آرش نهاوندی؛ روزنامهنگار
به قندها، نشاستهها و فیبرهایی که در مواد غذایی مختلف وجود دارند، کربوهیدرات گفته میشود. کربوهیدرات از مواد مغذی محسوب میشود و میتوان آن را جزو 3منبع غذایی اصلی به شمار آورد. کربوهیدراتها در میوهها، سبزیجات، غلات و لبنیات وجود دارند و میتوان آنها را اصلیترین منبع انرژی بدن به شمار آورد. برای حفظ تناسب اندام و کاهش وزن ما ناگزیر به حذف کربوهیدراتهای شیرین و رویآوردن به کربوهیدراتهای سالم هستیم. آیا میخواهید در مورد اینکه چرا نمیتوانیم کربوهیدراتها را ترک کنیم بیشتر بدانید؟ با خواندن این مطلب متوجه دلایل علاقه زیاد ما به قند و نشاسته خواهید شد.
نقش پررنگ قند و نشاسته در شادی و آرامش
بهگفته محققان، زمانی که ما تحت استرس زیادی هستیم، مغزمان بهدنبال آرامش است. قندها و نشاستهها میتوانند اسید آمینهای به نام تریپتوفان را وارد مغز کنند. هنگامی که سطح تریپتوفان در مغز افزایش مییابد، مغز ما سروتونین بیشتری تولید میکند. سروتونین هورمون شادی است که وقتی احساس آرامش میکنیم در بدن تولید میشود. بنابراین با خوردن مقداری غذای ناسالم یا فرآوریشده مانند کیک و شکلات، احساس خوبی داریم. اما این هورمون سروتونین نیز به همین سرعت پایین میآید؛ زیرا مقدار آن به کربوهیدراتها بستگی دارد. درنتیجه بدن احساس کمبود کربوهیدرات میکند و ما دوباره شروع به خوردن کربوهیدرات میکنیم.
انواع کربوهیدراتها
بهطور کلی 2نوع کربوهیدرات وجود دارد؛ اولی کربوهیدراتهای سالم و دومی کربوهیدراتهای ناسالم. کربوهیدراتهای ناسالم شامل غذاهای ناسالم و فرآوریشده مانند شیرینی، کیک، شکلات، کلوچه و چیپس است،بهخصوص چیزهایی که از شکر و محصولات تصفیهشده ساخته شدهاند. مصرف این مواد غذایی برای بدن انرژی تامین نمیکند، بلکه آنها بهدلیل کالری زیاد به بدن آسیب میرسانند. از سوی دیگر، کربوهیدراتهای سالم برای بدن ما بسیار مهم هستند، ازجمله چیزهایی مانند گندم، برنج و غلات کامل. این کربوهیدراتها به سالم نگهداشتن سیستم گوارشی کمک میکنند. مصرف آنها معده را برای مدت طولانی سیر نگه میدارد و بدن فعال باقی میماند.کارشناسان توصیه میکنند که اگر عادت به خوردن کربوهیدراتهای ناسالم دارید، آن را بهتدریج کاهش دهید.
چرا قند و نشاسته دوست داریم؟
در همینه زمینه :