کورسوی رونق در راسته اغذیهفروشان
فعالان صنفی از کاهش قیمت و بهبود روند تامین مواداولیه فروشندگان کله، پاچه و دل و جگر و قلوه خبر میدهند
علی ابراهیمی/روزنامهنگار
افزایش واردات دام زنده زمینهساز رشد کشتار، بهبود عرضه مواداولیه صنوف اغذیهفروشی و کاهش قیمت و رونق نسبی کسبوکار آنها از ابتدای امسال نسبت به 6ماه دوم سال گذشته شده است.
به گزارش همشهری، کاهش کشتار، رشد قاچاق دام زنده و افزایش قیمت گوشت زمینه رکود کسبوکار و رشد بیش از 100درصدی مواداولیه تولید برخی فعالان صنفی اغذیهفروشی مانند کله، پاچه و سیرابشیردان و دل و جگر و قلوه، کبابیها و رستورانها و سلفسرویسها در ماه پایانی سال گذشته را فراهم کرد. این شرایط موجب افزایش تعطیلی واحدهای صنفی، کاهش فروش بهدلیل رشد قیمتها و افت قدرت خرید مردم و گلایه اتحادیههای صنفی ذیربط شد. با وجود این، رشد واردات گوشت قرمز و دام زنده موجب رشد عرضه آلایش(دل، جگر، قلوه، سیرابی و شیردان و کله و پاچه) بهعنوان ماده اولیه فعالیت این صنوف و کاهش نسبی قیمت این فرآوردهها در بازار شد. گرچه به گفته فعالان صنفی این رشد نسبی عرضه موجب بهبود روند تامین این اقلام شده است، اما کشتار دام مولد داخلی در ماههای گذشته و حجم کم واردات دام زنده به همراه کاهش قدرت خرید مشتریان از موانع اصلی بازگشت رونق به کسبوکار این تشکلهای صنفی است. با وجود این، انتظار میرود فرارسیدن فصل عرضه تولید دام داخلی، بهبود شرایط واردات و کاهش قاچاق دام زنده موجب رشد عرضه نهادههای تولید، کاهش قیمتها، بازگشت نسبی رونق به کسبوکار این تشکلها و فروکشکردن سونامی تعطیلی کسبوکار آنها در سال98 شود.
رشد عرضه و کاهش قیمت کلهوپاچه
رئیس اتحادیه طباخان و فروشندگان کله و پاچه و سیرابی از کاهش قیمت کلهوپاچه با افزایش عرضه آلایش دام پس از واردات دام زنده خبر داد و گفت: افزایش واردات و کشتار دام زنده به کشور از روزهای پایانی سال گذشته و ابتدای امسال برای تنظیم بازار گوشت قرمز موجب شد تا میزان عرضه انواع آلایش دام از قبیل کله و پاچه و سیرابی و شیردان افزایش یافته و قیمت این اقلام کاهش یابد.
حسین رواسی با بیان اینکه سال گذشته کمبود کشتار دام سبک و واردات گوشت بدون آلایش، در شرایطی زمینه کمبود کله و پاچه و افزایش بیش از 100درصدی قیمت این اقلام، کاهش شدید حجم فروش و رکود کسبوکار فعالان صنفی مرتبط را فراهم کرد که بهدلیل رشد تورم هزینههای جاری واحدهای صنفی سیر صعودی بهخود گرفته و افت قدرت خرید مردم نیز مزید بر علت شده بود.
او با بیان اینکه فعالیت صنف طباخان نرخ مصوب نداشته و قیمت این اقلام در بازار بهصورت رقابتی و با توجه به قیمت خرید مواداولیه(کله و پاچه و سیرابی شیردان) توسط واحدهای صنفی تعیین میشود، افزود: از حدود یک سال گذشته ۱۵ تا ۲۰درصد اعضای رسمی از این صنف خارج شدند اما دامهای زندهای که در اسفندماه به کشور وارد شد، در استانهای مختلف کشتار و قسمتی از کله و پاچه بهصورت تمیز شده و بستهبندی به شهر تهران وارد میشود که این واردات دام زنده و عرضه کله و پاچه آن اندکی از رشد قیمت در سال گذشته را خنثی کرده و افت قیمتها را بهدنبال داشته است.
