• پنج شنبه 30 مرداد 1404
  • الْخَمِيس 26 صفر 1447
  • 2025 Aug 21
یکشنبه 26 فروردین 1397
کد مطلب : 12085
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/8MXL
+
-

همشهری محله پراکندگی نیازمندان پایتخت را در مناطق مختلف بررسی کرده است

بی‌نیازی در 4منطقه تهران

حمیدرضا بوجاریان | خبرنگار: 

آمارها نشان می‌دهد آسیب‌های اجتماعی متعدد ناشی از «طلاق» سبب شده است افراد زیادی نیازمند استفاده از خدمات حمایتی نهادی مانند «کمیته امداد» شوند. از سوی دیگر، فوت سرپرست خانوار و نیز بیماری از دیگر مشکلاتی است که وقوع آن برخی خانواده‌ها را با مشکلات عدیده مالی مواجه و نیازمند استفاده از خدمات حمایتی مستمر می‌کند.

براساس آمارها، چند 10 هزار نیازمند در پایتخت زندگی می‌کنند که پراکندگی آنها در برخی مناطق کمتر و در مناطق دیگر بیشتر است. در این گزارش، اطلاعاتی از وضع نیازمندان مناطق تهران تهیه شده که  نشان می دهدبرخی مناطق تهران اصلاً نیازمند ندارند. 
    
براساس آمارهای رسمی تعداد نیازمندان مورد حمایت کمیته امداد در مناطق 22‌گانه شهر تهران، به 33 هزار و 235 خانوار شامل 53هزار و 930 نیازمند تا پایان سال 1396 رسیده است. این عدد در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته کاهشی بیش از 10‌درصدی را نشان می‌دهد؛ کاهشی که حاصل رویکرد کمیته امداد در سال‌های اخیر بوده و قرار است با ارائه خدمات حمایتی تعداد بیشتری از خانواده‌های نیازمند به خودکفایی برسند و از زیر چتر حمایتی کمیته امداد خارج شوند.

بخشی از حمایت‌های ارائه شده به نیازمندان با استفاده از منابع دولتی و بخشی با بهره‌گیری از توان خیّرانی ارائه می‌شود که این نهاد را نماینده خود در پشتیبانی از نیازمندان تعیین کرده‌اند. گزارش‌های موجود نشان می‌دهد در برخی مناطق پایتخت هیچ نیازمندی از خدمات کمیته امداد استفاده نمی‌کند، اما در برخی مناطق، تعداد قابل توجهی از ساکنان، نیازمند استفاده از خدمات حمایتی کمیته امداد هستند. 


پراکندگی سکونت نیازمندان در مناطق تهران 

گزارش رسمی کمیته امداد استان تهران نشان می‌دهد در برخی از مناطق شهر تهران، افرادی به شکل موردی از خدمات حمایتی خیّران و کمیته امداد استفاده می‌کنند اما به دلیل شرایط جغرافیایی و اجتماعی، هیچ یک از ساکنان این مناطق تحت پوشش کمیته امداد نیستند. مناطق 1، 3، 6 و 22 تهران از جمله این مناطق هستند. با این وجوددر این مناطق به‌ترتیب 34، 15، 10 و 26 یتیم، مورد حمایت حامیان هستند.

برخلاف این مناطق، منطقه 20 با 6 هزارو 484 نفر، منطقه 15 با 5 هزار و 852 نفر، منطقه 18 با 4هزار و 817 نفر و منطقه 16با 4 هزار و 755 نفر جزو 4 منطقه‌ای هستند که تعداد زیادی از نیازمندان پایتخت را در خود جای داده‌اند. مناطق 4، 10 و 14 پایتخت نیز هریک به‌ترتیب با جای دادن 3 هزار و 510، 3 هزار و 472 و 3 هزار و 461 نیازمند از مناطقی هستند که تعداد بیشتری از نیازمندان را در خود جای داده‌اند. 


