خرما، یکی از محبوبترین خوردنیها در ماه رمضان در سراسر جهان اسلام است؛ از مصر گرفته تا پاکستان، هیچ سفره افطاری پهن نمیشود، مگر اینکه خرما در آن چیده شده باشد. بهعنوان یکی از محصولات سنتی و فراوان و متنوع خاورمیانه و شمال آفریقا، خرما سابقهای تاریخی در سفره مسلمانان دارد و بهخصوص در ماه رمضان، خوردنی محبوب روزهداران است. خرما بهخاطر ارزش غذایی بالای خود، محبوب روزهداران در سراسر خاورمیانه است و حالا خوردن آن در سفره افطار، به سنتی جهانی تبدیل شده است. با توجه به این فرهنگ است که خرماهای کشورهای مختلف خاورمیانه، شهرتی جهانی یافتهاند. سایت «تیست اطلس» (اطلس مزه) که بهصورت تخصصی به صنعت و فرهنگ خوراکی میپردازد و مرجعی جهانی برای رتبهبندی رستورانها و خوراکیهاست، به مناسبت ماه رمضان، ردهبندی محبوبترین خرماهای دنیا را منتشر کرده است که در این میان، نام چند خرمای معروف ایرانی هم دیده میشود. در این لیست، بعد از خرماهایی از الجزایر، مراکش، عراق و عربستان، نام خرمای مضافتی معروف ایران دیده میشود. در ادامه، در رده هفتم، دوباره نام خرما ربی دیده میشود که بهعنوان محصول مشترک ایران و پاکستان معرفی شده است. پیارم، خرمای معروف استان هرمزگان در رده نهم لیست است. این فهرست، 17نوع خرما را معرفی کرده است که در رده یازدهم هم نام خرمای سایر دیده میشود. نکته عجیب این فهرست این است که پنجمین خرمای این لیست که بهعنوان نماینده عراق معرفی شده، خرمای زاهدی است که یکی از محبوبترین خرماها در کشور خودمان است.
اطلس مزه، درباره خرمای پیارم که یکی از محبوبترین و البته گرانترین خرماهای ایران است، نوشته: «این خرما بهخاطر رایحه کاراملمانند، بافت گوشتی، مزه شیرین، رنگ قهوهای تیره و ارزش غذایی بالای آن معروف است.»
از پیارم تا مضافتی
در همینه زمینه :