سود و ضرر روغنها
صدف کوهکن/متخصص تغذیه
روغنها با توجه به میزان اسیدهای چرب اشباع، ترانس، کوتاه یا بلند زنجیره و میزان مقاومت حرارتی، تأثیرات متفاوتی روی سلامتی ما میتوانند داشته باشند. روغنهایی که گیاهی و مایع هستند شامل روغن کلزا، کانولا، زیتون، تخم کتان، آووکادو، کنجد، گردو یا هسته انگور و آفتابگردان، نسبت به انواع حیوانی (کره، دنبه) یا گیاهی جامد (مارگارین) یا نیمهجامد (روغن نارگیل) میزان اسیدهای چرب اشباع و ترانس کمتری دارند. درصورتی که به میزان درست و شرایط مناسب این روغنها را استفاده کنیم، LDL یا کلسترول بد را بالا نمیبرند و سلامت عمومی را بهدنبال دارند. از میان روغنهای گیاهی و مایع، روغن کانولا، کلزا، کنجد، تخم کتان، آووکادو، گردو، هسته انگور و سویا بهترینها برای پختوپز هستند. روغن آفتابگردان در مراحل بعدی و روغن نارگیل بهدلیل دارا بودن اسیدهای چرب کوتاه زنجیر بعدتر قرار میگیرند. روغن زیتون برای پختوپز و حرارت دیدن مناسب نیست اما برای سالاد یا افزودن پس از پخت از روغنهای مفید بهشمار میآید. کره یا روغنهای حیوانی نسبت به حرارت مقاومت زیادتری دارند اما درصد چربیهای اشباع بالا در آنها، محدودیت مصرف را باعث میشود.