• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
دو شنبه 22 مهر 1398
کد مطلب : 85056
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/xOQn
+
-

فرستاده سعودی از ترامپ پیام آورد

عمران‌خان: ترامپ از من درخواست کرد که تسهیل‌کننده گفت‌وگویی بین ایران و ایالات متحده باشم - روحانی: درخواست آمریکا مبنی بر مذاکره بدون پیش‌شرط، با وجود تحریم‌ها صادقانه نیست

فرستاده سعودی از ترامپ پیام آورد

یک تیر با چند نشان؛ این شاید بهترین توصیف برای سفر نخست‌وزیر پاکستان به تهران باشد.عمران خان در سفر به ایران هم حامل پیام مقامات سعودی بود هم رئیس‌جمهور آمریکا و علاوه بر این موضوعات دوجانبه، تحولات منطقه و یمن و نیز بحران کشمیر هم دستور کارهای دیگر نخست‌وزیر پاکستان در دومین سفر به تهران بود.

عمران‌خان اردیبهشت امسال به تهران آمد و در کمتر از 5 ماه دوباره رهسپار کشورمان شد اما این بار تنش‌های منطقه‌ای مهم‌ترین انگیزه نخست‌وزیر پاکستان در سفر به ایران بود، او 20روز قبل در نیویورک گفته بود مقامات سعودی از او خواسته‌اند برای کاهش تنش بین ایران و عربستان تلاش کند، ملاقات عمران خان با حسن روحانی در نیویورک از انگشت‌شمار دیدارهای روحانی با مقامات کشورهای منطقه بود.
در این سفر شاه محمود قریشی وزیر امور خارجه و سیدذوالفقار بخاری دستیار ویژه نخست‌وزیر پاکستان در امور پاکستانی‌های خارج از کشور، عمران‌خان را همراهی می‌کردند. 
او دیروز در تهران فاش کرد که رئیس‌جمهور آمریکا به او ماموریت داده برای کاهش تنش بین ایران و آمریکا تلاش کند. عمران‌خان در نشست خبری مشترک با رئیس‌جمهور ایران گفت:‌ بعد از سفر نیویورک با آقای ترامپ صحبت کردم و ایشان از من درخواست کرد که تسهیل‌کننده گفت‌وگویی بین ایران و ایالات متحده باشم که ما امروز جزئیاتی را در این خصوص مورد بحث قرار دادیم، می‌دانیم سختی‌هایی در این حوزه وجود دارد اما از هیچ تلاشی دریغ نمی‌کنیم که تحریم‌ها علیه ایران لغو شود و برجام دوباره توسط تمامی اعضای آن امضا شود.
وی افزود: ما در جلسه امروز جزئیات را مرور کردیم. ایران موضوعات و ملاحظاتی در این زمینه دارد و ما علاقه‌مند هستیم که به این نقش خودمان به‌عنوان تسهیل‌کننده ادامه دهیم.
نخست‌وزیر پاکستان اوایل مهرماه امسال در نیویورک نیز تلاش‌هایی را برای حل و فصل اختلافات میان ایران و سعودی از یک طرف و باز کردن باب گفت‌وگو بین ایران و آمریکا از طرف دیگر آغاز کرده بود.
آنچه که عمران خان درباره مذاکره بین ایران و آمریکا بیان کرده همان دو شرطی است که تهران پیش از این وضع کرده بود. مقامات کشورمان پیش‌تر گفته بودند اگر آمریکا تحریم‌ها علیه ایران را متوقف کند و به برجام برگردد امکان مذاکره با ایران در قالب 1+5 را خواهد داشت.
عمران‌خان دیروز همین شروط را از زبان حسن روحانی نیز شنید، روحانی در نشست خبری مشترک با نخست‌وزیر پاکستان در تهران، گفت: درخصوص مسئله تحریم‌های ظالمانه آمریکا علیه ملت ایران بحث و گفت‌وگو صورت گرفت و محورهای گفت‌وگوها هم بر این موضوع بود که تحریم‌های آمریکا یک تروریسم اقتصادی است.