زنان سرپرست خانوار بیشترین سهم را دارند 

یکی از مسائلی که این روزها نگرانی‌های زیادی را میان جامعه‌شناسان ایجاد کرده است افزایش تعداد زنان سرپرست خانوار است. بسیاری از این افراد قادر به تأمین هزینه‌های زندگی خود و خانواده‌شان نیستند و به این دلیل، برخی از زنان سرپرست خانوار از چتر حمایتی کمیته امداد استفاده می‌کنند. طلاق، فوت همسر، از کار افتادگی نان‌آور خانواده و اعتیاد از دلایلی است که سبب شده جامعه زنان سرپرست خانوار تحت پوشش کمیته امداد‌، درصد بالایی از سهم خانوارهای تحت پوشش این نهاد حمایتی را به خود اختصاص دهد. از 33 هزار و 235 خانوار تحت پوشش کمیته امداد در شهر تهران، 18 هزار و 719 خانوار را زنان سرپرست خانوار تشکیل می‌دهند. این عدد به معنای آن است که بیش از نیمی از جمعیت خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد را زنان سرپرست خانوار تشکیل می‌دهند. براساس این گزارش، منطقه 20 با 2 هزار و 371 زن سرپرست خانوار، منطقه 15 با 2 هزار و 147 زن سرپرست خانوار، منطقه 16 با هزار و 701 زن سرپرست خانوار و منطقه 18 با هزار و 386 زن سرپرست خانوار رتبه‌های اول تا چهارم را به خود اختصاص داده‌اند. 


خبرهای خوب برای اشتغال مددجویان امداد 

به همان اندازه که خبرها از کاهش تعداد نیازمندان مستمر مورد حمایت کمیته امداد امام خمینی «ره» و توانمند شدن این افراد حکایت می‌کند، حمایت‌های این نهاد از مددجویانش در سال گذشته بیشتر شده است. مدیرکل کمیته امداد استان تهران با ارائه آماری این موضوع را تأیید می‌کند: «رویکرد کمیته امداد، توانمند‌سازی افراد و خارج کردن آنان از لیست استفاده‌کنندگان از مستمری‌های این نهاد است. این رویکرد برای افرادی در حال اجراست که توانایی کار کردن دارند و می‌توانند با استفاده از تسهیلات بانکی برای خود فرصت شغلی ایجاد کرده و درآمد پایدار داشته باشند.»

به گفته «محسن ولیئی» پرداخت تسهیلات بانکی با کارمزدهای 3 و 4‌درصدی یکی از مهم‌ترین اولویت‌ها برای توانمند‌سازی افراد است: «اکنون 3 شعبه صندوق مهر ولایت در مناطق 4، 10، 7، راه‌اندازی شده است. خیّران با سپرده‌گذاری در این مؤسسه می‌توانند به نیازمندانی که خود معرفی می‌کنند یا نیازمندان تحت حمایت کمیته امداد، وام با کارمزد 3‌درصد پرداخت کنند.» وی ادامه داد: «رویکرد دیگر کمیته امداد(ره) پرداخت وام 4‌درصدی برای ایجاد اشتغال است.

مبلغ وام بین 10 تا 175 میلیون تومان است که به فرد یا کارفرما پرداخت می‌شود. پرداخت یک سال حق بیمه کامل مددجویانی که از سوی کارفرمایان استخدام شوند و پرداخت 50‌درصد حق بیمه در سال دوم از مشوق‌های پیش‌بینی شده برای اشتغال مددجویان است.» مدیرکل کمیته امداد امام خمینی«ره» استان تهران خبر خوب دیگری هم برای کارفرمایان دارد: «پرداخت تسهیلات بانکی 20 میلیون تومانی به ازای استخدام هر مددجو تا سقف 5 نفر، مشوق دیگری است که به کارفرمایان داده می‌شود.»
 

این خبر را به اشتراک بگذارید