
بیحوصله در مدرسه!
بررسی وضعیت سلامت و بهداشت دانشآموزان در تلویزیون اینترنتی همشهری

گروه تندرستی
بررسیها طی سالهای اخیر نشان میدهد حدود ۴۰درصد از دانشآموزان با چاقی یا اضافهوزن، مشکلات قامتی، فقر آهن و کمبود ویتامین D مواجهند. کمتحرکی نیز در ایران و بسیاری از کشورهای جهان به معضلی جدی تبدیل شده است، بهطوری که گفته میشود ۸نفر از هر ۱۰نوجوان کمتر از نیمساعت در روز فعالیت بدنی دارند که موجب کاهش سن ابتلا به بیماریهای متابولیک شده است. بهگفته معاون بهداشت وزارت بهداشت، امروز حتی دختران ۱۲ تا ۱۳ساله هم در معرض دیابت و فشار خون قرار گرفتهاند. وزارت بهداشت بارها تأکید کرده مدارس باید کانون اصلی بهداشت و پیشگیری باشند. در همین زمینه، فاطمه اقبالیان، رئیس اداره نوجوانان، جوانان و مدارس وزارت بهداشت و رضا همایونفر، دانشیار تغذیه دانشگاه شهیدبهشتی، در برنامه «تندرستی» تلویزیون اینترنتی همشهری به نکات مهمی درباره سلامت دانشآموزان اشاره کردهاند که بخشی از آن را در ادامه میخوانید. فیلم کامل این گفتوگو را با اسکن QR کد ببینید.
کمبود ۱۱ هزار مراقب سلامت در مدارس
فاطمه اقبالیان، رئیس اداره نوجوانان
جوانان و مدارس وزارت بهداشت
وزارت بهداشت شاخصهای سلامت از کودکی تا سالمندی را در خانههای بهداشت و مراکز سلامت پایش میکند. یکی از طرحهای مهم، غربالگری نوآموزان در بدو ورود به مدرسه است، شامل بررسی قد، وزن، شاخص توده بدنی، بینایی، شنوایی، پوست، اسکلت عضلانی، تغذیه، سلامت روان و میزان استفاده از فضای مجازی.
نگرانی اصلی در گروه دانشآموزان، افزایش چاقی و سندروم متابولیک ناشی از کمتحرکی و استفاده بیش از حد از فضای مجازی است.
کمبود ویتامین D در جامعه کاهش یافته، اما همچنان نیازمند مداخله است.
امسال آموزش تغذیه و بهداشت از طریق کانال «مدارس وزارت بهداشت» در شبکه شاد ارائه میشود.
آموزش و پرورش با کمبود ۱۰ تا ۱۱هزار مراقب سلامت روبهرو است.
معاینات دهان و دندان در بدو ورود برای پایههای چهارم، هفتم و دهم انجام و خدمات دندانپزشکی ارزانقیمت هم در مراکز بهداشت ارائه میشود. امسال باید شیوع پوسیدگی دندان در نوجوانان به شاخص 1.2برسد ، در حالی که اکنون بالای 3است.
دلایل افت تحصیلی
رضاهمایونفر، دانشیار تغذیه دانشگاه علومپزشکی شهید بهشتی
حتی در جوامع برخوردار بخشی از مردم دچار کمبود دریافت ویتامینها هستند.
بیمیلی کودکان به سبزیجات رنگی و فرایندهای غذایی باعث کاهش دریافت ویتامین A میشود. کمبود ویتامینهای A و D میتواند اثرات جبرانناپذیری در بزرگسالی داشته باشد.
بسیاری از دانشآموزان صبحانه کامل نمیخورند و در مدرسه با موادغذایی قندی موقتا انرژی میگیرند، اما خیلی زود دچار افت قند و بیحوصلگی میشوند.
صبحانه دانشآموز باید شامل کربوهیدرات و پروتئین باشد. شیر، تخممرغ و غلات سبوسدار در این وعده غذایی مناسب است.
بوفههای مدارس دستورالعمل مشخصی برای عرضه خوراکی دارند، اما پیمانکاران اغلب بهدنبال سود بیشتر هستند و خوراکیهای ناسالم مانند کیک، کلوچه، پفک، سوسیس و کالباس عرضه میکنند.
مصرف نوشیدنیهای حاوی کافئین با هدف هوشیاری در ایام امتحان، آسیبزاست و منجر به بیقراری و عدمتمرکز میشود.
یکی از عوامل افت تحصیلی در دانشآموزان، دریافت نکردن موادغذایی مناسب است.