
پخت سمنو به سبک مهابادیها

راحله عبدالحسینی، روزنامهنگار
بعد از ثبت مهارت سمنوپزان در چند شهر کشور، نوبت به ثبت مهارت پخت سمنوی هفتریشه مهاباد در فهرست میراث فرهنگی ناملموس کشور رسید.
بخش مهاباد در شهرستان اصفهان قرار دارد و مهارت پخت سمنوی هفتریشه در شهر مهاباد بهعنوان نهمین اثر ناملموس شهرستان اردستان و ششمین اثر مهاباد در فهرست میراث فرهنگی ناملموس کشور قرار گرفتهاست.
شیوه پخت
رسم پخت سمنوی هفتریشه در مهاباد یک آیین قدیمی است که هر سال با آغاز فصل سرما رونق میگیرد. اهالی مهاباد گندم را به همراه 6 نوعحبوبات دیگر مانند نخود، لوبیا (قرمز، چیتی، سفید)، عدس وماش خیس میکنند و داخل گونی مخصوص میریزند. میزان گندم بیشتر و مقدار حبوبات باید حساب شده باشد تا آرد بهدستآمده تلخ نشود. آب گندم و حبوبات خیس شده هم چندبار باید عوض شود تا هم جوانهزنی بیشتری بهدست بیاید و هم جوانهها طراوت بیشتری داشته باشد. بعد از این کار، روی گونی را با یخ و برف میپوشانند تا مرغوبیت جوانهها بیشتر شود. درست زمانی که همه حبوبات جوانه زد، آنها را مقابل آفتاب پهن میکنند تا خشک شود. بعد از آن جوانههای خشک شده را به همراه مقداری برنج به نشانه برکت، آسیاب میکنند تا آرد سمنوی هفتریشه حاصل شود. آرد بهدست آمده را در دیگ مسی ریخته با روغن محلی سرخ کرده، مقداری زردچوبه و نبات و به میزان لازم آب به آن اضافه میکنند تا با شعله ملایم سمنو سفتشود و جا بیفتد. پودر دارچین، هل و گلاب از افزودنیهای دیگری است که برای معطر شدن بیشتر سمنوی هفتریشه به آن اضافه میشود. سمنوی هفتریشه مهاباد بهعنوان یک میان وعده سالم و خوشمزه شناخته میشود.