چنارهای شهرداری مشهد به تهران نیامدهاند
مدیرعامل سازمان بوستانها و فضای سبز شهرداری تهران: چند سال است که از نهالستانهای خصوصی خراسان رضوی درختان چنار را خریداری کرده و در تهران غرس میکنیم
محمد سرابی؛ روزنامهنگار
با رسیدن فصل سرد، جابهجایی و کاشت درختان چنار در تهران شروع میشود. در سالهای گذشته شهرداری تهران اقدام به کاشت درختان چندساله در کنار خیابان ولیعصر و دیگر نقاطی کرد که از گذشته دارای درخت چنار بودند و این درختان به دلایلی خشک شده بودند. اخیرا علیرضا زاکانی، شهردار تهران با اشاره به اینکه بسترسازی نادرست جویها باعث آسیب دیدن درختان و در نهایت خشکیدگی آنها شده است، گفت که «ما از مشهد درختان ۱۰ ساله وارد کردهایم و با شکل و شمایل درختان سابق خیابان ولیعصر، در حال کاشت هستند.» همین باعث شد که تصور جابهجایی درختان از فضای سبز شهر مشهد به فضای سبز تهران ایجاد شود. شهردار مشهد تأکید کرد که چنارهای این شهر به تهران منتقل نشده است و شهرداری مشهد تامینکننده درختان تهران نیست.
اما اصل ماجرا چیست؟
مدیرعامل سازمان بوستانها و فضای سبز شهر تهران در اینباره به همشهری میگوید: « ما از شهرداری مشهد درخت نخریدیم بلکه از نهالستانها و چنارستانهای خصوصی اطراف شهر مشهد و استان خراسان رضوی تعدادی درخت چنار خریداری کردیم که به تهران حمل شدند و در نقاطی که سابقا دارای درختان تنومند بودند کاشته شدند تا جایگزین آنها شوند.» علیمحمد مختاری میافزاید: «برای تامین درخت مورد نیاز، چنارستانهای اطراف چند شهر را بررسی کردیم و گروههای اعزامی از دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی تهران سلامت درختانی که در این نقاط موجود بود را ارزیابی کردند. درختان قزوین تأیید شدند که تعدادی را خریدیم و در محدوده میدان مشق کاشتیم. درختانی که میخواستیم از اصفهان بخریم تأیید نشدند، ولی درختان نهالستانهای مشهد سلامت کافی داشتند و در طول چند سال تعداد زیادی از آنها به تهران حمل و غرس شدهاند.»
بن درخت یعنی پایینترین قسمت تنه درخت در نزدیکی خاک است که عمر و استقامت آن را نشان میدهد. مختاری میگوید: «درختانی که برای کاشت در تهران انتخاب شدند بین 10تا 12سال سن و بن حداقل 40سانتیمتری داشتند. تاج درخت هم باید حفظ شود و در نتیجه حمل آن با تریلی مشکل است. بعد از کاشت مدتی صبر میکنیم تا از بقای آن مطمئن شویم و فرایندهای زیستی در آن به جریان بیفتد سپس شاخه و برگهای تاج درخت را هرس میکنیم.»
او میافزاید: «در چند سال گذشته، هر سال تقریبا 400- 300درخت به تهران حمل و کاشته شدهاند. کاشت این درختان بهصورت شبانه انجام میشود تا اختلالی در ترافیک ایجاد نشود و پلیس راهور و نیرویانتظامی هم با ما همکاری میکنند. خاک زیر گودال کاشت باید عوض شود و جابهجایی با تریلی و جرثقیل اتفاق میافتد. خوشبختانه تنها 2تا 3درصد درختانی که به این روش کاشته شدهاند خشک و بقیه به فضای سبز تهران اضافه شدند.»