بازگشت به تنظیمات کارخانه
شورشیان حاکم در سوریه بهرغم ادعاهای اولیه، اعدامها و رفتارهای غیرانسانی خود را از سر گرفتهاند
رضا عمویی-روزنامهنگار
هنوز یکماه از پایان کار دولت بشار اسد در دمشق نگذشته است و یکماه نیست که شورشیان مسلح در دمشق به حکومت رسیدهاند، اما از هماکنون بهنظر میرسد که شورشیان نسبت به ارائه تصاویر فانتزی و ژستهای حقوق بشری از خود خسته شدهاند و در حال بازگشت به تنظیمات کارخانه هستند. برخی رفتارها و عملکرد گروههای شورشی حاکم در دمشق نشان میدهد با وجود تلاشی که شورشیان دنبال میکنند تا تصویری نرم و منعطف از خود به نمایش بگذارند، اما اکنون که آبها از آسیاب در سوریه افتاده است، شورشیان حاکم در دمشق نیز دیگر ترسی از بازگشت به رفتارهای اولیه خود ندارند و خیلی از رفتارهای قلدرمآبانه و غیرانسانی آنها در حال بروز است.
فعلا، انتخابات بیانتخابات
با وجود ادعاها درباره تشکیل حكومت فراگیر در سوریه، اما اکنون رهبران تحریرالشام چیز دیگری میگویند.
وعده و ادعا: ابومحمد الجولانی، رهبر گروه شورشی تحریرالشام در روزهای نخست پس از پایان دولت بشار اسد در شبکههای اجتماعی گفته بود که همه سوریها در کنار هم زندگی خواهند کرد و تکتک آنها بهزودی از حقوق و قدرت خود براساس قانون و دولت فراگیر بهرهمند خواهند شد.
واقعیت ماجرا: احمد الشرع با نام قبلی جولانی و رهبر گروه مسلح تحریرالشام بهعنوان گروه حاکم بر سوریه بهتازگی اعلام کرده که دوره گذار در این کشور زمانبر است و ممکن است که انتخابات ریاستجمهوری(مشارکت شهروندان در قدرت) تا 4سال دیگر هم برگزار نشود.
دعوا بر سر منبر!
تحریرالشام مدعی است که این گروه ائتلافی از دهها گروه مخالف دولت پیشین بشار اسد که همگی با هم متحد هستند،است اما اکنون شرایط دیگری در سوریه رقم خورده است.
وعده و ادعا: 2روز پس از سقوط دولت بشار اسد در دمشق، احمد الشرع ملقب به ابومحمد الجولانی، رئیس تحریرالشام بر لزوم ایجاد وحدت داخلی میان همه گروهها تأکید کرد.
واقعیت ماجرا: بهتازگی تصاویری منتشر شده که در آن شورشیان سوری به هیثم المالح، معارض مطرح دولت سابق سوریه و از چهرههای سرشناس لیبرال اجازه سخنرانی روی منبر مسجد اموی را ندادهاند؛ رویدادی که باعث جنجال در شبکههای اجتماعی سوریه شده است.
از جامعه فراگیر خبری نیست!
در روزهای ابتدایی پس از سقوط بشار اسد در دمشق، شورشیان حاکم ادعای مشارکت همه اقوام سوریه در آینده این کشور را مطرح میکردند.
وعده و ادعا: خبرگزاری اناچکی ژاپن در همان روزهای ابتدای شروع بهکار دولت موقت جدید در سوریه به نقل از احمد الشرع بهعنوان رهبر و بالاترین مقام غیررسمی سوریه گزارش داده بود که او بر قصد خود برای ایجاد یک جامعه فراگیر شامل همه اقلیتهای قومی ازجمله کردها تأکید کرده است.
واقعیت ماجرا: ابومحمد الجولانی، رهبر گروه حاکم بر سوریه طی چند روز گذشته در گفتوگو با شبکه «العربیه» حاکمیت تکقومی و تکصدایی در سوریه را تأیید کرد و گفت: «اینکه گفته میشود تنها از یک طیف افراد منصوب شدهاند، درست است چون این مرحله نیازمند انسجام است. نوع انتصابات کنونی برای این مرحله ضرورت داشت.»
بازگشت بیعدالتی در میان هرج و مرجها
اعدامهای خیابانی و بیضابطه در سوریه توسط شورشیان از سر گرفته شده و این وضعیت برخلاف مواضع اولیه رهبر تحریرالشام است.
وعده و ادعا: احمد الشرع پس از سقوط بشار اسد با انتشار بیانیهای بر لزوم ایجاد یک توافق اجتماعی میان دولت و تمام طوایف و گروههای کشورش بهمنظور تضمین عدالت اجتماعی تأکید کرد.
واقعیت ماجرا: رامی حمدالله، مدیر دیدهبان سوریه با انتقاد از روند فعلی در سوریه گفته است: «هر کسی که دست به قتل و کشتار میزند باید محاکمه شود؛ چه یک سرباز باشد و چه يك افسر؛ هیچکس نه احمد الشرع و نه هیچ دولتی نمیتواند آنها را عفو کند. مردم سوریه خواهان عدالت برای دوره انتقالی هستند تا هرکسی که اقدام به جنایت کرده، محاکمه شود. مردم سوریه عدالت براساس انتقام را نمیخواهند؛ انتقامجویی قانون جنگل را در سوریه حاکم خواهد کرد.»
عملیات کشتار را ادامه دهید
شورشیان سوری خیلی تلاش کردند تا از خود یک چهره مسالمتجو نشان دهند، اما اکنون دستورالعملها چیز دیگری میگوید.
وعده و ادعا: شورشیان حاکم در دمشق پیش از سلطه در دمشق ادعا کرده بودند که مانع از اعدامهای میدانی و صحرایی خواهند شد.
واقعیت ماجرا: در حال حاضر گروه تحریرالشام پس از سلطه بر دمشق، یک دستورالعمل را برای اعضای خود صادر کرده که نهتنها در آن اعدامها متوقف نشده، بلکه بر آن تأکید هم شده است: «ما از شما میخواهیم که بدون فیلمبرداری عملیات کشتار را در ساحل و جاهای دیگر ادامه دهید؛ جهانیان در حال نظاره ما هستند.»
اقدامات ناعادلانه تحریرالشام در چند هفته گذشته:
اعدام و شکنجه اقلیت علوی
بازداشت و شکنجه هر فرد متهم به وابستگی به نظام سابق سوریه بدون محاکمه
اعدام خیابانی مردم طرطوس
تهدید به انجام کشتارهای بزرگ طائفی در حمص و سواحل سوریه توسط اعضای تحریرالشام