![خطوط قرمز ناژوان](/img/newspaper_pages/1398/04%20TIR/19/OSTANHA/esfahan/IMG_0168.gif)
خطوط قرمز ناژوان
نایب رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان: رویکرد مدیریت شهری به ناژوان توسعه گردشگری و حفظ محیطزیست است
![خطوط قرمز ناژوان](/img/newspaper_pages/1398/04%20TIR/19/OSTANHA/esfahan/IMG_0168.gif)
عاطفه علیان|اصفهان- خبرنگار:
زایندهرود که باز باشد، بیشه ناژوان جای سوزن انداختن نیست. منطقهای در غرب اصفهان با مساحت 1200هکتار که قدمتش به پیش از صفویه میرسد و اصفهانیها را به یاد جادههای شمال کشور میاندازد. تنیدگی میراث طبیعی و تاریخی، منطقه ناژوان را به یکی از اماکن گردشگری در شهر اصفهان بدل کرده است.
از سوی دیگر بیشه ناژوان فیلتر تنفسی شهر اصفهان شده تا با رکاب زدن و دویدنهای صبحگاهی در جاده سلامت اصفهانیها دمی تازه کنند. یکی از ویژگیهای گردشگری ناژوان وجود مجموعه تفریحی است که باغ پرندگان، خزندگان، باغموزه پروانهها، آکواریوم و تلهسیژ را در دل خود جا داده است. اصفهانیها با دل سپردن در باغی از ناژ و صنوبر از طبیعت ناژوان بهره میگیرند. منطقهای که مسئولان درتلاشند بکر بودنش را حفظ کنند و همین باعث میشود سرمایه گذاران در توسعه محور گردشگری ناژوان با دشواریهایی مواجه شوند.
موانع سرمایهگذاری در ناژوان
مدیرعامل مجموعه «ناژلند» با اشاره به موانع موجود در مسیر سرمایهگذاری در بیشه ناژوان به همشهری میگوید: مساله مهم برای سرمایهگذاری در ناژوان این است که شهرداری شهر اصفهان حساسیت ویژهای بر روی این منطقه دارد. البته حساسیت نسبت به طبیعت ناژوان پسندیده است اما اینکه طرحهای توسعه گردشگری در منطقه ناژوان با دشواریهای ویژهای همراه شده جایز نیست. اتفاقی که برای خودم هم افتاد و حاضر نبودند طرح مرا ببینند و زمانی که به همخوانی مجموعه ناژلند با بیشه ناژوان واقف شدند، اجازه سرمایهگذاری را دادند.
«سید محمد حسینیدهقی» میافزاید: از مسایل دیگر که گریبان توسعه سرمایهگذاری در بیشه ناژوان را گرفته، میتوان به دشواریهای تغییر کاربری از کشاورزی به گردشگری اشاره کرد. با توجه به اینکه بیشه ناژوان به عنوان منطقه ویژه گردشگری مصوبه هیات دولت را دارد، اما در مسیر تغییر کاربری از کشاورزی به کاربریهای مورد نظر با دشواری همراه است.
وی با بیان اینکه تنوع جمعیتی در منطقه بیشه ناژوان گوناگون است اظهار میکند: بافت جمعیتی صبح و شب ناژوان بسیار متفاوت است. روزها ورزشکاران در جاده سلامت در حال ورزش هستند و محیط امن و شادابی بر این منطقه حاکم است اما در شباهنگام با ورود افراد معتاد امنیت این منطقه برای تردد خانوادهها با مشکل مواجه میشود.
ضرورت بکر ماندن ناژوان
نایب رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان با اشاره به فضای اکوتوریسمی ناژوان میگوید: بیشه ناژوان در زمینی بالغ بر 1200 هکتار، از جذابیتهای گردشگری و طبیعتگردی ویژهای برخوردار است. این منطقه حکم ریه شهر اصفهان را دارد و کمتر کسی است که به اصفهان سفر میکند و از جاذبههای گردشگری این منطقه بهره نگیرد.
«علیرضا نصر اصفهانی» ادامه میدهد: اگر چه سرمایهگذاران و متقاضیان بسیاری هستند که تمایل دارند در این منطقه اقداماتی در توسعه گردشگری انجام دهند اما نگاه مسئولان به این منطقه بسیار ویژه و محافظهکارانه است.
وی با بیان اینکه مسئولان با نگاه محتاطانه با توسعه گردشگری در منطقه ناژوان برخورد میکنند تصریح میکند: هر اقدامی در توسعه گردشگری در بیشه ناژوان باید با بافت آن منطقه سازگار باشد. در این راستا اقداماتی نظیر باغ پرندگان، خزندگان، موزه باغ پروانهها و آکواریوم ایجاد شده است.
