• پنج شنبه 18 بهمن 1403
  • الْخَمِيس 7 شعبان 1446
  • 2025 Feb 06
دو شنبه 18 بهمن 1400
کد مطلب : 153194
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/o2xZz
+
-

گره‌گشایی از مذاکرات وین فقط با گام‌های عملی

امیرعبداللهیان: آنچه برای ما اهمیت دارد، عمل طرف آمریکایی‌ است و نگاه می‌کنیم که روی زمین چه اتفاقی به‌وقوع می‌پیوندد

گزارش
گره‌گشایی از مذاکرات وین فقط با گام‌های عملی

  درحالی‌که در آستانه ازسرگیری دور هشتم مذاکرات کمیسیون مشترک برجام در وین، سیر تحولات پیرامون گفت‌وگوهای هسته‌ای جمهوری‌اسلامی ایران و 1+4شتاب بیشتری گرفته‌، اما به‌نظر می‌رسد طرف‌های غربی و همچنین آمریکا همچنان می‌کوشند با اقدام‌های حاشیه‌ای، مذاکره‌کنندگان کشورمان را از پیگیری مطالبات بحق مردم ایران دور کنند.
در چنین شرایطی هم بود که اقدام وزارت امورخارجه آمریکا در بازگرداندن معافیت از تحریم‌های مربوط به فعالیت‌های هسته‌ای غیرنظامی ایران واکنش‌های بسیاری را به‌همراه داشت. در این میان با وجود استقبال برخی طرف‌های حاضر در مذاکرات از این اقدام ایالات‌متحده و تأکید بر اینکه صدور این معافیت‌ها می‌تواند راهگشای دستیابی به توافق در وین شود، اما مقام‌های وزارت‌امورخارجه کشورمان انجام اقدام‌هایی از این دست را «ناکافی» دانستند و عنوان کردند که واشنگتن باید گام‌های ملموسی در این زمینه بردارد.
برهمین اساس هم بود که مذاکره‌کنندگان 3کشور اروپایی عضو برجام در بیانیه‌ای از بازگشت‌ برخی معافیت‌های تحریمی ایران استقبال کردند و از تهران خواستند از فرصت ایجادشده استفاده کند. در این بیانیه آمده‌است که این موضوع باید زمینه‌ساز تسهیل بحث‌های فنی لازم برای حمایت از مذاکرات وین درباره بازگشت به برجام شود.
آنها همچنین در بیانیه خود تلاش کردند توپ را به زمین ایران بیندازند؛ «ما از ایران می‌خواهیم از این فرصت به‌وجود آمده به سرعت استفاده کند؛ زیرا زمانبندی معافیت بر دیدگاه مشترک ما با آمریکا بر این تأکید می‌کند که زمان اندکی برای به نتیجه رسیدن موفقیت‌آمیز مذاکرات برجامی باقی مانده‌است.»
ازسوی دیگر مسئول سیاست‌خارجی اتحادیه اروپا نیز در گفت‌وگوی تلفنی با وزیرامورخارجه کشورمان با بیان اینکه مذاکرات در برهه زمانی مهمی قرار دارد، گفت: انتظار این است همه طرف‌ها با یک دستور کار مشخص و در راستای رسیدن به توافق به وین بیایند و آماده اتخاذ تصمیم‌های سیاسی باشند. فرار به‌جلوی طرف‌های غربی درحالی‌است که براساس موضع شفاف جمهوری‌اسلامی ایران، اگرچه تحولات مثبتی در جریان مذاکرات رخ داده‌است، اما هنوز انتظارات ایران برآورده نشده‌است و مذاکره‌کنندگان کشورمان همچنان با «قاطعیت» و «صراحت»به‌دنبال «توافق خوب» هستند و بر حراست از خطوط قرمز و منافع ملی تأکید دارند.

نگاه ایران به اقدام‌های عملی آمریکاست
همه اینها درحالی‌است که در روزهای اخیر رسانه‌های غربی موج جدیدی از خبرسازی‌ها پیرامون مذاکرات وین را آغاز کرده‌اند و می‌کوشند با بهره‌گیری از تحولات حاشیه‌ای، روند اصلی مذاکرات را تحت‌تأثیر قرار دهند؛ برهمین اساس هم بود که دیروز وزیر امورخارجه کشورمان در گفت‌وگویی با بیان اینکه ایران هیچ پیش‌شرطی از طرف آمریکایی دریافت نکرده ‌است، بر این نکته تأکید کرد که موضوعی به‌عنوان پیش‌شرط مطرح نیست و ایران متن یا پیشنهادی در چارچوب «پیش‌شرط» دریافت نکرده‌است؛ برهمین اساس مذاکرات قطعا بر مبنای نقطه نظرات کارشناسی و در راستای منافع ملی پیش خواهد رفت.
حسین امیرعبداللهیان با بیان اینکه اقدام‌هایی که روی کاغذ انجام می‌شود، می‌تواند اقدامات خوبی باشد، ادامه داد: یعنی هر فرمان اجرایی یا اقدامی که تحریم‌های وضع شده پس از خروج آمریکایی‌ها از برجام را مجددا به حالت قبلی خود و رفع تحریم‌ها برگرداند، از نظر ما «اقدام خوب» قلمداد می‌شود. وی با تأکید بر اینکه آنچه برای ما اهمیت دارد، عمل طرف آمریکایی است، تصریح‌ کرد: ما نگاه می‌کنیم که روی زمین چه اتفاقی به‌وقوع می‌پیوندد. برای ما این مهم است که رفتار عملی آمریکایی‌ها در لغو تحریم‌ها را به‌طور ملموس و عینی مشاهده کنیم. آنچه برای ما ملاک است، نتیجه گفت‌وگوهایی است که در مذاکرات وین دنبال می‌کنیم و توافقی که حاصل خواهد شد. رئیس دستگاه دیپلماسی همچنین گفت: البته آمریکایی‌ها از طریق برخی واسطه‌ها، پیام‌های مکرری می‌فرستند و مدعی هستند که ما دارای حسن‌نیت هستیم، اما در روند فعلی مذاکرات، ابتکار جدی و قابل‌توجهی را از طرف آمریکایی ندیدیم. وی افزود: بخشی از ابتکارات از نظر ما باید در مذاکرات 1+4 و از طریق non-paper‌ هایی که به واسطه اتحادیه اروپا بین ما و آمریکایی‌ها تبادل می‌شود، قابل مشاهده باشد یا ما در عمل شاهد لغو بخشی از تحریم‌ها باشیم؛ لذا رفتار عملی آمریکا برای ما ملاک است.
امیرعبداللهیان به خبر دستیابی به توافق 2ساله و موقت در وین که طی روزهای اخیر بارها ازسوی برخی رسانه‌های منطقه‌ای منتشر شد نیز واکنش نشان داد و بار دیگر تأکید کرد که جمهوری‌اسلامی ایران صرفا به‌دنبال یک «توافق خوب» است و توافق موقت و محدود موضوعیتی ندارد.
 

این خبر را به اشتراک بگذارید