
هراس مازندران از زبالههای نوروزی
تولید روزانه زباله درتعطیلات نوروزی مازندران به 20 هزار تن میرسد

الهام مصدقی راد-روزنامهنگار
مازندران یکی از قطبهای اصلی گردشگری مسافران نوروزی است و افزایش پسماند روزانه در این ایام اتفاقی طبیعی محسوب میشود اما شدت این افزایش و پیامدهای آن چالش بزرگی ایجاد کرده است.
به گزارش همشهری، زباله یکی از جدیترین چالشهایی است که هر سال در آستانه نوروز درباره استان مازندران مطرح میشود و همچنان تا مدتی بعد از اتمام تعطیلات نیز ادامه دارد. مازندران یکی از قطبهای اصلی گردشگری مسافران نوروزی است و افزایش پسماند روزانه در این ایام اتفاقی طبیعی محسوب میشود اما شدت این افزایش، رها کردن آن در عرصههای طبیعی، محلهای انباشت آنها و نفوذ آلودگی به منابع آب زیرزمینی و... پیامدهای جدی و چالشهای اساسی این موضوع است. مسئولان حوزه گردشگری با توجه به رزرو هتل و اقامتگاه برای ایام نوروز، اعلام کردهاند شهرهای ساحلی، بوشهر در جنوب و گیلان و مازندران در شمال، بیشترین رزروها را تاکنون داشتهاند ؛ اتفاقی که هر ساله حجم ورود مسافران به شمال کشور را رقم میزند و زبالههای جدیدی را بر انبوه زبالههای قدیمی میافزاید.
انجلیسی یکی از سایتهای معروف دپوی زباله در شهر بابل با پیگیری قضایی اهالی منطقه و بهدلیل مشکلات متعددی که برای این محدوده ایجاد کرده بود تعطیل شد و همچنان نیز مکان جایگزینی برای آن درنظر گرفته نشده است. منطقه عمارت نیز سایت دیگری در نزدیکی شهر آمل است که در 30سال اخیر بهعنوان محل دپوی پسماند استفاده میشده اما ظرفیت آن نیز تکمیل شده است. در این سالها هم شیرابههای پسماندها به رودها و زمینهای کشاورزی خسارتهای متعددی وارد کرده است.
حلقه مفقوده
فعالان محیطزیست معتقدند، دلیل تبدیل شدن زباله به چالش بزرگ مازندران، فقدان زبالهگاههای متعدد و عدممدیریت پسماند است. آنها معتقدند مدیران استانی توان انجام این کار را نداشتهاند. حالا وضعیت زباله و پیامدهای آن گریبانگیر این نقطه بیهمتا از طبیعت ایران راگرفته است. فعالان محیطزیست همچنان بر فرهنگسازی و آموزش کنترل تولید زباله گردشگران تأکید دارند. برخی گزارشها از رفتار مسافران نوروزی در رها کردن زباله در طبیعت مازندران همچنان نشان از فقدان آموزش و فرهنگسازی در این حوزه دارد.
با زبالههایمان چه کنیم ؟
زبالهها را به هیچ عنوان در طبیعت رها نکنیم.
زمان حضور در طبیعت، کیسههای مخصوص جمعآوری زباله به همراه داشته باشیم.
تفکیک زبالههای خشک و تر را حتی در طول سفر رعایت کنیم. این اقدام حجم زباله و هزینه تمامشده مدیریت پسماند را کاهش میدهد.
ارائه کیسههای زباله در مبدأ ورودی نقاط گردشگری به گردشگران، تأثیر بسزایی در کاهش زبالههای رها شده دارد.
پسماند مواد غذایی و میوهها تجزیه خواهد شد؛ اما رها کردن آن در طبیعت منظر و بوی ناخوشایندی ایجاد خواهد کرد.
به جز ایجاد آلودگی، جنس و ماهیت برخی زبالهها منجر به ایجاد آتشسوزی در عرصههای طبیعی و جنگلی خواهد شد.