عضو شورای شهر اصفهان با اشاره به اینکه احتیاطهای وسواسگونه میتواند توسعه بیشه ناژوان را با مشکل مواجه کند، میگوید: سفر گردشگران داخلی و خارجی به بیشه ناژوان نشان از جذابیت این محور گردشگری دارد، اما ملاحظاتی که در توسعه محور گردشگری ناژوان صورت گرفته باعث شده گردشگران به نبود امکاناتی نظیر رستوران فاخر و باکیفیت در این منطقه معترض باشند.
نصر اصفهانی اضافه میکند: قرار است در توسعه گردشگری بیشه ناژوان از ماشینهای توزیع غذا که اتاقک بر روی آنها نصب شده استفاده شود. به وسیله این «ماشینهای غذا» میتوان نیاز غذایی شهروندان و گردشگران را تامین کرد.
وی با اشاره به حساسیتهای موجود در بیشه ناژوان میگوید: رویکرد مدیریت شهری به ناژوان توسعه گردشگری و حفظ محیطزیست است. بارها پیشنهاد شده که باغهای منطقه عقبنشینی کنند تا عرض گذرها وسیع شود و یا معابر آسفالت شود که مدیریت شهری در راستای حفظ هویت منطقه ناژوان از هرگونه مداخلات انسانی ممانعت به عمل میآورد. هرکس هم مدیریت منطقه ناژوان را به عهده میگیرد اولین شرطی که متذکر خواهیم شد حفظ و نگهداری فضای طبیعی ناژوان است.
گردشگری غذایی در ناژوان
مدیر منطقه 9 شهرداری اصفهان با بیان اینکه در خلق فرصتهای گردشگری به منطقه 9 توجه کمتری شده است، میگوید: البته در این منطقه گردشگری غذایی به صورت ارگانیک و از سوی مردم شکل گرفته است.
«عباس روحانی» با اشاره به اینکه منطقه 9 ظرفیت تبدیل به یک باغشهر را دارد، میافزاید: طرحهای تعریف شده برای اراضی در شهر توسط راه و شهرسازی تهیه شده و شهرداری تنها مجری این طرحهاست.
مدیر منطقه 9 شهرداری اصفهان اظهار میکند: مشاوران در زمان تهیه طرح، به وضعیت باغها و زمینهایی که دیگر آب برای آبیاری ندارند توجه داشتند و مردم نیز خواستار تغییر کاربری برخی اراضی خود هستند که این امر افزایش ارزش ریالی زمینها و افزایش سرمایه مردم را نیز در پی دارد.
روحانی از اجرای طرحهایی برای اتصال فضای سبز منطقه به ناژوان خبر داد و گفت: در همین راستا 18 هزار متر فضای سبز را در قالب پارک جنت از روبهروی کوه آتشگاه به اراضی شمال ناژوان متصل کردیم. همچنین فاز اول و دوم پارک کوهسار آتشگاه نیز در حال آمادهسازی است.
طرح جامع برای توسعه گردشگری ناژوان
رئیس کمیسیون امور اقتصادی، حقوقی و گردشگری شورای اسلامی شهر اصفهان با اشاره به اینکه 700 هکتار از مساحت 1200 هکتاری بیشه ناژوان در تملک بخش خصوصی است به همشهری میگوید: ناژوان تنها فیلتر تنفسی شهر اصفهان است که قابلیت تبدیل شدن به قطب ویژه اکوتوریسم را دارد. «نصیر ملت» میافزاید: منطقه ناژوان از ظرفیتی برابر با ظرفیت گردشگری تاریخی شهر اصفهان برخوردار است و با برنامهریزی دقیق و صحیح میتوان زیرساختهای استاندارد توسعه اکوتوریسم را در آن فراهم کرد. عضو شورای اسلامی شهر اصفهان با بیان اینکه هر ورود اشتباه در توسعه گردشگری ناژوان تبعات سنگینی به همراه دارد، تصریح میکند: متاسفانه از گذشته تاکنون برای منطقه ناژوان نگاه و برنامه صحیحی در نظر گرفته نشده است. طرح جامعی که بر اساس ظرفیتهای ارزشمند و منحصربهفرد در توسعه اکوتوریسم ناژوان باشد هم در نظر گرفته نشده است.
وی اضافه میکند: چند وقتی است که طرحی از طریق شرکت مشاورهای مطرح شده که ناژوان را به سه لایه تقسیم میکند و برای هر لایه کاربری جدیدی تعریف میکند. به گمان من این طرح ایرادهای فراوانی دارد و امیدوارم قبل از تثبیت آن، نظر متخصصان این حوزه را جویا شویم و بر اساس خرد جمعی در توسعه محور گردشگری بیشه ناژوان اقدام کنیم.
