خدیجه رحمانی- استاد تغذیه دانشگاه شهید بهشتی
برای تعریف درستی از سوءتغذیه باید بدانیم سوءتغذیه بهمعنای دریافت کم یا اضافه دریافت کالری است. به این معنا که برخی بهدلیل فقر مالی قادر به دریافت انرژی مورد نیاز برای داشتن زندگی عادی نیستند اما، برخی نیز بهدلیل دریافت اضافه کالری با چاقی مفرط روبهرو هستند. تجربه نشان میدهد حدود 50 درصد فرزندانی که اکنون دچار سوءتغذیه هستند بهدلیل اضافه بار در دریافت کالری در دسته کودکان دچارسوءتغذیه قرار می گیرند. این موضوع ناشی از تربیت نادرست در رفتارهای بهداشتی خصوصاً رفتارهای مدیریتی والدین در برخورد با فرزندان است. ممکن است اینطور احساس شود که والدین باسوادتر از قبل شدهاند و میدانند استفاده از برخی مواد غذایی برای سلامت فرزندانشان مضر است. با این حال این آگاهی تبدیل به باور نشده و والدین با خرید مواد غذایی پرکالری و طعم داری که مزه خوبی به مواد غذایی داده است فرزندان خود را با مواد غذایی پرکالری و مصرف بدون نظرات آن تنها گذاشتهاند. از سوی دیگر، ممکن است والدین هم آگاهی و هم باور به مضر بودن مصرف برخی مواد غذایی داشته باشند اما، این باور به عمل تبدیل نشده باشد. هنگامی میتوان جلوی سوءتغذیه در کودکانی که اضافه دریافت کالری دارند را گرفت که باورها به عمل تبدیل شده باشد. درست در مقابل این وضعیت، با خانوادهها و فرزندانی روبهرو هستیم که فقر منجر به ایجاد سوءتغذیه در آنها شده است. متأسفانه، تعداد زیادی از این کودکان در مناطق محروم زندگی میکنند و با فقر شدیدی دست و پنجه نرم میکنند. طرحهای امنیت غذایی برای این دسته از کودکان در حال اجراست و از این رو، این نگرانی وجود دارد که بهدلیل محدودیتهای مالی دستگاههای حمایتکننده کودکان تنها تا سن 6سالگی مشمول دریافت بستههای حمایت غذایی برای تأمین کمبود مواد مغذی در رشد خود هستند و بعد از این سن، حمایت روشنی برای کمک به تأمین مواد مورد نیاز غذایی برای کودکان نمیشود. در گذشته هنگامی که کودک در چنین مناطقی به مدرسه میرفت، طرح شیر رایگان در مدرسه اجرا میشد و با اجرای این طرح امیدوار بودیم که کمبود مواد مغذی در بدن کودکانی که به مرحله بلوغ نزدیکتر میشوند تأمین شود. گرچه این طرح چند سال اجرا شد و توانست نگرانیها درباره سوءتغذیه کودکان دراین مناطق را کاهش دهد اما، با متوقف شدن روند اجرای این طرح در مدارس به شکل جدی نگران تغذیه کودکانی که نیاز به استفاده از کمکهای تغذیهای برای برطرف کردن سوءتغذیه دارند هستیم. تجربه نشان میدهد، کودکانی که در طرحهای امنیت غذایی دستگاههای حمایتی قرار دارند، در سالهایی که بهدلیل افزایش سن و خروج از مشمولیت استفاده از این خدمات استفاده کنند با چالشهای جدی خصوصاً درهوش کلامی و برقراری ارتباط با دیگران روبهرو خواهند شد. روندی که درصورت ادامه میتواند نسل آینده کشور را با خطراتی جدی و بیماریهایی مزمن روبهرو کند که برای درمان آن باید هزینههای سنگینی پرداخت کنیم.
چهار شنبه 19 آذر 1399
کد مطلب :
118260
لینک کوتاه :
newspaper.hamshahrionline.ir/BBvLW
+
-
کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به روزنامه همشهری می باشد . ذکر مطالب با درج منبع مجاز است .
Copyright 2021 . All Rights Reserved