نجات آفریقا با لشکر لوبیا
لوبیا، دقیقا همان چیزی است که آفریقا به آن نیاز دارد؛ سرشار از فیبر و مواد معدنی است، به آسانی کشت میشود، منبعی غنی از پروتئین است و میتواند میلیونها انسان گرسنه را در این قاره سیر کند.
با این حال، کشت این منبع غذایی غنی، بهخاطر شرایط اقلیمی با دشواریهایی روبهروشده اما این دلیل نمیشود که لوبیا از سفره مردم آفریقا حذف شود. یک مؤسسه تحقیقاتی با نام «مرکز تحقیقات لوبیای آفریقا»، بیش از 600گونه متفاوت از لوبیا را در نقاط مختلف آفریقا توزیع کرده تا آینده کشت این غذای مغذی همچنان تضمین شده باشد.
از لوبیای شکری در زامبیا گرفته تا لوبیا سبز در نیجریه، 32کشور در سراسر آفریقا در کشت انواع گونههای جدید لوبیا پیشرفت زیادی داشتهاند. مؤسسه تحقیقاتی لوبیای آفریقا گفته این گونههای جدید، نه فقط از نظر غذایی ارزش زیادی دارند که مقاومت بیشتری در برابر شرایط اقلیمی دارند و از نظر تجاری و اقتصادی هم برای کشاورزان سود و منفعت بیشتری دارند.
برای نمونه، زمان کشت گونههای جدید لوبیا در اتیوپی نصف شده است. این یعنی وقتی که هنوز دیگر محصولات برداشت نشدهاند، کار برداشت و آمادهسازی و فروش این محصول تمامشده و میتوان خیلی زود آنها را نقد کرد. گونههای جدیدی که این مرکز به کشاورزان میدهند آب کمتری میخواهد و با شرایط اقلیمی جدید در آفریقا که آب در آن کم و کمتر میشود، سازگاری بیشتری دارند. این یعنی محصولات جدید زمان بیشتری در برابر کمآبی و حتی بیآبی تابآوری دارند و در نتیجه، درآمد مشخصی را برای 37میلیون کشاورزی که آنها را کشت میکنند تضمین میکند. این مرکز، تحقیقات خود را در خارج از آفریقا انجام میدهد و بعد گونههای جدید را، با توجه به شرایط هر کشور آفریقایی، به آنها میدهد.
بیش از 300میلیون نفر بهصورت مداوم لوبیا میخورند و از آنجا که حدود 22 تا 23درصد لوبیاهای جدید دارای پروتئین است، این محصولات منبعی مطمئن برای کسانی است که نمیتوانند از منابع سنتی تامین پروتئین مثل گوشت استفاده کنند. مرکز تحقیقات لوبیای آفریقا گفته است که بیش از 5میلیون خانوار در سراسر آفریقا، بهخاطر کشت این گونههای جدید، شاهد رشد 30درصدی در تولید محصولات خود بودهاند. همچنین کشاورزانی که این محصولات جدید را کشت میکنند و میخورند، 6درصد بیشتر از دیگران این شانس را دارند که امنیت غذایی داشته باشند. شانس فقیر شدن آنها در مقایسه با دیگر کشاورزان هم 6درصد کمتر است.
سازمان ملل گفته است که ارائه لوبیاهای مقاوم و متنوع به آفریقا، برای توسعه کشاوری و آینده این قاره ضروری و حیاتی است. یکپنجم کشورهای زیر صحرای بزرگ در آفریقا، دچار سوءتغذیه هستند و امنیت غذایی ندارند و برای رسیدگی به این مسئله، کشاورزان باید محصولات متنوعتری ازجمله لوبیا کشت کنند.
در سالهای اخیر، همهگیری کرونا و جنگ اوکراین، بر امنیت غذایی در آفریقا اثر گذاشته و برنج کمتری از آسیا وارد شده و واردات غلات از شرق اروپا هم کاهش داشته است؛ به همینخاطر است که کشورها، روی تولید محصولات جدید ازجمله انواع لوبیاها تمرکز دارند و با مرکز تحقیقات لوبیای آفریقا همکاری میکنند.
این مرکز هم راهکارهای جدید به این کشورها ارائه میدهد تا آنها را متقاعد کند در این پروژهها همکاری کنند. در یک مورد خاص، آنها میخواهند لوبیایی خلق کنند که زمان پخت آن، 30درصد کمتر باشد. زمان پخت لوبیا حدود 2 تا 3 ساعت است و انرژی زیادی در این مدت مصرف میشود اما اگر زمان پخت کاهش پیدا کند، مصرفکنندگان میتوانند سالانه حدود 1.5میلیارد دلار صرفهجویی کنند.