دپوی 360هزار راس دام پروارسنگین و سبک
با وجود وضعیت مناسب تولید دام زنده و رشد عرضه گوشت قرمز وارداتی و تولید داخل، سیر نزولی قیمت این محصول متوقف شده است. با احمد مقدسی- رئیس هیأت مدیره انجمن صنفی گاوداران- گفتوگو کردهایم.
شرایط تولید و عرضه گوشت گوساله چگونه است؟
هیچ کمبودی در بازار گوشت قرمز نداریم اما اکنون بهدلیل
برهم خوردن تعادل تولید و عرضه گوشت گاو و گوساله، گاوداران، دام زنده تولیدی را با زیان به بازار عرضه میکنند. با وجود حذف ارز 4200تومانی واردات گوشت، کاهش تعرفه واردات گوشت از طریق توافقنامههای تجاری و... زمینه رشد عرضه گوشت به بازار را فراهم کرده است. رشد تولید دام زنده سنگین و سبک و افزایش واردات گوشت گاو، گوساله و گوسفندی زیان تولیدکنندگان را تشدید کرده و شرایط بهگونهای شده که اکنون مشتری چندانی برای خرید دام زنده وجود ندارد.
قیمت خردهفروشی 85هزار تومانی گوشت گوساله واقعی است؟
نرخ کنونی هر کیلوگرم گوساله زنده در میادین دام به 26هزار تومان رسیده است که با این روند نرخ هر کیلوگرم گوشت لاشه گوساله در کشتارگاه به 52هزار تومان و با درنظر گرفتن هزینه 22درصدی (11هزار و 400تومان) افت استخوان، نرخ عمدهفروشی گوشت گوساله بدون استخوان به 63هزار و 400تومان افزایش مییابد. همچنین با لحاظ سود 10درصدی مغازهداران، قیمت مصرفکننده هر کیلوگرم گوشت گوساله بدون استخوان به 70هزار تومان و با احتساب نرخ بستهبندی این محصول به 75هزار تومان میرسد اما اکنون نرخ خردهفروشی هر کیلوگرم گوشت گوساله بدون استخوان در بازار به 80هزار تومان رسیده است. قیمت تمامشده واقعی گوشت گوساله بدون استخوان که تولیدکننده متضرر نشده و به مصرفکننده نیز اجحاف نشود حدود 80هزار تومان است اما اکنون عملا تولیدکننده هر کیلوگرم گوشت گوساله بدون استخوان را با 5هزار تومان زیان عرضه میکند که به جیب فروشندگان این محصول میرود.
علت توقف سیر نزولی قیمت گوشت گوساله چیست؟
رشد واردات و افزایش تولید و عرضه گوشت گوساله موجب شد تا نرخ هر کیلوگرم گوشت مغز ران گوساله از 110هزار به حدود 80هزار تومان کاهش یابد که این نرخ واقعی تمامشده است اما فاصله زیاد بین تولید و مصرف گوشت قرمز موجب شده است تا تولیدکنندگان با زیان این محصول را عرضه کنند و سود حاصل شکاف نرخ تولید و عرضه به جیب واسطهها و فروشندگان انواع گوشت گاوی و گوساله برود.
عرضه مستقیم گوشت گوساله 75هزار تومانی چه شد؟
هیچ حمایتی از طرح عرضه مستقیم گوشت بدون استخوان گوساله به نرخ هر کیلوگرم 75هزار تومان از طریق تعاونیهای مصرف محلی، ادارات و فروشگاههای زنجیرهای صورت نگرفت و این طرح ابتر ماند. با وجود برگزاری نشست مشترک با مسئولان وزارت صنعت، انجمن بستهبندی، فروشگاههای زنجیرهای و واردکنندگان، نتیجهای بهدست نیامد و تنها اعلام شد که دولت باید زیان 5هزار تومانی تولید هر کیلوگرم گوشت گوساله را از طریق یارانه به دامداران را پرداخت کند. این 5هزار تومان همان سودی است که واسطههای بین تولید و مصرف از عرضه گوشت میبرند، حتی حاضر به کم کردن یک ریال از این سود نیستند و فشار به دامداران منتقل میشود.