• شنبه 9 خرداد 1405
  • ١٣ ذو الحجة ١٤٤٧
  • 2026 May 30
شنبه 9 خرداد 1405
کد مطلب : 276777
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/ZVZlg
+
-

‌لوازم‌خانگی دیگر کالای ضروری نیست

چرا بازار لوازم خانگی سر و سامان نمی‌گیرد؟

گزارش
‌لوازم‌خانگی دیگر کالای ضروری نیست

احمد میرخدایی | روزنامه‌نگار

بازار لوازم‌خانگی ایران این روزها با ترکیبی از رکود سنگین، کاهش قدرت خرید مردم، جهش هزینه تولید و التهاب روانی ناشی از کمبود مواداولیه روبه‌روست؛ شرایطی که به‌گفته فعالان صنعت باعث شده قیمت برخی کالاها ظرف چند‌ماه چندبرابر شود و تولیدکنندگان نیز با نیمی از ظرفیت فعالیت کنند.‌به گزارش همشهری، درحالی‌که قیمت لوازم‌خانگی در بازار به‌صورت روزانه و حتی ساعتی تغییر می‌کند، فعالان این صنعت می‌گویند ریشه بحران تنها در افزایش نرخ ارز نیست، بلکه مجموعه‌ای از عوامل شامل رکود طولانی بازار، ناترازی انرژی، اختلال در تأمین مواداولیه، هـزینه‌های حمـل‌ونـقل، محدودیت‌های ارزی و فضای نااطمینانی ناشی از جنگ و تحولات منطقه‌ای، بازار را به مرز بحران رسانده است.

بیماری لوازم‌خانگی از زمان کرونا
احسان فدایی، کارشناس حوزه صنعت لوازم‌خانگی در برنامه «دست به نقد» تلویزیون همشهری، با اشاره به رکود عمیق بازار گفت: صنعت لوازم‌خانگی از دوران کرونا وارد شرایطی شد که دیگر هرگز به وضعیت عادی بازنگشت.‌به‌گفته او تغییر سبک زندگی و افت قدرت خرید مردم باعث شد لوازم‌خانگی از «کالای ضروری» به کالایی تبدیل شود که خانوارها در شرایط سخت اقتصادی، به عنوان نخستین گزینه، حذف آن از سبد مصرفی را انتخاب می‌کنند.‌‌

عوامل گرانی لوازم‌خانگی
این کارشناس بازار لوازم‌خانگی تأکید کرد: از ماه‌ها قبل فعالان این صنعت افزایش شدید قیمت‌ها را پیش‌بینی کرده بودند.‌او گفت: شاخص تورم تولیدکننده نشان می‌داد بازار در ابتدای امسال با جهش قیمتی ۷۰ تا ۱۰۰درصدی مواجه خواهد شد؛ موضوعی که به‌گفته او با وقوع جنگ، اختلال در تأمین مواداولیه و تشدید نگرانی‌ها شدت گرفت.‌فدایی توضیح داد که بخش مهمی از مواداولیه صنعت لوازم‌خانگی از صنایع فولادی و پتروشیمی تأمین می‌شود و آسیب یا اختلال در این بخش‌ها مستقیما روی قیمت تمام‌شده اثر می‌گذارد.‌به‌گفته او قیمت برخی مواداولیه طی ماه‌های اخیر چندبرابر شده، به‌طوری‌که قیمت ورق فولادی از حدود کیلویی ۸۰ هزار تومان به بیش از ۲۲۰ هزار تومان رسیده و برخی مواد پتروشیمی نیز تا 5برابر افزایش قیمت داشته‌اند.‌او همچنین با اشاره به شرایط بازار گفت: بسیاری از فروشندگان به‌دلیل نگرانی از تأمین مجدد کالا تمایل چندانی به فروش ندارند و بازار درگیر «تورم انتظاری» شده است؛ وضعیتی که در آن فعالان بازار تصور می‌کنند قیمت‌ها همچنان افزایش خواهد یافت.

بازار کشش ندارد
نسرین اجاقی، دبیر کل انجمن صنایع لوازم‌خانگی ایران، روایت متفاوتی از رفتار تولیدکنندگان ارائه داد و تأکید کرد: برخلاف برخی ادعاها کارخانه‌ها تمایل زیادی به فروش دارند اما بازار کشش خرید ندارد.‌او گفت: سال گذشته صنعت لوازم‌خانگی با رکود بی‌سابقه‌ای روبه‌رو شد و پس از جنگ ۱۲روزه تقاضا به‌شدت افت کرد. به‌گفته اجاقی، انبارها نه به‌دلیل احتکار، بلکه به‌دلیل نبود مشتری پر شده‌اند و تولیدکنندگان برای حفظ اشتغال و تأمین سرمایه در گردش نیازمند فروش کالا هستند.‌دبیر کل انجمن صنایع لوازم‌خانگی ایران همچنین اعلام کرد: بسیاری از واحدهای تولیدی اکنون با حدود ۵۰ درصد ظرفیت فعالیت می‌کنند؛ موضوعی که به‌گفته او بیشتر ناشی از مدیریت مصرف مواداولیه و نگرانی نسبت به آینده تأمین مواد است.

قیمت کاهش می‌یابد؟
اجاقی با اشاره به رشد هزینه‌های تولید گفت: قیمت مواداولیه، ارز، دستمزد، حمل‌ونقل و هزینه‌های جانبی به‌شدت افزایش یافته و در چنین شرایطی انتظار کاهش قیمت منطقی نیست.‌او تأکید کرد: حتی در بهترین سناریو قیمت‌ها در آینده ثابت خواهند ماند و احتمال کاهش قیمت تقریبا وجود ندارد.‌او همچنین خواستار اجرای سیاست‌های «تحریک تقاضا» شد و گفت: اگر دولت به تقویت قدرت خرید مردم کمک نکند رکود موجود می‌تواند به بحران اشتغال در صنعت لوازم‌خانگی منجر شود.‌



 

این خبر را به اشتراک بگذارید