بیکاری زنان در پاییز به 1/19 درصد رسید
تازهترینآمار از تحولات بازار کار نشان میدهد در پاییز سال جاری، حدود 26میلیون و 473هزار نفر در جرگه جمعیت فعال قرار گرفتهاند
ایجاد 970هزار شغل در سال 96، کلانترین برنامه دولت تدبیر و امید در حوزه بازار کار محسوب میشود. مقرر بود برای دستیابی به اهداف مندرج در برنامه ششم توسعه، نرخ بیکاری کشور در سالجاری 0.8درصد کاهش یابد.
به گزارش همشهری، برای تحقق هدفگذاریهای تعیین شده در برنامه ششم توسعه، نرخ بیکاری کشور در سال 96باید از 12.4درصد در سال 95به حوالی 11.6درصد برسد؛ اما تازهترین گزارش مرکز آمار ایران از تحولات بازار کار نشان میدهد این نرخ در فصل پاییز سالجاری به 11.9درصد رسیده است که گرچه نسبت به پاییز سال قبل 0.4درصد کاهش داشته اما در مقایسه با تابستان سالجاری 0.2درصد افزایش یافته است.
از سوی دیگر، با وجود افزایش نرخ بیکاری، تعداد بیکاران در فصل پاییز نسبت به فصل قبل 14هزار و 415نفر کمتر شده و به 3میلیون و 141هزار و 667نفر رسیده است؛ زیرا نرخ مشارکت اقتصادی در این فصل نسبت به فصل قبل 0.8درصد کمتر شده و 510هزار و 415نفر از جمعیت فعال اقتصادی کشور نسبت به فصل تابستان کاسته شده است. در حقیقت، در فصل تابستان سالجاری، نه بهدلیل ایجاد اشتغال، بلکه بهدلیل کاهش ورودی و متقاضیان در بازار کار، نرخ بیکاری افزایش قابلتوجه نداشته و تعداد بیکاران نیز نسبت به فصل قبل کمتر شده است. روستاییان کمتر بیکار مینشینند
بررسی تحولات بازار کار در پاییز 96به تفکیک شهر و روستا و مرد و زن نشان میدهد در این فصل کمترین نرخ بیکاری مربوط به مناطق روستایی بوده که از 8.1درصد فراتر نرفته است.
در مقابل نرخ بیکاری مناطق شهری کشور 13.2درصد ثبت شده که 1.3درصد از میانگین کشوری بالاتر است. همچنین آمارها نشان میدهند در فصل پاییز 96، نرخ بیکاری مردان 10.1درصد ثبت شده و 19.1درصد از جمعیت زنان فعال نیز بیکار ماندهاند.
نرخ بیکاری جوانان 28.4درصد شد
تازهترین آمارها حاکی از این است که 28.4درصد از جمعیت جوانان 15تا 24سال که مشارکت اقتصادی داشتهاند، قادر به یافتن شغل نبوده و 813هزار و 457نفر آنها بیکار ماندهاند.
همچنین نرخ بیکاری جوانان 15تا 29سال نیز 25درصد بوده و یکمیلیون و 708هزار و 154نفر از این افراد که طالب کار کردن بودهاند، نتوانستهاند شغلی برای خود بیابند؛ 37.1درصد از کل شاغلان کشور، در هفته بیش از 49ساعت کار کردهاند که بخشی از آن مربوط به اضافهکاری است و بخشی نیز به دو یا چندشغله بودن افراد مربوط میشود. البته 10.8درصد از شاغلان کشور نیز اشتغال ناقص داشته و در هفته کمتر از 49ساعت کار کردهاند.
نیمی از شاغلان خدماتی هستند
آمارهای مرکز آمار ایران گویای این مطلب است که 50.1درصد از کل شاغلان کشور در بخش خدمات اشتغال داشتهاند که البته سهم زنان در اشتغال این حوزه بیش از مردان و سهم شهرها بیش از روستاها بوده است.
بر این اساس 53.3درصد از کل زنان شاغل در حوزه خدمات شاغل بودهاند و از کل شاغلان روستایی نیز 24.8درصد در حوزه خدمات کار کردهاند.
از سوی دیگر سهم بخش صنعت از کل اشتغال کشور 32.6درصد اعلام شده که در این مورد نیز سهم اشتغال شهری از روستایی بیشتر بوده اما سهم عمده آن با رقم 34.3درصد به مردان اختصاص داشته است. بررسی اشتغال در بخش کشاورزی نیز گویای این مطلب است که 17.2درصد اشتغال کشور به این حوزه مربوط بوده که 48.4درصد از کل این اشتغال مختص روستاییان بوده است.
کرمانشاه، رکورددار نرخ بیکاری در پاییز
بررسی وضعیت بیکاری در استانهای مختلف حاکی از این است که در فصل پاییز سالجاری، استان کرمانشاه با نرخ بیکاری 25.6درصدی رکورددار بوده و بیش از یکچهارم کسانی که در این استان مشتاق کار کردن بودهاند، در هفته حتی یک ساعت نیز کار نکردهاند. پس از کرمانشاه، استان چهارمحال و بختیاری نیز با نرخ بیکاری 21.1درصدی، دومین استانی است که در فصل پاییز سالجاری، نرخ بیکاری بالای 20درصد داشته است.
از سوی دیگر مطلوبترین استان از نظر پایین بودن بیکاران، استان هرمزگان بوده که با ثبت نرخ 7.5درصدی، توانسته است عنوان پایینترین نرخ بیکاری را از آن خود کند. البته نباید نادیده گرفت که نرخ مشارکت در این استان نیز حدود 4.6درصد از متوسط نرخ مشارکت کشور پایینتر است و این مسئله میتواند تا حدی پایین بودن نرخ بیکاری را توجیه کند.