• پنج شنبه 28 تیر 1403
  • الْخَمِيس 11 محرم 1446
  • 2024 Jul 18
سه شنبه 25 آبان 1400
کد مطلب : 145612
+
-

زنگ هشدار در تولید کالاهای صنعتی

شاخص تولیدات صنعتی به منفی 4/1درصد رسید

صنعت
زنگ هشدار در تولید کالاهای صنعتی

پژوهشکده پولی و بانکی تازه‌ترین گزارش شاخص تولیدات صنعتی شرکت‌های بورس را منتشر کرد. این گزارش نشان می‌دهد میزان تولید کارخانه‌های صنعتی بورس در مهرماه منفی شده است. طبق این آمار، حجم تولید کالاهای صنعتی در ایران به سطح سال1397 رسیده است؛ یعنی عملا در 3سال گذشته کارخانه‌های صنعتی نتوانسته‌اند سطح تولیدشان را حفظ کنند. اطلاعات موجود نشان می‌دهد بخش اصلی این کاهش تولید ناشی از کاهش تقاضا در بازار و محدودیت‌های صادراتی است.
به‌گزارش همشهری، گزارش پژوهشکده پولی و بانکی نشان می‌دهد روند نزولی تولیدات صنعتی ایران که از ابتدای امسال آغاز شده همچنان ادامه دارد و در مهر‌ماه به منفی 1.4درصد رسیده است. پیش‌تر رشد 2.4درصدی تولیدات صنعتی در شهریور امسال این امیدواری را ایجاد کرده بود که روند نزولی تولید در حال توقف است، اما آمارهای جدید از روند تولید در مهرماه نشان می‌دهد رشد شهریور‌ماه عمدتا یک رشد مقطعی بوده و با توجه به منفی شدن سطح تولید در مهر‌ماه بیم آن می‌رود که میزان تولید کارخانه‌های صنعتی ایران در ماه‌های آینده با نزول بیشتری هم مواجه شود. این روند منفی تولید در کارخانه‌های صنعتی بورس زنگ هشدار را برای تولید به صدا درآورده؛ زیرا مطابق محاسبات بازوی پژوهشی بانک مرکزی شاخص تولیدات صنعتی شرکت‌های بورس در مهرماه به عدد۱0۴ رسیده که با توجه به عدد شاخص در مهرماه ۱397 که ۱03 بوده است، می‌توان گفت سطح تولید در مهر‌ماه۱۴00 مشابه مهرماه سال۱397 است و نسبت به سال۱39۵ فقط ۴درصد رشد داشته است، اما علت درجا زدن تولیدات صنعتی ایران در سطح 3سال پیش چیست؟

دلایل کاهش تولیدات صنعتی
اطلاعات پژوهشکده پولی و بانکی نشان می‌دهد بخش عمده کاهش تولیدات صنعتی ناشی از کاهش شدید تقاضا بوده است. با توجه به تحریم‌های بین‌المللی و اینکه بسیاری از صنایع زیر ظرفیت اسمی خود تولید می‌کنند، می‌توان این فرضیه را مطرح کرد که مهم‌ترین عاملی که به افت تولید در کارخانه‌های صنعتی ایران منجر شده محدودیت در تقاضای داخلی و خارجی است؛ زیرا میزان تولید و موجودی انبار کارخانه‌های صنعتی در ماه‌های اخیر خلاف جهت همدیگر حرکت کرده‌اند. به‌عبارت دیگر در 5‌ماه اخیر یعنی از خرداد تا مهرماه امسال موجودی انبار کارخانه‌ها به‌طور متوسط درحال افزایش است؛ زیرا میزان فروش در این دوره کمتر از میزان تولید بوده و ریشه اصلی آن تضعیف تقاضا برای خرید این تولیدات است.
به‌طور مثال صنعت محصولات شیمیایی در مهرماه افزایش قابل توجهی در موجودی انبار داشته است و با توجه به رشد نزدیک به صفر تولید در این صنعت، می‌توان گفت فروش شرکت‌های این صنعت در ‌ماه اخیر نسبت به‌مدت مشابه کاهش قابل‌توجهی داشته است. البته با توجه به اینکه در فصول سرما معمولا محدودیت‌هایی برای تامین خوراک تولیدکننده‌های پتروشیمی‌ها تعیین می‌شود، این افزایش در موجودی انبار در این صنعت می‌تواند استراتژیک و با هدف تامین کمبود تولید دوره‌های آینده باشد. همچنین رشد منفی تولید صنایع کانی‌های فلزی و دارویی در مهرماه به همراه افزایش موجودی انبار در این صنایع از کاهش قابل توجه تقاضا و فروش در این صنایع حکایت دارد. همینطور در کنار کاهش تقاضای داخلی آمارها نشان می‌دهد از آبان‌ماه پارسال برخلاف دوره قبل رشد تولید صنایع صادرات‌محور از رشد تولید سایر صنایع پایین‌تر بوده است. این اختلاف در ماه‌های اخیر به مرور افزایش پیدا کرده؛ به‌طوری که میزان تولید شرکت‌های صادرات‌محور در مرداد‌ماه تا مهر‌ماه بین 10 تا 12درصد کمتر از سایر شرکت‌های صنعتی بوده است. به‌نظر می‌رسد این موضوع عمدتا ناشی از محدودیت‌های صادراتی است.

 افزایش شرکت‌های زیان‌ده
اطلاعات پژوهشکده پولی و بانکی نشان می‌دهد کاهش تولید در کارخانه‌های صنعتی یک اثر ملموس داشته و به افزایش تعداد شرکت‌های زیان‌ده منجر شده؛ به‌طوری که تعداد کل کارخانه‌های صنعتی زیان‌ده به 60 رسیده که در مقایسه با دوره‌های قبل کم‌سابقه است. افزایش تعداد شرکت‌های زیان‌ده در شرایطی اتفاق افتاده که سود اسمی شرکت‌های صنعتی در حال افزایش است، اما این افزایش سود اسمی لزوما به‌معنای رشد حقیقی سود نیست و عمدتا تحت‌تأثیر افزایش قیمت‌ها اتفاق افتاده است. درواقع اگرچه سود اسمی شرکت‌های بورس در حال افزایش است، اما درصد افزایش سود،‌ ماه به ‌ماه در حال نزول است و این موضوع در کنار افزایش تعداد شرکت‌های زیان‌ده این پیام را مخابره می‌کند که سودآوری شرکت‌های صنعتی در حال تضعیف است. آمارها همچنین نشان می‌دهد تولیدکننده‌های محصولات ضروری و مصرفی مانند صنایع دارویی و غذایی رشد سود اسمی کمتر از رشد تورم داشته‌اند؛ به‌طوری‌که رشد سودآوری صنعت محصولات غذایی در 3ماهه و 6ماهه۱۴00 به‌ترتیب منفی ۱۶درصد و صفر درصد بوده، میزان رشد برای صنعت دارو نیز به‌ترتیب ۲۲درصد و ۲3درصد بوده است. به‌عبارت دیگر ارزش حقیقی سودآوری این صنایع کاهش داشته است. به علاوه تعداد شرکت‌های زیان‌ده در این صنایع نیز در سال‌جاری نسبت به‌مدت مشابه سال قبل افزایش داشته است. کاهش ارزش حقیقی سود این صنایع و افزایش تعداد شرکت‌های زیان‌ده می‌تواند در قیمت‌گذاری دستوری این صنایع ریشه داشته باشد که حاشیه سود این صنایع را تحت‌تأثیر منفی قرار داده است.

این خبر را به اشتراک بگذارید