دانشمندان در گام دیگری برای ایجاد نقشهای دقیق از مغز، از سلولهای مغز انسان سرشماری کردند. آنها میگویند این سرشماری همراه با اطلاعاتی که همچنان باید جمعآوری شود، به ارائه بینشهای مورد نیاز در مورد بیماریها و اختلالاتی که بر مغز تأثیر میگذارد کمک میکند.
به گزارش اسیکس، محققان ۱۰۰ نمونه بافت را از مناطق مختلف مغز انسان مطالعه کردند و RNA را در میلیونها سلول جداگانه تجزیه و تحلیل کردند تا ببینند کدام ژن در مغز برای ساخت پروتئینهای مختلف در سلول بیان میشود. درنهایت آنها با استفاده از اطلاعات و دانستن محل نمونهبرداری از مغز، نخستین نقشه مرجع مغز انسان را ایجاد کردند.
تیمهایی از دانشمندان سراسر جهان نیز تجزیه و تحلیلهای مشابهی از سلولهای مغز موشها، شامپانزهها، گوریلها و دیگر گونهها انجام دادند و جنبههای مختلف انواع سلولها را با هم مقایسه کردند. این یافتهها در ۲۱ مقاله منتشر شده است. آنها بیش از ۳۳۰۰ نوع سلول را در مغز انسان یافتند که میتوان آنها را در ۴۶۱ خوشه دستهبندی کرد. آنها همچنین انواع سلولهای جدیدی را در قشر مغز بهعنوان منطقهای که کلید حافظه، زبان و سایر عملکردهای ضروری است، شناسایی کردند اما دریافتند که ساقه مغز و هیپوتالاموس نورونهای بیشتری نسبت به قشر مغز دارند.کیمبرلی سیلتی، محقق فوقدکتری در مؤسسه کارولینسکا در استکهلم و یکی از نویسندگان این مطالعه که این سلول را توصیف میکند، گفت: ما کمی شگفت زده شدیم. این احتمالاً نشاندهنده انواع پیچیدگی ساقه مغز از نظر مدار و ترکیب آن است.
دانشمندان انواع سلولها را در انسان، شامپانزه و سایر گونهها مقایسه کردند و دریافتند که بهطور شگفت انگیزی شباهت زیادی وجود دارد اما تفاوتهایی در نسبت انواع سلولها وجود داشت و محققان چند صد ژن را یافتند که در انسانها و نه در شامپانزهها فعال بودند. بهنظر میرسد بیان این ژنها در سیمکشی نورونها دخیل است که نشان میدهد این یک تفاوت کلیدی بین انسان و شامپانزه است. جوزف ایکر، زیستشناس مولکولی در مؤسسه سالک و نویسنده همکار، میگوید: مقایسه بین مغز موش و انسان در تحقیقات جدید نشان میدهد که آنچه قبلاً در موجودات آزمایشی ساده مانند موش یافتیم، درواقع برای مغز انسان نیز صدق میکند. ما هرگز نمیتوانیم مغز انسان را مانند مغز موش مطالعه کنیم.محققان هنوز راه زیادی دارند تا مشخص کنند که انواع مختلف سلول چه کاری انجام میدهند، دقیقاً در کجای مغز یافت میشوند و چگونه برای تشکیل مدارها به هم متصل میشوند.
شناسایی بیماریهای ناشناخته با نقشه مغزی جدید
در همینه زمینه :