکر قانون اساسی خواهم داد
روحانی با بیان اینکه رئیسجمهوری در مسائل عمومی کشور یک وظیفه سنگینی دارد و ناراحت نشویم و من در مسئله انتخابات نمیتوانم واقعیتها را نگویم، گفت: انتخابات سرنوشت مردم است. همه باید پای صندوق بیایند و اگر مشکلی را حس کنم، خواهم گفت، نامه خواهم نوشت و تذکر قانون اساسی خواهم داد. این تا روزی که هستم، وظیفه من است. بنابراین، همدیگر را تحمل کنیم. دوران، دوران وحدت و یگانگی و ایستادگی در برابر آمریکاست و همانطور که در یزد گفتم، به مسئولان محترم و به وزیران نفت و اقتصاد، بانک مرکزی و رئیس سازمان برنامه و بودجه تأکید میکنم موارد را به مردم دقیق اعلام کنند. روحانی با تأکید بر اینکه ما قضاوت نمیکنیم، اعلام میکنیم و میگوییم اینقدر پول طلبکاریم، گفت: 2میلیارد دلار پول ما چه شده است، بیایند رسیدگی کنند. انشاءالله امیدواریم هیچکس محکوم نشود ولی برای ما بسیار مهم است که پول مردم به خزانه برگردد. رئیسجمهوری ادامه داد: یک عده که وضعشان خیلی خوب است و قلم و بلندگو دستشان است، هر گوشه تهران برای خودشان داد میزنند و میگویند وضع مردم خراب است. بله، وضع مردم خوب نیست ولی این حرفها به شما نیامده است. میدانیم حقوقتان چقدر است، خانههایتان کجاست و سوابقتان را بلدیم. شما نمیخواهد اینطور حرف بزنید.
ارسال مدارک در دولت یازدهم
لعیا جنیدی، معاون حقوقی رئیسجمهور در مورد اظهارات رئیسجمهور در استان یزد مبنی بر فساد ۲ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلاری و پاسخ سخنگوی قوه قضاییه در این مورد به فارس، گفت: شورایعالی امنیت ملی و وزیر وقت یعنی آقای طیبنیا مدارک آن را به قوه قضاییه فرستاده و مطابق سوابقی که همین امروز در هیأت دولت گفته شد، این مدارک ارسال شده است. فرهاد دژپسند، وزیر اقتصاد نیز درباره پول بلوکه شده 2میلیارد دلاری ایران در زمان ریاستجمهوری محمود احمدینژاد در آمریکا، گفت: این موضوع 2مقطع زمانی دارد؛ مقطع اول در بازه زمانی خرید است که سبد سهام متناسب با شرایط بینالمللی خریده میشود. در مقطع زمانی دوم مهلتی برای نقد کردن آن مبلغ داشتیم، با علم به این موضوع که اگر در مهلت تعیینشده این کار را انجام ندهیم ممکن است تبعات منفی مانند انسداد داشته باشد. نقد اصلی بر این است که چرا در مهلت مقرر ۱۰ ماهه این کار انجام نشد. دولت فقط پیگیر این موضوع نبود و در شورای امنیت نیز مطرح شد؛ حتی وزیر اقتصاد در دولت یازدهم موضوع را به تفصیل به قوه قضاییه منعکس کرد.