تخم کتان؛ یک خوراکی جادویی
بذر کتان که گهگاه به آن تخمبزرک هم میگویند، منبعی سرشار از مواد مغذی همچون فیبر، منگنز، ویتامین B1، اسید چرب آلفا لینولنیک، و امگا ۳ است. این بذر، از درخت کتان گرفته میشود؛ درختی قدیمی که در مصر باستان و چین بار میآید. بذر کتان منبعی برای چربی سالم، آنتیاکسیدان و فیبر است. در تحقیقات اخیر دریافتهاند که این تخم میتواند در کاهش خطر ابتلا به دیابت، سرطان و بیماریهای قلبی نیز مؤثر باشد. خواص درمانی و پرفایده مصرف بذر کتان، هنوز بهطور کامل شناخته نشده است، حتی بسیاری از فوایدی که هماکنون درباره بذر کتان ادعا میشود، فاقد اعتبار علمی است. با این حال تحقیقات جدید، نشان میدهد که بذر کتان میتواند آن خوراکی اعجابانگیزی که خیلیها ادعا میکنند، باشد. مصرف بذر کتان، ممکن است از شما در برابر سرطان سینه، پروستات و روده محافظت کند. تصور میشود که بذر کتان، بهخاطر اینکه حاوی امگا-۳ است، مانع چسبیدن سلولهای بدخیم به دیگر سلولها شده، و بدینترتیب از رشد سلولهای سرطانی جلوگیری میکند. همچنین محققان مرکز تحقیقات سلامت و تغذیه دانشگاه ایالتی آیووا، دریافتند که سطح کلسترول میان مردمانی که در برنامه غذاییشان بذر کتان وجود دارد، پایینتر است. جالب است بدانید این گیاه برای پیشگیری از گر گرفتگی هم مفید است. تحقیقی که در مجله انجمن انکولوژی به چاپ رسیده است، نشان میدهد که مصرف یک برنامه غذایی حاوی بذر کتان، میتواند احتمال ابتلا به گر گرفتگی در دوران یائسگی زنان را کاهش دهد. براساس این تحقیق نهتنها بهنظر میرسد که بذر کتان در کاهش احتمال ابتلا به گر گرفتگی مفید است بلکه فوایدی برای روان مصرفکننده هم دارد. براساس تحقیقات منتشرشده، شواهد بسیاری نشان داده است که مصرف بذر کتان بهصورت روزانه، قند خون را در مردان و زنان چاقی که پیشدیابت دارند، تحت کنترل در خواهد آورد. ناگفته نماند محققان به این نتیجه رسیدهاند که بذر کتان از آنجا که آنتیاکسیدانی قوی است و خواص ضدالتهابی شناختهشدهای هم دارد، میتواند بهخوبی در برابر اشعهها از بدن محافظت کند. با وجود اینکه تحقیقات در مورد مصرف بذر کتان در دوران بارداری، کمیاب است، خانمهای باردار همیشه باید جانب احتیاط را رعایت کنند و از آنجا که بذر کتان خواص شبهاستروژنی دارد، از مصرف آن دوری کنند. در پایان باید اشاره کرد که ۲نوع اصلی بذر کتان وجود دارد؛ بذر کتان طلایی و بذر کتان قهوهای که مشخصات تغذیهایشان خیلی شبیه هم است و هر دو به اندازه هم حاوی اسیدهای چرب امگا-۳ هستند.