آرش نهاوندی؛ روزنامهنگار
در سالهای اخیر، تحقیقات متعددی روی میکروبهای روده متمرکز شده است؛ بهویژه نحوه تعامل آنها با مغز (محورمیکروبیوتا - روده - مغز) از آنجا که غذاهای تخمیرشده بهویژه بهدلیل فواید سلامت روده شناخته شدهاند، محققان در آخرین تحقیق خود به بررسی چگونگی تأثیر این غذاها بر سلامت روان پرداختهاند. زمانی که راجع به غذاهای تخمیر شده صحبت میشود، منظور تخمیر لاکتوز است. بهمعنای اینکه نشاسته و شکر در سبزیجات و میوهها به اسید لاکتیک تبدیل میشوند. اسید لاکتیک یک ماده نگهدارنده طبیعی است که مانع از عملکرد باکتری مضر میشود. تخمیر لاکتوز انواع باکتریهای بدن را از بین میبرد و باعث میشود که باکتریهای خوب بهتر عمل کنند.
این تحقیق جدید منتشر شده در «نئوروساینساند بیهیورال ریویوز» (Neuroscience & Behavioral Reviews) به بررسی انواع مختلف غذاهای تخمیر شده، تکنیکهای تخمیر و توانایی آنها در تأثیرگذاری بر محور میکروبیوتا-روده-مغز پرداخته است. محور مغز-روده، ارتباط بین سیستم عصبی رودهای و سیستم عصبی مرکزی در مغز است.
این ارتباط بهصورت دوطرفه است و از میکروبیوتای روده به مغز و از مغز به میکروبیوتای روده انجام میپذیرد. میکروبیوتای روده میتواند از طریق محور مغز-روده موجب بهبود اختلالات عصبی مانند اوتیسم، پارکینسون و آلزایمر شود.نمونههایی از غذاهای تخمیر شده که میتوانند با بهبود عملکرد شناختی مرتبط باشند، عبارتند از:
کیمچی (یک خوراک تخمیر شده و نمکی سنتی کرهای است که از سبزیجات و ادویهجات گوناگون و معمولا با کاهوی چینی، ترب سفید کرهای، نوعی کلم و فلفل قرمز درست میشود).کفیر (کفیر نوشیدنی تخمیری حاصل از شیر و دانههای کفیر است که سرمنشا آن کوههای قفقاز در روسیه است. دارای عطر و طعم خوبی بوده و میتواند همراه با عسل و سایر میوهها مصرف شود.) و میسو (یا خمیر سویا یک نوع ماده غذایی است که از تخمیر غلات بهدست میآید.) تمپه (یکی از فرآوردههای سنتی سویاست. این محصول با کشت طبیعی و فرایند تخمیر کنترل شده سویا در ظاهری شبیه به کیک تولید میشود که شباهتی به برگرهای
تولید شده برای گیاهخواران دارد.)
دو شنبه 16 بهمن 1402
کد مطلب :
217795
لینک کوتاه :
newspaper.hamshahrionline.ir/pgjPN
+
-
کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به روزنامه همشهری می باشد . ذکر مطالب با درج منبع مجاز است .
Copyright 2021 . All Rights Reserved