خطر سرطانزایی اجاق گاز؛ بیشتر از دود سیگار
طبق مطالعه جدید محققان دانشگاه استنفورد، اجاق گاز مقادیر نگران کنندهای از بنزن که یک ماده شیمیایی مضر و باعث سرطان خون و سایر سرطانهای سلولهای خونی است را آزاد میکند.به گزارش ورج، بنزنی که اجاقهای گازسوز در داخل خانه آزاد میکنند، میتوانند حتی به غلظتهای بالاتر از آنچه در دود دست دوم(مثل کشیدن سیگار) است برسد. این مطالعه همچنین به اهمیت خروج گاز از خانهها و ساختمانها اشاره کرده است. شواهد روزافزونی در مورد خطراتی که اجاق گاز برای سلامت عمومی و محیطزیست ایجاد میکند وجود دارد. با این حال، صنعت سوختهای فسیلی با بازی روی وابستگی مردم به اجاقهای گازی، سیاستهای تغییر به سمت انرژی پاک را بهشدت عقب نگه داشتهاند. راب جکسون، استاد دانشگاه استنفورد و محقق اصلی این تحقیق گفت: دیدن غلظت آلایندهها در خانهام من را به فکر فرو برد و انگیزهای برای تغییر بود. او گفت که این تحقیق او را بر آن داشت تا پس از آزمایش روشهای مطالعه در خانهاش، از شر اجاق گاز خود خلاص شود. بنزن در شعلههای آتش تشکیل میشود و مردم اغلب بر اثر استنشاق دود تنباکو، آتشسوزیهای جنگلی و انتشار گازهای گلخانهای در معرض آن قرار میگیرند. یان کرش، انکولوژیست نیز گفت: من واقعاً بهسختی میتوانم بهدلیل شیمیایی قویتری از بنزن برای قرار گرفتن در معرض سرطان خون فکر کنم. او تأکید کرد که بنزن در سطوح کمتر هم از سایر مواد سرطان زا قویتر است. واضح است که منظور از ارائه این مطالعه ایجاد وحشت نیست بلکه تلاش برای کاهش خطرات است. بهگفته دیگر نویسندگان آن تحقیق، این مطالعه نخستین مطالعهای است که آلودگی بنزن ناشی از اجاق گازهای داخلی را مشخص کرده است. آنها 87خانه را در کالیفرنیا و کلرادو با اجاق گاز و پروپان در سال 2022مورد مطالعه قرار دادند. در حدود 30درصد از آشپزخانههای آزمایش شده، آنها دریافتند که انتشار بنزن از یک مشعل گازی با تنظیم بالا یا یک اجاق گازی که روی 350درجه فارنهایت تنظیم شده است، غلظتهای بالاتری را ایجاد میکند.