• یکشنبه 31 خرداد 1405
  • ٥ محرم ١٤٤٨
  • 2026 Jun 21
یکشنبه 31 خرداد 1405
کد مطلب : 277789
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/jqOPB
+
-

ایران 63هزار روستا دارد

سرشماری پاییز1405 تعداد روستاهای متروک را مشخص می‌کند

جامعه امروز
ایران 63هزار روستا دارد

محمد سرابی | روزنامه‌نگار

خشکسالی کشاورزی را تهدید می‌کند، رکود کشاورزی، معیشت روستایی را نابود می‌کند و روستاییان محل زندگی اجدادی خود را به سمت شهر‌ها ترک می‌کنند. نه فقط خانه‌ها بلکه ساختمان‌‌های نوساز مدرسه‌ها و درمانگاه‌ها‌ که شاید چند سال قبل ساخته شده باشد هم بی‌استفاده می‌ماند؛ زیرا دیگر کسی در روستا نیست که نیاز به معلم و پزشک دائمی داشته باشد. این تصویر را می‌توان در نقاط مختلف ایران دید و روستا‌هایی را برشمرد که ساکنان قدیمی، آنها را رها کرده‌اند. با این حال ،علی قربانی، معاون امور دهیاری‌های سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های وزارت کشور به همشهری می‌گوید که روستا‌ها «متروک» و «خالی از سکنه» نشده‌اند. ظاهرا تا زمانی که حتی چند نفر در روستایی ساکن باشند نمی‌توان آن را متروک به شمار آورد.

خشکسالی آمد، مدرسه‌ها کمتر شدند
در سال‌های پیش شایعه‌ای بود که برخی از مدارس خیّر‌ساز روستا، پس از ساخت و در مدت چند سال کاربرد خود را از دست ‌داده‌اند؛ زیرا خانواده‌های جوان، روستا را رها کرده‌ و فرزندان خود را همراه خود برده‌اند. کاربری این ساختمان‌ها را نمی‌شود عوض کرد؛ در نتیجه بنایی نوساز و مستحکم اما خالی و بی‌استفاده باقی می‌ماند. علی قربانی، معاون امور دهیاری‌های سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های وزارت کشور در این‌باره به همشهری می‌گوید:« سال گذشته به همراه همکارانم به بیش از 50بازدید در سراسر کشور رفتیم و روستایی نداشتیم که کاملا متروک و مدرسه آن تعطیل باشد اما روستا‌هایی بودند که تعداد دانش‌آموزان آن به حد نصاب نرسیده و آنها برای تحصیل به روستای همجوار ‌رفته‌اند که در خراسان‌شمالی این روستا‌ها را مشاهده کردیم.» او با اشاره به اینکه آموزش و پرورش در پیش‌بینی تعداد دانش‌آموزان سختگیر است، تأکید می‌کند:«مثلا مدارس چند پایه برای حدود 20دانش‌آموز راه‌اندازی می‌شود؛ با این حال ممکن است یک شخص خیّر، مدرسه روستای اجدادی خود را بازسازی کند درحالی‌که تعداد دانش‌آموزان برای راه‌اندازی آن کافی نیست و در نتیجه کلاس تشکیل نمی‌شود.»  ساختمانی که خالی باشد چه سرنوشتی پیدا می‌کند؟ وزارت آموزش و پرورش و وزارت بهداشت به آسانی اجازه فروش یا تغییر کاربری ساختمان‌‌های خود را نمی‌دهند:«واگذاری مدرسه‌های وزارت آموزش و پرورش و درمانگاه‌های وزارت بهداشت نیازمند طی کردن مراحل اداری است. ساختمان‌‌های بلااستفاده درصورتی که در شورای برنامه‌ریزی استان تصویب شود در اختیار دهیاری به‌عنوان مدیریت ارشد روستا قرار می‌گیرد تا برنامه‌های مورد نظر شورای روستا در آن برگزار شود. مدرسه‌ای در روستایی در استان البرز به بخش خصوصی اجاره داده شده است تا تبدیل به اقامتگاه بومگردی شود.»

روستای پر خانوار متروک نمی‌شود
حالا یک پرسش اصلی مطرح می‌شود. آیا تعداد روستا‌های متروک و روند متروک شدن در ایران قابل‌توجه است؟ قربانی بیان می‌کند:« در یک دهه گذشته هیچ آمار رسمی گرفته نشده است که تعداد روستا‌های متروک را نشان دهد. ما نیز در انتظار نتایج سرشماری آبان‌ 1405هستیم. سرشماری مشخص می‌کند که از 63هزار روستای ایران چه تعدادی متروکه شده‌اند. انتظار می‌رود که روستا‌‌های متروک از گروه زیر 20خانوار باشند. برخی مناطق روستایی هستند که مثلا 5خانوار جمعیت دارند و اگر آنها از محل زندگی خود کوچ کنند این مناطق روستایی را می‌توان متروک محسوب کرد اما انتظار نمی‌رود روستاهای با جمعیت زیاد خالی از سکنه شوند.» درصورت کم‌شدن قابل‌توجه جمعیت روستا و بی‌استفاده‌ماندن بعضی ساختمان‌های دولتی اگر قرار باشد ساختمانی از بخش دولتی به بخش غیردولتی واگذار شود، معمولا به‌صورت واگذاری حق بهره‌برداری دارد نه مالکیت. حتی بین سازمان‌های دولتی هم این رویه وجود دارد؛ مثلا در یک روستا زمینی از منابع طبیعی به وزارت نیرو داده شده بود تا در آن نیروگاه خورشیدی ساخته شود. مالکیت زمین در اختیار منابع طبیعی باقی ماند و فقط استفاده از آن به‌عنوان نیروگاه واگذار شد.

افزایش دهیاری‌ها
با اینکه به‌نظر می‌آید جمعیت روستا‌ها درحال کاهش است، اما تعداد روستا‌های دارای دهیاری از گذشته هم بیشتر شده است. قربانی با اشاره به اینکه جمعیت روستایی به‌دلیل مهاجرت معکوس در برخی نقاط افزایش داشته است، می‌گوید:« انتخابات این دوره شورای روستا‌ها در ۴۲ هزار و ۱۶۹ روستا برگزار می‌شود که 2هزار روستا بیشتر از دوره قبل است. بنا به اطلاعاتی که داریم، تعداد روستا‌های بیش از 20خانوار ما افزایش پیدا کرده است؛ زیرا درخواست‌های زیادی برای تشکیل دهیاری داشتیم. روستا‌های زیر 20خانوار دهیاری ندارند و این درخواست‌ها نشان می‌دهند که جمعیت روستایی رو به افزایش است.»

2استانی که بیشترین روستا‌نشین را دارند
دهیاری‌های وزارت کشور:« بیشترین آبادی‌های دارای سکنه ما در 2استان کرمان و سیستان و بلوچستان هستند. بیشترین آبادی‌ها در سیستان و بلوچستان و بیشترین سکنه آبادی‌ها در کرمان هستند. این دو استان هم آبادی زیر 20خانوار و هم آبادی بالای 20خانوار زیادی دارند. مخصوصا از نظر آبادی‌های زیر 20خانوار این دو استان تعداد زیادی روستا دارند که در بازدید‌های استانی هم قابل مشاهده است.»

63هزار آبادی: دارای سکنه در ایران ثبت شده‌اند.
23هزار آبادی: زیر 20خانوار هستند که 967هزار نفر جمعیت دارند.
40هزار آبادی: بیش از 20 خانوار هستند که 19میلیون و 740هزار نفر جمعیت دارند.










 

این خبر را به اشتراک بگذارید