روز آرام انتخابات در افغانستان
انتخابات ریاستجمهوری افغانستان برای نخستین بار بدون حادثه جدی، امنیتی برگزار شد
محمدامین خرمی ـ خبرنگار
انتخابات ریاستجمهوری افغانستان دیروز در سایه تهدیدهای طالبان اما بدون وقوع اخلال جدی امنیتی در تمامی 34ولایت افغانستان برگزار شد.
این نخستین بار طی 2دهه گذشته است که روز برگزاری انتخابات در افغانستان روز نسبتا آرامی در سراسر این کشور گزارش میشود. طبق اعلام وزارت کشور افغانستان، حملههای دیروز نیروهای طالبان به مراکز رأیدهی 3کشته و 42زخمی به جا گذاشته است. این تعداد کشته و زخمی بسیار کمتر از آن چیزی است که با توجه بهشدت حملههای این گروه طی ماههای اخیر انتظار میرفت.
انتخابات در تمامی شهرها تحت تدابیر شدید امنیتی و با حضور بیش از 72هزار نیروی نظامی برگزار شد. اگرچه حمله جدی علیه شعب اخذ رأی رخ نداد اما طبق گزارش تلویزیون طلوع افغانستان، تعداد رایدهندگان نیز آنقدرها چشمگیر نبود. تهدید مستقیم مردم از سوی طالبان، دلیل اصلی عدمتمایل آنها برای حضور در پای صندوقهای رأی اعلام شده است. نیروهای طالبان طی روزهای پیش از انتخابات، ضمن تهدید مردم اعلام کردند افرادی که در انتخابات حضور پیدا کنند را به مجازات میرسانند.بیش از 9میلیون و 600هزار نفر برای شرکت در انتخابات ثبتنام کرده بودند اما گزارش اولیه رسانههای افغانستان نشان میدهد کمتر از یک سوم از این افراد پای صندوقهای رأی حاضر شدهاند.
نمره رد کمیسیون انتخابات
عده زیادی از افغانها را تهدیدهای طالبان خانهنشین کرد اما آشفتگی در روند برگزاری انتخابات باعث شد تا برخی از آنهایی که در شعب اخذ رأی حضور پیدا کردند نیز نتوانند رأی خود را به صندوقها بیندازند. طبق گزارشهای متعدد رسانههای محلی افغانستان، عدمتطابق نام رایدهندگان با فهرستهای چاپی و دیجیتال موجود در مراکز رایدهی و همچنین مشکلات فنی در استفاده از دستگاههای بایومتریک بود که برای شناسایی افراد از اثرانگشت، اسکن چشم و صورت استفاده میکنند.
بنیاد انتخابات شفاف، تیفا، از نهادهای معتبر ناظر بر انتخابات افغانستان، از کمیسیون انتخابات بهدلیل ناتوانی در کاربرد صحیح دستگاههای بایومتریک انتقاد کرده است. به گفته این نهاد، بزرگترین چالش دیروز در شعب اخذ رای، عدموجود نام افراد در فهرست رأی دهندگان و همچنین در دستگاههای بایومتریک بوده است. همچنین اشتباهات تایپی و اختلاط اسامی زنان و مردان در فهرستهای موجود در شعب، باعث سردرگمی مردم شد.
بیش از 110هزار کارمند کمیسیون مستقل انتخابات در 4هزار و 900شعبه اخذ رأی در سراسر افغانستان وظیفه برگزاری انتخابات را بهعهده داشتند. پیش از این تعداد شعب اخذ رأی 5هزار و 373شعبه اعلام شده بود اما درهای حدود 468شعبه به دلایل امنیتی باز نشدند.
روند شمارش آرا در تمامی شعب رأیگیری بلافاصله پس از پایان مهلت شرکت در انتخابات آغاز شد اما کمیسیون مستقل انتخابات اعلام کرده است نتیجه نهایی 2هفته دیگر اعلام میشود. از میان 18نامزدی که برای حضور در انتخابات ثبتنام کرده بودند، 5نامزد تا روز قبل از رایگیری انصراف دادند. رقابت اصلی بین اشرف غنی، رئیسجمهور کنونی افغانستان و عبدالله عبدالله، معاون اجرایی او برگزار شد که 5سال پیش در انتخابات ریاستجمهوری دوره قبل نیز رو در روی هم قرار گرفته بودند.
غنی از سوی عبدالله و هر دوی اینها از سوی دیگر نامزدها به تقلب در انتخابات و سوءاستفاده از منابع و امکانات دولتی متهم شدهاند. اما با حضور 137ناظر در شعب اخذ رای، امسال شائبه تقلب در انتخابات از میان برداشته شد. هرچند برخی همچنان مدعی تقلب نه در سطح شعب، بلکه در سطوح بالاتر هستند.