اورژانس بانوان در شهر
ماشینهای اورژانس با امدادرسانان زن، برای کدام بیماران اعزام میشود؟
مریم سرخوش-روزنامهنگار
تقریبا یکسالی میشود که بخشی از ماموریتهای اورژانس شکل زنانه بهخود گرفته است؛ زنانی که عمدتا فارغالتحصیلان فوریتهای پزشکی و آموزشدیده همین حوزه هستند و در تماسهای اورژانسی راهی محل حادثه میشوند تا جان بیماران و مصدومان زن را نجات دهند. آمارشان طی یکسال اخیر به 351نفر در71پایگاه رسیده و فضای فعالیتشان هم فعلا شهرهای بزرگ کشور است. فضای کاملا جدیدی در ماموریتهای اورژانسی شکل گرفته و استقبال بیماران از حضور امدادگران زن اورژانس هم جالب و بازخورد مناسبی هم داشته است. به همین دلیل است که سازمان اورژانس کشور و اورژانس استان تهران بهدنبال توسعه این پایگاهها هستند که توسعه نیروی انسانی در حوزه زنان هم صورت بگیرد. جعفر میعادفر، رئیس سازمان اورژانس کشور و اسماعیل فراهانی، معاون فنی و عملیات اورژانس استان تهران در گفتوگو با همشهری نکات جالبی از این ماموریتهای زنانه اورژانس مطرح میکنند که در ادامه میخوانید.
برای کدام بیماران، اورژانس بانوان میآید؟
فراهانی در پاسخ به این سؤال که اورژانس بانوان برای چه بیمارانی اعزام میشوند، توضیح میدهد: «اولویت اعزام اورژانس بانوان برای مددجوهای خانم است، یعنی بیماران و مصدومانی که زن هستند. این افراد زمانی که با 115 تماس میگیرند، اطلاعاتشان ثبت میشود و در یک شعاع عملیاتی کارشناسان خانم برای این بیماران اعزام میشوند.» او ادامه میدهد: «البته چنین موقعیتهایی اورژانسی است و زمان رسیدن اهمیت زیادی دارد. البته اگر در همین محدوده هم بیمار با وضعیت وخیم وجود داشته باشد، اعزام کارشناس با موتولانس صورت میگیرد چون باید به سرعت بر بالین بیمار حاضر شوند. این افراد هم قاعدتا مردان هستند. برای ما جان بیماران مهم است و تصمیمگیری برای اعزام کارشناسان با توجه به دقایق طلایی حفظ سلامت بیمار صورت میگیرد.» بهگفته معاون فنی و عملیات اورژانس استان تهران یکی از روتینترین ماموریتهای اورژانس بانوان، در مناسبتها و ایامی است که در طول سال برگزار میشود، ازجمله اعیاد و مراسم سوگواری و... در این رویدادها از همکاران خانم استفاده میکنیم و حضور پرشوری دارند. نکته جالب اینکه مورد استقبال زنان شرکتکننده در این مراسم هم قرار میگیرد و زمانی که با کارشناس اورژانس خانم مواجه میشوند، تمایل بیشتری به دریافت خدمات دارند.
پراکندگی اورژانس بانوان در تهران
اسماعیل فراهانی، معاون فنی و عملیات اورژانس استان تهران درباره ظرفیت زنان کارشناس فوریتهای پزشکی که به ماموریتهای اورژانس اعزام میشوند به همشهری میگوید: «پایگاههای اورژانس بانوان در برخی استانهای کشور راهاندازی شده و بیشترین پایگاه هم در کلانشهر تهران قرار دارد. این پراکندگی در پایتخت اکنون در جنوب، غرب، شمال، شرق و حوزه مرکزی ایجاد شده و در تمامی این مناطق پایگاه بانوان داریم.»
البته بهگفته فراهانی پیگیریها برای راهاندازی پایگاههای اورژانس بانوان در سایر شهرستانهای استان تهران هم در حال انجام است و درصورت مهیا شدن شرایط در این مناطق هم، چنین ظرفیتی ایجاد خواهد شد.
تیم زنان به تنهایی اعزام نمیشود
«استقبال خوبی از سوی زنان کارشناس اورژانس برای اعزام به ماموریتها وجود داشته است.» این نکته دیگری است که معاون فنی و عملیات اورژانس استان تهران به آن اشاره میکند و میگوید: «دلیل این استقبال، هیجانی است که در شغل فوریتهای پزشکی و همچنین تنوع در ماموریتها وجود دارد. آنها نقش مؤثر و لحظهای خود را در حفظ جان یک مددجو یا مصدوم احساس میکنند. افرادی که در حوزه فوریتهای پزشکی فارغالتحصیل میشوند، رنج سنی 23 تا 25سال دارند و مایل به ورود به این حوزه هستند.»
البته بهگفته فراهانی یک امدادگر یا کارشناس اورژانس آقا هم در کنار زنان به ماموریت میرود که در مدیریت صحنه، نقل و انتقالات بیماران و رانندگی آمبولانس نقش دارد.
بازخورد خوب از مردم
فراهانی درباره میزان استقبال مردم از اورژانس بانوان توضیح میدهد: «واکنش مردم نسبت به اعزام زنان کارشناس اورژانس خوب است، البته ما نظرسنجی مجزایی در اینباره نداشتهایم اما بازخوردهای خوبی دریافت کردهایم.»
بهگفته این مسئول، «اینطور نیست که مردم در تماس با اورژانس درخواست امدادگر زن داشته باشند چون در این تماسها بیمار یا اطرافیان آنها آنقدر استرس دارند که در برخی موارد حتی قادر به آدرس دادن درست هم نیستند. اینکه کارشناسان زن یا مرد به محل حادثه اعزام شوند، توسط کارشناسان اتاق دیسپچ تشخیص داده میشود و اولویت سریعتر رسیدن اورژانس به بالین بیمار است.»
تعداد پایگاهها بیشتر میشود
بهگفته معاون فنی و عملیات اورژانس استان تهران به جز پایتخت در استانهای دیگر ازجمله گیلان، کرمان، خوزستان، فارس و... هم پایگاه اورژانس بانوان راهاندازی شده و در حال توسعه هستند. چالش اصلی در این حوزه فضای فیزیکی پایگاههاست که باید قابلیت اسکان و استقرار نیروهای زنان را هم داشته باشد. البته رشد پایگاهها در حال انجام است و تلاش میکنیم که سایر شهرستانهای استان تهران هم به این پایگاهها مجهز شوند.
جذب بیشتر زنان در حوزه اورژانس
جعفر میعادفر، رئیس سازمان اورژانس کشور از توسعه اورژانس بانوان در کلانشهرها خبر میدهد و به همشهری میگوید: «در کنکور سهمیهای را برای جذب خانمها قرار دادهایم تا آنها جذب رشته فوریتهای پزشکی شوند. این دانشجوها در نخستین مرحله وارد بازار کار و مجموعه اورژانس خواهند شد. در استخدام جدید هم بخشی از سهمیه استانها و دانشگاهها را برای خانمها درنظر گرفتهایم.» بهگفته میعادفر طی یکسال گذشته 17پایگاه اورژانس بانوان در برخی شهرهای بزرگ کشور راهاندازی شده و در تلاش هستیم تا این تعداد افزایش پیدا کند.