نرخ دل و جگر و قلوه
رئیس اتحادیه فروشندگان دل و جگر و قلوه در مورد نرخ مصوب هر سیخ دل و جگر و قلوه گفت: قیمت خردهفروشی هر سیخ جگر گوسفندی بر مبنای 25گرم 4هزار و جگر گوساله 3هزار و 500تومان تعیین شده است و به ازای هر 5گرم افزایش وزن هر سیخ جگر نیز 500تومان به این قیمتها افزوده میشود. شیرازی تأکید کرد: اکنون بخش عمدهای از دل و جگر دام زنده کشتارشده در دست قصابان و دلالهاست و بهدست ما نمیرسد. حتی وقتی با کشتارگاهها برای خرید این اقلام از محل کشتار دام وارداتی تماس میگیریم نیز میگویند قصابها این اقلام را با قیمت بالاتر میخرند. با این روند ناچار به تامین بخشی از نیاز اتحادیه از طریق انتقال آلایش مازاد دام کشتارشده از مشهد، قم و یزد به تهران هستیم. این در حالی است که قصابیها باید گوشت بفروشند نه دل و جگر.
تعطیلی واحدهای صنفی
رئیس اتحادیه فروشندگان دل و جگر و قلوه با بیان اینکه کمبود و افزایش قیمت مواداولیه زمینه گرانی دل و جگر و قلوه را فراهم کرده و کاهش قدرت خرید مردم نیز میزان مشتریان این صنف را کاهش داده است، افزود: اکنون اکثر واحدهای صنفی بهدلیل افزایش هزینههای آب و برق و گاز، مالیات و... و کمبود مواداولیه به سختی فعالیت میکنند و از حدود 450عضو این اتحادیه از نیمه دوم سال گذشته و کشتار دام زنده تاکنون، نزدیک به 20عضو تعطیل شدهاند. همچنین کاهش قدرت خرید مردم باعث کاهش مشتریان شده است و حتی واحدهای عمدهفروش این صنف نیز در حال تعطیلی هستند. شیرازی افزود: بهرغم پیگیریهای اتحادیه دامپزشکی و ستاد تنظیم بازار مجوز واردات دل و جگر را با توجیه بالابودن قیمت گوشت و تأثیر کاهش قیمت دل و جگر بر بازار گوشت و کسبوکار رستورانها و کبابیها به این اتحادیه نمیدهد. به گفته او، از سوی دیگر اکنون افرادی گوسفند زنده وارد میکنند که میش را از گوسفند نر تشخیص نداده و گوشتهای نپز را وارد و در بازار عرضه میکنند اما قصابها و اتحادیههای واقعی در مغازههای خود بیکار نشستهاند. شیرازی افزود: واردکنندگان و کشتارکنندگان دام زنده در حالی دل و جگر دام زنده وارداتی کشتارشده در سایر نقاط کشور را بستهبندی و راهی سردخانه کردهاند که دل و جگر یخزده به درد خامفروشی و عرضه در شهرستانها (برای تهیه سایر انواع غذا) میخورد و اعضای این صنف برای کسبوکار خود نیازمند دل و جگر و قلوه تازه هستند.
دل پرخون دل و جگرفروشان
رئیس اتحادیه فروشندگان دل و جگر و قلوه نیز با اشاره به کاهش نسبی قیمت آلایش دام از ابتدای امسال به همشهری گفت: گرچه قیمت آلایش دام با واردات دام زنده کاهش نسبی داشته، اما بهطور کلی میزان عرضه دل و جگر و قلوه تأثیرچندانی در بهبود شرایط کسبوکار فعالان این صنف نداشته است. غلامحسین شیرازی با انتقاد از کشتار متفرقه دام زنده وارداتی، افزود: دام وارداتی بهصورت پراکنده در نقاط مختلف کشور کشتار میشود و دست شرکت پشتیبانی نیست چراکه دلالها گوسفندها را کشتار کرده و انتقال آلایش دام کشتارشده بهصورت تازه به تهران وجود ندارد. به گفته او، با وجود این رشد کشتار دام موجب کاهش قیمت جگر تازه از کیلویی 110هزار تومان سال گذشته به 85 تا 90هزار تومان در امسال شده است و اگر کشتار دام زنده همانند گذشته به روزانه 120هزاررأس میرسید، مشکلات این صنف تا حدودی حل میشد اما میزان کنونی واردات اندک دام زنده و قاچاق دام تأثیر چندانی در بهبود روند تامین مواداولیه مورد نیاز این صنف نداشته است. شیرازی با انتقاد از روند کشتار دام مولد در ماههای گذشته و تأثیر آن بر کاهش عرضه دام سبک تولید داخل، گفت: در سال گذشته از تمام شهرستانها بهدلیل خشکسالی و نبود علوفه دام مولد کشتار شد که موجب کاهش تولید داخل آن میشود. این در حالی است که واردات هفتگی 20 تا 30هزار رأس دام زنده تکافوی نیاز یک روز شهر تهران به آلایش دام را میکند و باید کشتار زیاد شود، اما بخشی از همین دام وارداتی توسط قصابها یا شرکت پشتیبانی دام در شهرستانهای مختلف مانند میرجاوه، گلستان و... کشتار میکنند و آلایش دام کشتار شده بهصورت یخی عرضه میشود.