• شنبه 29 دی 1403
  • السَّبْت 18 رجب 1446
  • 2025 Jan 18
شنبه 29 دی 1403
کد مطلب : 246416
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/BgDQX
+
-

آرادکوه زیرو رو می شود

استاندار تهران: تغییرات بنیادی در مدیریت پسماند نیازمند توجه ویژه به زیرساخت‌هاست

گزارش
آرادکوه زیرو رو می شود

پریسا نوری-روزنامه‌نگار

دغدغه ساکنان کهریزک، باقرشهر و اهالی جنوب تهران نسبت به وضعیت زیست‌محیطی همسایه بدبو و مزاحم‌شان موجب شد محمدصادق معتمدیان، استاندار تهران در ادامه سفر 2روزه خود به شهرستان ری از مجتمع پردازش و دفع پسماند آرادکوه بازدید کند. در این بازدید چندساعته که با همراهی محسن قضاتلو، سرپرست سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران و جمعی از کارشناسان محیط‌زیست انجام شد، جزئیات فرایند پردازش و دفع پسماند، ظرفیت زیست‌محیطی و همینطور پروژه‌های دردست‌اقدام سازمان مدیریت پسماند در این مجموعه مورد بازدید قرار گرفت و بررسی‌های کارشناسی برای کاهش آلایندگی این مجتمع ارزیابی شد. اما در این بازدید چه گذشت؟

جداسازی زباله‌های بازیافتی
ایستگاه اول سایت پردازش زباله

اولین مقصد بازدید استاندار تهران خطوط پردازش زباله است؛ جایی که هر روز حدود 5هزارو800تن زباله مخلوط پایتخت توسط نقاله‌ها جابه‌جا می‌شود تا پس از تفکیک اولیه توسط کارگران به بخش‌های دیگر منتقل شود. در این سایت ابردستگاه‌های غول‌پیکر فلزی که به آنها «سَرَند» می‌گویند، با سروصدای سرسام‌آوری مشغول کارند تا زباله‌های قابل استفاده را جدا کنند. بوی مشمئزکننده انبوه زباله و سروصدای سرسام‌آور دستگاه‌های غول‌پیکر، شرایط حضور را دشوار کرده‌است. کارشناس سایت پردازش چنین توضیح می‌دهد: «روزانه حدود 5 تا 6درصد از این زباله‌ها برای بازیافت جدا و بقیه آنها سرند می‌شود. مواد زیرسرندی که درواقع همان مواد آلی هستند، به بخش تهیه کمپوست منتقل می‌شوند و مواد روسرندی به بخش دفن یا زباله‌سوزی می‌روند.»

پرواز عقاب‌ها بر فراز زباله‌ها
ایستگاه دوم سایت تولید کمپوست

سوار ون‌ها می‌شویم تا به بخش تولید کمپوست مجتمع آرادکوه برویم. از دور پرواز عقاب‌ها بر بالای سایت تولید کمپوست توجه بازدیدکنندگان را جلب می‌کند. کارشناس بخش توضیح می‌دهد: «روزانه 3هزار تن پسماند آلی و زباله تر خانگی و رستورانی و... به این سایت وارد و به‌مدت 2‌ماه نگهداری می‌شود. این مواد در این مدت براساس شرایط فصل و میزان رطوبت‌دهی به‌طور متوسط 6 تا 8بار توسط ماشین‌های مخصوص هوادهی می‌شوند تا بی‌خطر و تبدیل به کمپوست شوند. دلیل حضور عقاب‌ها هم وجود گوشت و مواد غذایی در بین زباله‌هاست.»

 بهره‌برداری از شهرک بازیافت؛ به‌زودی
ایستگاه سوم شهرک بازیافت

سومین مقصد بازدید استاندار تهران و هیأت همراه شهرک بازیافت است؛ شهرکی به وسعت 60هزار مترمربع که قرار است فاز اول آن به وسعت 12هزار مترمربع با سرمایه‌گذاری بخش خصوصی تا ماه آینده راه‌اندازی و ده‌ها واحد بازیافت در آن مستقر شود. این واحدهای صنعتی زباله‌های قابل بازیافت را به گرانول، پرک، کارتن، مقوا و... تبدیل می‌کنند. محسن قضاتلو، سرپرست سازمان مدیریت پسماند توضیح می‌دهد: «اقدامات زیرساختی این شهرک ازجمله خیابان‌کشی، تاسیسات آب، برق و اگو توسط شهرداری در حال انجام است و پس از آماده‌سازی سوله‌های صنعتی با همکاری بخش خصوصی پسماند خشک به محصولات ثانویه تبدیل می‌شود. با راه‌اندازی این شهرک صنایع غیرمجازی که در باقرشهر و جنوب تهران فعالیت می‌کنند و بیشترین آلایندگی زیست‌محیطی را دارند، جمع‌آوری و در این شهرک ساماندهی می‌شوند.»

ایستگاه پایانی
تولید برق 30برابری با زباله‌سوز چینی

واحد زباله‌سوزی مجتمع آرادکوه مقصد نهایی این بازدید است. بنا به توضیح کارشناس، بخشی از زباله‌هایی که قابلیت بازیافت یا تهیه کمپوست را ندارند، برای سوختن به این واحد منتقل می‌شوند. زباله‌سوز آرادکوه درحال‌حاضر ظرفیت سوزاندن روزانه 200تن زباله و تولید 3مگاوات برق در ساعت را دارد. قضاتلو توضیح می‌دهد: «برای توسعه این بخش در حال طی‌کردن مراحل اداری و تهیه مقدمات برای ورود زباله‌سوز چینی با ظرفیت 6هزار تن هستیم. با به‌کارگیری این فناوری علاوه بر تولید 91مگاوات برق در ساعت، آلودگی‌های زیست‌محیطی ناشی از شیرابه‌های دفن زباله نیز کاهش می‌یابد.»

در کارگروه پسماند مشکلات را بررسی و حل می‌کنیم
محمدصادق معتمدیان، استاندار تهران: کوه‌ها و مناطق طبیعی سرمایه‌های ارزشمند ما هستند و باید با همکاری همه دستگاه‌ها از این منابع برای نسل‌های آینده محافظت کنیم. ما به‌عنوان بخشی از دستگاه حاکمیت وضعیت زیست‌محیطی این محدوده را رصد می‌کنیم و درصددیم با همکاری شهرداری مشکل آلایندگی این مجتمع که دغدغه و مطالبه بحق ساکنان این محدوده است، رفع شود. بی‌شک با مدرن‌سازی‌ فرایند جمع‌آوری و دفع پسماند فاصله زیادی داریم و باید در کارگروه پسماند مسائل، مشکلات و موانع بررسی و برای موضوعاتی ازجمله مدرن‌سازی‌ تجهیزات، جانمایی زباله‌سوز جدید و... تصمیم‌گیری شود.

6درصد زباله‌های ورودی به آرادکوه بازیافت می‌شود.
25سوله صنعتی در شهرک بازیافت برای بازیافت زباله و تبدیل آن به کارتن، پرک، گرانول و... راه‌اندازی می‌شود.
60هزار مترمربع از مجتمع آرادکوه به ساخت شهرک بازیافت اختصاص داده شده‌است.
5هزارو800تن زباله مخلوط روزانه وارد مجتمع آرادکوه می‌شود.
91مگاوات در ساعت تولید برق زباله‌سوز چینی است.


















 

این خبر را به اشتراک بگذارید
در همینه زمینه :