• یکشنبه 30 دی 1403
  • الأحَد 19 رجب 1446
  • 2025 Jan 19
یکشنبه 30 دی 1403
کد مطلب : 246498
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/vgWLm
+
-

نبرد با تب حیوانی

تب مالت امسال کمی بیشتر شده و لازم است در استفاده از لبنیات سنتی تجدیدنظر کنیم

گزارش
نبرد با تب حیوانی



آرش نهاوندی-روزنامه‌نگار

 ظاهرا ابتلا به تب مالت،‌یک بیماری مشترک که می‌تواند از دام به انسان منتقل شود،   زیادشده. اما چطور؟ غالبا به‌دلیل استفاده از لبنیات‌های سنتی و فله‌ای. در این‌باره یک تفکر غلط وجود دارد که باورش کرده‌ایم که این نوع لبنیات‌ سالم‌تر و غنی‌تر است. اما همه اینها اشتباه است و سراسر غلط. لبنیات سنتی پاستوریزه نمی‌شود و احتمال ابتلای افراد مصرف‌کننده از این لبنیات به تب مالت وجود دارد. در این‌باره بیشتر بخوانیم و بیشتر بدانیم.

افزایش نگران‌کننده آمارجهانی تب مالت
دکتر محمدرضا شیرزادی؛ رئیس اداره پیشگیری و کنترل بیماری‌های قابل انتقال دام به انسان وزارت بهداشت
   در گذشته پیش‌بینی می‌شد سالانه حدود ۵۰۰هزار مورد تب مالت در دنیا رخ دهد، اما اکنون این تعداد به حدود ۱.۵ تا ۲میلیون نفر در سال رسیده است.
   میزان بروز بیماری تب مالت در ایران در سطح ملی حدود ۲۵ در هر ۱۰۰هزار نفر است، اما در برخی مناطق، مانند استان لرستان، این رقم به ۸۷ مورد در هر ۱۰۰هزار نفر می‌رسد که نشان‌دهنده یک مشکل جدی است.
   میزان مرگ‌ومیر ناشی از تب مالت معمولاً کمتر از یک درصد است، البته این نکته نباید باعث کم‌توجهی به بیماری شود.

راه‌های انتقال تب مالت
   تماس مستقیم از راه ملتحمه چشم (کونژنکتیو)
   تماس خراش‌ها و جراحات پوست با ترشحات، مواد دفعی یا بافت‌های حیوانات آلوده یا اشیای آغشته به ترشحات عفونی
   مصرف بافت‌ها، مواد غذایی یا مایعات حـاوی باکتری بروسلا مانند شیرخام و فرآورده‌های لبنی آلوده خصوصا پنیر تازه، خامه و سرشیر




لبنیات سنتی یا پاستوریزه؟
دکتر خدیجه رحمانی؛ استاد تغذیه دانشگاه شهید بهشتی


1 لبنیات سنتی پاستوریزه نمی‌شود و احتمال ابتلای افراد مصرف‌کننده این لبنیات به تب مالت وجود دارد. تب مالت ازجمله بیماری‌های مشترک بین انسان و دام است که از دام به‌دلیل لبنیات آلوده به انسان منتقل می‌شود.
2 تب مالت در محصولات لبنی نشانه ظاهری ندارد که بتوان به تفکیک محصولات لبنی به آن اشاره کرد. اگر شیر آلوده به باکتری باشد به‌احتمال زیاد بیماری منتقل می‌شود. البته احتمال ابتلای افراد به تب مالت از طریق مصرف ماست سنتی به‌دلیل انجام فرآیند تخمیر در ماست تقریبا وجود ندارد.
3 فقط گرم‌کردن شیر سنتی در خانه کافی نیست. شیر سنتی حتما باید در منزل جوشانده شود. در دمایی که شیر در منزل جوشانده می‌شود، ویتامین B2یا ریبوفلاوین موجود در شیر از بین می‌رود. اما باید توجه داشت که برای برطرف کردن خطر تب مالت شیر باید به دمای جوش برسد تا میکروب‌ها از بین بروند.
4 لبنیات سنتی هیچ مزیتی بر لبنیات پاستوریزه ندارد. این یک تفکر عامیانه نادرست است. ما کره، خامه و سرشیر را به‌دلیل چربی بالا ازجمله مواد مورد نیاز غذایی بدن نمی‌دانیم. البته مصرف هر ازگاهی آنها به‌منظور تنوع اشکالی ندارد.


 

این خبر را به اشتراک بگذارید