• چهار شنبه 15 تیر 1401
  • الأرْبِعَاء 6 ذی الحجه 1443
  • 2022 Jul 06
پنج شنبه 17 تیر 1400
کد مطلب : 135262
+
-

کشف مزه‌ها در دیار بختیاری‌ها

توریسم غذایی
کشف مزه‌ها در دیار بختیاری‌ها

در گردشگری غذایی هفته سری به استان چهار‌محال‌و‌بختیاری زدیم؛ خطه‌‌ای که به‌علت وجود قوم عشایر غذاهای مقوی و متنوعی داشته و مانند هر استان دیگری از سرزمینمان، آداب و رسوم خاص غذایی خود را دارد. طبیعت و اقلیم این استان، انواع مواد خوراکی و غذایی از جمله انواع میوه، غلات و دام را در اختیار ساکنان خود قرار داده است تا مردمان این خطه بتوانند از این طریق، غذاهای رنگین و لذیذی را تهیه کنند. مواد مورد نیاز انواع خوراک‌های چهارمحال‌و‌بختیاری را گوشت، انواع سبزیجات کوهی و لبنیات تشکیل می‌دهد که همگی این مواد را به‌صورت ارگانیک و از دل طبیعت تهیه می‌کنند. از غذاهای پرطرفدار و مجلسی قوم بختیاری «پلو خورش به» است که طبعی معتدل به گرم دارد و خواص فراوانی دارد. این غذا منبع ویتامین و فیبر و سبوس است و مناسب برای پوکی استخوان بوده و خون‌ساز است و فواید فراوانی دارد. «اوترشی» غذای دیگری از این قوم است که بیشتر در فصول گرم سال در میان عشایر بختیاری پخته می‌شود و از جمله غذاهایی است که به سرعت و سادگی تهیه می‌شود و دارای مزه ملس متمایل به ترش است و طرفداران زیادی در بین بختیاری‌ها دارد. «آو تفتاله» عنوان یکی از انواع آش‌های استان چهارمحال و‌بختیاری است. تفتاله نیز در زبان لری بختیاری همان قیسی یا برگه زردآلو است. آو نیز تلفظ لری کلمه آب است. این ‌آش یکی از ساده‌ترین انواع آش ایرانی است. ترکیب اصلی آو تفتاله برگه زردآلو است. انواع آلو ازجمله محصولات باغی معروف در استان چهارمحال‌و‌بختیاری هستند و مردم این استان با این میوه غذاهای مختلفی طبخ می‌کنند. برای تهیه آو تفتاله برگه زردآلو را همراه با دانه انار و پیاز سرخ می‌کنند و با اضافه کردن کمی آب یک آش ساده اما خوشمزه تهیه می‌کنند که از معروف‌ترین غذاهای چهارمحال‌و‌بختیاری است. مصرف روغن حیوانی که از کره بز و گوسفند گرفته می‌شود و با عسل و یا شیره مخلوط می‌شود، یکی از غذاهای متداول عشایر در این منطقه است. به جز انواع غذاهای مختلف در این استان نان‌های خاصی نیز در میان مردمان چهارمحال‌و‌بختیاری پخته می‌شود. «کاکولی» نوعی نان است که خمیرش از شیر، آرد و خشکبار (گردو، کشمش و بادام) تشکیل شده و برای پخت روی این نان از زرده تخم‌مرغ، گلرنگ، زعفران و زیره استفاده  و در تنور پخت می‌شود. همچنین نان یوخا، توسط زنان روستایی در منازل تهیه می‌شود و شامل نان و شیره‌ای است که از شیره انگور، گردو، بادام و روغن حیوانی تهیه می‌شود و در اصل این نان از محصولات تهیه شده خود مردم تهیه می‌شود.

 

این خبر را به اشتراک بگذارید