• جمعه 23 آذر 1403
  • الْجُمْعَة 11 جمادی الثانی 1446
  • 2024 Dec 13
یکشنبه 18 آذر 1403
کد مطلب : 242503
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/lOBMV
+
-

چگونه تغذیه مناسب می‌تواند نجات‌بخش باشد؟

کاهش فشار ‌خون از آشپزخانه

کاهش فشار ‌خون از آشپزخانه

فشار خون بالا به یکی از چالش‌های مهم نظام سلامت در تمام کشورهای جهان تبدیل شده، چون تقریبا 30درصد انسان‌ها مبتلا به این عارضه‌اند. به ‌عبارتی، از هر 3نفر یک نفر مبتلا به فشار خون است و هرچه سن افزایش پیدا می‌کند خطر ابتلا هم بیشتر می‌شود. این در حالی است که به‌ گفته دکتر احمد اسمعیل‌زاده، مدیرکل بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، تغذیه سالم و رژیم غذایی مناسب در کنترل و مدیریت این بیماری نقش مهمی دارد و می‌تواند به میزان قابل توجهی نیاز به مصرف داروها را کاهش دهد. او در گفت‌وگو با همشهری تندرستی به نکات مهمی درباره نقش تغذیه در فشار خون اشاره کرده که در ادامه می‌خوانید.

فیبر بخورید  
تمرکز بر مصرف مقادیر کافی میوه‌ و سبزی‌ بسیار مهم است. این خوراکی‌ها به‌دلیل فیبر زیاد باعت کنترل اشتها می‌شوند که هم روی وزن افراد تأثیر دارد و هم به کاهش فشار خون کمک می‌کند. از سوی دیگر، میوه‌ها و سبزی‌ها حاوی پتاسیم هستند و تحقیقات نشان داده افرادی که از طریق غذا به اندازه مطلوب پتاسیم دریافت می‌کنند فشار خون کنترل‌شده دارند.

آجیل خام بهتر است
آجیل‌های خام ازجمله گردو، پسته، بادام، فندق و بادام زمینی هم از خوراکی‌های توصیه‌شده در برنامه‌های غذایی افراد مبتلا به فشار خون هستند. مصرف مناسب این محصولات باعث گشادی عروق می‌شود و می‌تواند در کنترل این بیماری نقش داشته باشد، اما نباید در مصرف آنها زیاده‌روی کرد.

پیاد‌ه‌روی کنید
پیاده‌روی روزانه به‌ مدت 30دقیقه با شدت تند که ضربان قلب را افزایش دهد، ضرورت دارد. این ورزش ساده می‌تواند به کاهش فشار خون و کاهش مقاومت انسولینی کمک کند. داشتن تحرک و فعالیت بدنی روزانه برای همه گروه‌های سنی مختلف توصیه می‌شود. علاوه بر تمام این موارد، افراد باید به کنترل و کاهش استرس و افسردگی هم توجه داشته باشند، چون اختلالات روانی در افزایش فشار خون نقش دارد.

کاهش‌وزن کاهش نیاز به دارو است
افراد مبتلا به فشار خون اگر رژیم غذایی مناسب و کنترل وزن داشته باشند، تا حدود زیادی نیاز به مصرف داروها در آنها کاهش خواهد یافت، چون تغذیه نقش بسیار مهمی در کنترل فشار خون دارد. نخستین گام برای رعایت نکات تغذیه‌ای در این بیماران کاهش وزن و توجه به میزان کالری دریافتی است، چون تحقیقات نشان داده حتی از دست دادن 5درصد اضافه‌وزن هم می‌تواند تا حدود زیادی نیاز به دارو را از بین ببرد.

مراقب نمک‌های پنهان باشید
نکته مهم دیگر محدود کردن مصرف نمک است. نمک فقط آن چیزی نیست که در نمکدان‌ها وجود دارد و افراد به میل و خواسته خود میزان مشخصی را مصرف می‌کنند، بلکه ما روزانه خوراکی‌هایی هم مصرف می‌کنیم که حاوی نمک هستند و به‌صورت پنهان وارد بدن می‌شوند. توصیه این است که نمکدان به‌طور کلی از سر سفره و میز حذف شود. ازجمله منابع غذایی‌ای که حاوی مقدار زیادی نمک هستند می‌توان به انواع کنسرو‌ها، فست‌فودها، غذاهای طبخ‌شده در رستوران‌ها، شور، ترشی، خیارشور، سیرترشی و انواع نان‌ اشاره کرد و افراد باید در مصرف آنها احتیاط کنند. برای خوش‌طعم شدن غذا بهتر است در انتهای پخت به میزان بسیار کم نمک یدددار تصفیه‌شده به غذا اضافه شود.

رژیم ایرانی هم خوب است
در رژیم غذایی ایرانی‌ها انواع برنج، نان، خورشت و کباب‌ وجود دارد که برخی تصور می‌کنند آسیب‌زاست. اما با همین فرهنگ غذایی ایرانی هم می‌توان فشار خون را کنترل کرد. در این ‌باره مهم است که مقادیر مورد نیاز بدن مصرف شود. خوردن 2کفگیر کوچک برنج در یک وعده غذایی آسیب‌زا نیست، اما اگر این میزان 2برابر شود، مشکل‌زاست که منجر به دریافت کالری بیشتر می‌شود و فرد را دچار اضافه‌وزن و تشدید فشار خون می‌کند.

2محصول لبنی مفید
گنجاندن لبنیات در برنامه غذایی هم یکی از اصول مهم مدیریت فشار خون است. این گروه غذایی به‌دلیل محتوای کلسیم و کارکردی که در تنظیم گشاد شدن و انقباض عروق دارند می‌توانند در کاهش فشارخون نقش داشته باشند. شیر و ماست ازجمله لبنیات توصیه‌شده برای این بیماران است که به کنترل فشار خون کمک می‌کند، اما در مصرف دوغ و کشک به‌ دلیل اینکه حاوی نمک هستند باید احتیاط کرد.



 

این خبر را به اشتراک بگذارید