قیمه نثار؛ نگین غذاهای دنیای اسلام
جواد نصرتی-روزنامهنگار
غذاهای ایرانی در دنیا شناختهشدهاند، و از میان همه آنها، قورمهسبزی شهرتی جهانی دارد. اما این روزها، یک غذای دیگر، که چندان ملی هم نیست، بهعنوان نماینده سفره خوشرنگ ایرانیها، مورد توجه قرار گرفته است؛ قیمه نثار. غذای معروف قزوینیها، در بررسی غذاهای خوشمزه کشورهای اسلامی، مورد توجه قرار گرفته و دل خیلیها را برده است.
سایت بیتالفن که به زبان انگلیسی درباره جهان اسلام مینویسد، لیست بلندی از غذاهای متنوع کشورهای اسلامی، از شرق آسیا گرفته تا شمال آفریقا، تهیه کرده و از ایران، قیمهنثار را معرفی کرده است. این غذا در حالی بهعنوان نماینده سفره ایرانیها در این بررسی قرار گرفته که اخیرا قورمهسبزی از سوی یک سایت معتبر جهانی، بهعنوان هشتمین غذای خوشمزه دنیا در سال گذشته میلادی انتخاب شده بود. بیتالفن در توضیح قیمهنثار نوشته است: «این غذا که مناسب مراسم آیینی و مهمانیهای ویژه است، اصالتا در قزوین پخته میشود. این غذا از گوشت طعمدار شده بره یا گوساله با پیاز و ادویه و همینطور برنج بخارپز تهیه میشود و با ترکیباتی مثل پسته سرخشده، بادام، زرشک و پوست پرتقال معطر میشود.» این توصیف، برای ما ایرانیها که با این غذا آشنا هستیم و احتمالا آن را مزه کردیم هم وسوسه انگیز است چه برسد به مخاطب انگلیسیزبان و غیرایرانی که احتمالا در عمرش، حتی فکرش را هم نمیکرده که میتوان زرشک و پوست پرتقال و پسته و برنج و گوشت را با هم ترکیب کرد و یک غذای جادویی با آن درست کرد. به همینخاطر است که در میان غذاهای معرفی شده، قیمهنثار با تمجیدهای زیادی مواجه شده و بسیاری از کاربران، آرزو کردهاند روزی این غذا را مزه کنند. جالب این است که چند غذای معروف از کشورهایی مثل هند و دیگر کشورهای آسیای میانه هم اسامی ایرانی مثل بریانی و پلو دارند که میتوان حدس زد رگ و ریشه آنها، به سبک آشپزی ایرانی بازمیگردد. تصویری که برای معرفی قیمهنثار بهکار رفته، چنان هوسانگیز و زیباست که این سایت، از عکس این غذا برای گزارش خود بهعنوان عکس یک استفاده کرده و همین مسئله توجه زیادی را جلب کرده است.