رئیس کمیسیون امور اقتصادی، حقوقی و گردشگری شورای اسلامی شهر اصفهان با اشاره به اینکه ناژوان به اندازه ظرفیتهای تاریخی شهر برای گردشگران جذاب است، گفت: این فضا میتواند علاوه بر جذب گردشگر در نشاط اجتماعی و تامین نیاز تفریحی و خدماتی برای شهروندان مهم باشد و منبع پایدار درآمدی برای شهر و شهروندان فراهم کند، اما تحقق این چشمانداز مستلزم نگاه شهرداری در جهت توسعه خدماتی است که میتواند در آینده با برنامهریزی صحیح محقق شود. وی بیان میکند: به نظر من هر اقدامی در منطقه ناژوان باید با گفتوگو و نظرسنجی از مشاوران و کارشناسان داخلی و خارجی صورت بگیرد. ملت میافزاید: شهرداری شهر اصفهان باید تلاش کند که تمام محدوده ناژوان را به تملک خود درآورد و هر اتفاقی که برای محور گردشگری ناژوان میافتد بر اساس طرح یکپارچه صورت بگیرد. نگاه جزیرهای و نامنسجم به ناژوان منجر به عدم استفاده بهینه از ظرفیتهای موجود در این منطقه خواهد شد. امیدواریم با نگاه مشخص و سنجیده ناژوان را به یکی از قطبهای اکوتوریسم در دل محوطه شهری در دنیا تبدیل کنیم و از ظرفیت جذب گردشگر داخلی و خارجی منتفع شویم.
مزیت سبز شهر
محمد مهرچیان | قائممقام کارگروه توسعه گردشگری پایدار:
پررنگ شدن نقش اصفهان در تنظیم سند جامع گردشگری ایران و تقویت فضای اقتصاد گردشگری استان اصفهان در مناطق شهری، روستایی و عشایری یکی از دغدغههای مدیران و تصمیمگیران کلان استان است.
ایجاد باور توسعه در خانوادههای شهری و روستایی استان با توسعه گردشگری به عنوان پیشنیاز توسعه پایدار از طریق تامین و گسترش زیرساختهای این صنعت در مسیرهای تعریف شده و ایجاد منابع خطرپذیر برای کارآفرینان برای سرمایهگذاری در گردشگری شهری، روستایی و عشایری امکانپذیر است که یکی از ثمرات ارزنده آن توسعه ناژوان به عنوان بزرگترین منبع سبز شهر اصفهان است.
توسعه ناژوان در حوزه گردشگری با هدف همکاری متقابل و تقویت فعالیتهای اقتصادی استان در مناطق شهری تاثیر زیادی در فرهنگسازی مسافرت شهری و بین شهری خواهد داشت و ایجاد زیرساختهای مطمئن برای مجتمعهای اقامتی، تفریحی و ورزشی از طریق سرمایهگذاری مشترک و کمک به شهرداری زمینههای ماندگاری بیشتر گردشگر در اصفهان را فراهم میآورد. طراحی و ایجاد برندهای مطرح در ناژوان برای گردشگران بینالمللی و داخلی، اقتصادی شدن صنعت گردشگری برای سرمایهگذاران این منطقه و جلب نظر سایر سرمایهگذاران به این حوزه را به ارمغان خواهد آورد. از مزیتهای دیگر رونق ناژوان در حوزه گردشگری، کمک به حوزههای بازاریابی، زیرساخت و ارتباطات استان و تبادل نظر فرهیختگان صنعت گردشگری در استان در مورد مباحث کلان گردشگری کشور است که این گفتمان مشترک، اصفهان را به یکی از شاهکلیدهای توسعه گردشگری ایران تبدیل خواهد کرد. کارشناسان حوزه گردشگری و فرهنگی ایجاد زمینه گفتمان مشترک ادارات مرتبط و فعالان حوزه گردشگری بر سر بزرگترین مزیت سبز اصفهان (ناژوان) را نقطه عطف روابط فرهنگی بین فعالان بخش خصوصی در صنعت گردشگری و دوایر دولتی و بخشهای عمومی در راستای توسعه گردشگری استان تلقی میکنند و استفاده از ظرفیتهای فراوان جاذبههای گردشگری طبیعی اصفهان در سایه توسعه گردشگری سبز با رعایت احترام به طبیعت و معیارهای محیط زیستی را منوط به همدلی و همراهی مدیران شهری و صاحبان مشاغل حوزه گردشگری میدانند. شناخت فرایندهای همکاری استانی، ترویج گردشگری از طریق تورهای ارزانقیمت گردشگری، تکمیل ظرفیتهای خطوط پروازی بینالمللی برای رونق گردشگری بین استانی، تعامل با شخصیتهای علمی، هنری، ورزشی و معتمدین جامعه به عنوان سفیران صلح و دوستی از ثمرات دیگر رونق پایدار ناژوان است. افکار عمومی مردم فهیم اصفهان و راهکارهای مسئولین این محور برای رونق گردشگری دو بال پرواز برای توسعه این منطقه ویژه اصفهان است که نتیجه این پرواز کاهش انتظارات از دولت و کمک به بخش خصوصی برای ایجاد تاسیسات تفریحی و گردشگری است.