رئیس‌جمهور گفت: اینکه آمریکا چگونه دوباره به برجام برگردد و روال سابق را در پیش گیرد و نیز اینکه این توافق مهم چگونه عملیاتی و اجرایی شود، با نخست‌وزیر پاکستان مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
روحانی افزود: ما تأکید کردیم که آمریکا برای حل مسئله باید به برجام بازگردد و تحریم‌ها را کنار بگذارد؛ کنارگذاشتن تحریم‌ها نکته اساسی و کلیدی ما بود.روحانی در دیدار دوجانبه با عمران خان هم ضمن تشکر از حسن‌نیت و تلاش‌های نخست‌وزیر و دولت پاکستان برای کمک به رفع تنش‌ها در منطقه و استقبال از هر اقدامی در این مسیر، تصریح کرد: درخواست آمریکا مبنی بر مذاکره بدون پیش‌شرط، با وجود تحریم‌ها صادقانه نیست؛ بارها گفته‌ایم که درصورت برداشتن تحریم‌ها و در قالب برجام، ایران آماده گفت‌وگو است.
عمران خان در رابطه با سفر خود به ایران هم گفت: دلیل اصلی سفر من به ایران این است که نمی‌خواهیم درگیری جدیدی در منطقه به‌وجود بیاید به‌ویژه اینکه ما خودمان ۱۵ سال درگیر بودیم و ۷۰ هزار نفر را هم در درگیری با تروریسم از دست دادیم.
او ادامه داد: ایران همسایه ماست و در مواقع مهم به ما کمک کرده و عربستان هم دوست ماست و به ما کمک کرده و نمی‌خواهیم بین ایران و عربستان درگیری رخ دهد بلکه معتقدیم باید با مذاکره مشکلات حل شود و به جنگ منتهی نشود چون اختلاف و درگیری باعث افزایش قیمت نفت و در نهایت گسترش فقر در منطقه و قربانی شدن انسان‌ها می‌شود.
روحانی درخصوص روابط با عربستان با بیان اینکه هرگونه حسن نیت و کلام شایسته، پاسخ شایسته خواهد داشت، خاطرنشان کرد: حل و فصل جنگ یمن و پایان یافتن آن، آتش‌بس فوری و کمک به مردم این کشور است و این می‌تواند آغاز بسیار خوبی باشد.
او این را هم گفت که ما با چهره گشاده از تلاش‌های پاکستان برای همکاری‌های منطقه‌ای استقبال می‌کنیم تا در نهایت صلح و ثبات کامل به منطقه حساس ما برگردد.
رئیس‌جمهور ایران در عین حال با اشاره به حمله اخیر به یک نفتکش ایرانی بدون نام بردن از کسی هشدار داد: اینکه کشوری فکر کند می‌تواند در منطقه ناامنی ایجاد کند و پاسخ دریافت نکند اشتباهی محض خواهد بود.پیش از روحانی، علی شمخانی، دبیر شورای‌عالی امنیت ملی ایران هم هشدار داده بود حمله به نفتکش ایران بی‌جواب نخواهد بود.وقوع حادثه برای نفتکش ایران که در نزدیکی بندر جده بود انگشت اتهام را به سمت عربستان نشانه رفت اما برخی پایگاه‌های امنیتی گزارش‌هایی از رصد یک قایق جنگی رژیم صهیونیستی از اریتره تا سودان یعنی حوالی منطقه حادثه دریایی منتشر کرده بودند.
حسن روحانی در دیدار نخست‌وزیر پاکستان و هیأت همراه، با تأکید بر اینکه «همه زمینه‌ها برای تحقق تجارت 5میلیارد دلاری میان تهران و اسلام‌آباد آماده است»، اظهار داشت: اراده ایران توسعه روابط اقتصادی با همه همسایگان و ازجمله پاکستان است و انرژی، حمل‌ونقل، ترانزیت، همکاری‌های بندری، توسعه بازارچه‌های مرزی و انتقال فناوری می‌تواند به روابط 2کشور شتاب بخشد.
 

این خبر را به اشتراک بگذارید