نذری خاطرهانگیز دربندیها
نام نذر: چلوخورش قیمه
محل ادای نذر: دربند
چلوخورش قیمه نذری تکیه دربند برای اهالی این محله یک غذای نذری خاطرهانگیز است که با هویت این آبادی قدیمی شمیران پیوند خورده است. علیرضا زمانی، تهرانشناس، از علت طبخ این غذای نذری در تکیه دربند میگوید: «در گذشته شغل اغلب ساکنان آبادیهای شمیران، کشاورزی و دامداری بود. بنابراین بیشتر غذاهای نذری بهویژه در ایام محرم با گوشت طبخ میشد. آن روزها که خبری از دکانهای قصابی امروز و یخچال و فریزر نبود، دامداران برای اینکه گوشتها فاسد نشود و ماندگاری بیشتری داشته باشد گوشت قربانی را قرمه میکردند. قرمه کردن روشی سنتی برای نگهداری گوشت و بیشتر مناسب قیمه بود و به همین دلیل قیمه به نذری غالب این مراسم تبدیل شد.» زمانی ادامه میدهد: «وقتی مراسم عزاداری تمام میشد، کدخدا یا بزرگتر جمع کنار دیگ نذری قرار میگرفت و دوریها یا همان بشقابهای غذا را میان عزاداران تقسیم میکرد. گاهی جمعیت عزاداران آنقدر زیاد میشد که به هر سه نفر یک دوری قیمه نذری میرسید.»